Keszey Ágnes | 2022.05.07. 10:00
Gördülékenyen halad a bringaút megújítása
Látványos megújulást tapasztalhatnak a bringások az idei szezonban a Balatoni Bringakörön. Az elmúlt években több szakasz megújult, sok részen most is folynak a felújítások, melyek a szezonkezdetre befejeződnek.

Két évtizede tekerhetjük körbe a magyar tengert a Balatoni Bringakörön.
Öt évvel ezelőtt kezdődött meg a fejlesztések tervezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházásában, majd az engedélyezések után, 2019-ben megkezdődtek a munkálatok.

„A kerékpározók az idei szezonban látványos előrehaladást tapasztalhatnak majd meg a Balatoni Bringakörön, ugyanis a körtúra útvonala 2019 tavasza óta már 108 kilométeren megújult, sűrűn lakott utcákon keresztül vezető kerékpárutakat újítottak fel, felfestették a kerékpáros jelzéseket és eligazodást segítő táblákat helyeztek ki.

Jelenleg 6,2 kilométeren zajlanak a kivitelezések, további 86,8 kilométeren tervezési és előkészítési munkák zajlanak. Fontos hozzátenni, hogy 4 kilométert nem érintenek a fejlesztések” –közölte érdeklődésünkre a NIF Zrt.

A Balatoni Bringakör kiindulópontja Balatonalmádinál van: egy nagy vöröskőbe vésett 0 jelzi a nulla kilométert a Szent Erzsébet liget elején. Ám mi most kezdjük a kerekezést Balatonakarattyán, mégpedig azért, mert itt csatlakozik a balatoni kerékpárkörútra a Budapest-Balaton bringaút, melynek kialakításáról itt írtunk.

Balatonakarattya – Siófok

Itt közel 18 kilométeres szakaszon több munkálat is megvalósult 2019 és 2021. augusztus vége között.
Balatonfőkajáron, Balatonvilágoson és Siófokon a településeken áthaladó (önkormányzati kezelésű) utcákban újítottak fel burkolatokat és számos forgalomtechnikai fejlesztés történt: például tájékozódást segítő kerékpáros útirányjelző táblákat helyeztek ki és útburkolati jeleket festettek fel.

Siófok – Zamárdi

Tavaly nyáron fejeződött be az öt kilométeres szakasz felújítása. Itt kiszélesítették a siófoki Baross hidat és új kerékpárúti hidat is építettek, mely a város széplaki részén, a Cinege-patak felett halad át.
Erről korábban itt írtunk

Zamárdi – Balatonlelle

A két település között közel 30 kilométert kell tekerni, ennek a szakasznak a megújítását 2019-ben kezdték meg. Ekkor, majd 2020-ban is önkormányzati utak burkolatát újították fel és korszerűsítették a forgalomtechnikai eszközöket..
A csomópontokban táblákkal és útburkolati jelekkel tették egyértelművé az elsőbbségi viszonyokat, valamint sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki a nagyobb autós forgalmat is bonyolító utcákban a közlekedők biztonsága érdekében.
Tavaly Balatonőszödön leaszfaltozták a Szent István utcát és kerékpáros hidat építettek, Balatonlellén pedig kiszélesítették a Köztársaság utcát.

Balatonszentgyörgy – Keszthely

Ezen a szakaszon áttekerve már az északi parton kerekezünk tovább. Itt egy rövid – másfél kilométeres – szakaszon több jelentős változással találkoznak a bringások.
Az M76 autóút és létesítményei építéséhez kapcsolódóan megtörtént a kerékpárút nyomvonalának korrekciója.
A Balatoni Bringakör egységes kialakítása érdekében 3,3 méter szélességű kerékpárút szakasz készült el. A Zala folyó felett az M76 autóútnál lehet haladni, s ebben a térségben áthelyezték a vasúti átkelőt. Ezt egymástól biztonságosan elválasztva a kerékpárosok és a vízügyi feladatokat ellátó gépjármű forgalom használja.

Bringások Keszthelyen. A statisztika szerint sokan vonattal jöttek a Balatonig

Bringások Keszthelyen
Fotó: Zalai Hírlap/Péter B. Árpád

Keszthely – Tihany

Itt több szakaszon is zajlik a kerékpárút megújítása. A Gyenesdiástól induló, Badacsonytördemicen, Ábrahámhegyen, Révfülöpön át Balatonakaliig tartó szakaszon több önkormányzati utcában burkolatfelújításai és forgalomtechnikai fejlesztés történt, összesen 6,5 kilométeren. Jelenleg is zajlanak a munkálatok egy szakaszon, melyek idén, várhatóan a harmadik negyedévben fejeződnek be. Az ábrahámhegyi Park utcától egy részben új nyomvonalat is tartalmazó szakaszt alakítanak ki a balatonrendesi Pálkövei utcáig. Ennek részeként épül kerékpárúti vasúti átkelőhely is. Újjáépített, kiszélesített szakaszon lehet tekerni Örvényestől Aszófőn át Tihanyig.

Végigérünk a körön

Balatonalmádi és Balatonkenese között három éve végeztek munkálatokat a kerékpárúton, de ebben a térségben a közelmúltban is történtek felújítások. Tavaly nyáron újítottak meg balatonfüredi, csopaki, paloznaki, alsóörsi, balatonalmádi és balatonfűzfői utakat és fejlesztették azok forgalomtechnikai elemeit.a forgalomtechnikát.
Balatonfűzfő és Balatonakarattya között pedig több szakaszon most újítják meg a Balatoni Bringakört, ez a beruházás tervezetten az idei év harmadik negyedévére fejeződik be.

 

Nyitókép: A Balatoni Bringakör Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva