Mihály Szilvia | 2020.05.28. 10:00
Gyermeknapok a régmúlt tükrében
Több mint 200 éve ünnepeljük a gyermekeket, nem az idei az első rendhagyó gyermeknap a Balatonnál! Tragédiák és boldog pillanatok szövik át időutazásunkat! Hercegi játékok, önfeledt nyaralások, egy hajókatasztrófa és az úttörőváros átadása is felbukkan cikkünkben.

Magyarországon az 1920-as években vált rendszeressé, hogy május végén vagy júniusban megünnepelték a gyereknapot. A Gyerekvédő Liga már a múlt század első éveiben is tartott gyereknapi programokat, az első világháború idején a játékos műsorok helyett adománygyűjtéssel segítették a rászorulókat.

Bár az idei évben kissé rendhagyó lesz ez az ünnepünk is, megmutatjuk, hogy az elmúlt száz évben mi minden történt ezen a napon. Az önfeledt játék, a strandolás, fagyizás, kirándulás nem hiányzott dédszüleink, nagyszüleink életéből sem, mutatunk néhány érdekes, elfeledett játékot, és képeink segítségével rácsodálkozhatunk a korabeli ruhák divatjára is.

Játék a hercegi családban

Bár ebben az időben még nem ünnepelték a gyereknapot, történelmi visszatekintésünkből nem hiányozhatnak a keszthelyi Festetics-gyerekek szórakozásai.

A Festetics-kastély közösségi oldalán mutatta be, mit „műveltek” Festetics II. Tasziló és Mary Hamilton gyerekei az 1890-es években a kastélyban, a parkban és a család birtokán.
“A gyerekek édesanyjuknak írt levelei tanúsága szerint sok időt töltöttek a szabadban: sétáltak, bicikliztek, lovagoltak, vagy éppen kocsikáztak. A séták során lementek a Balatonhoz, és köveket dobáltak a vízbe, vagy virágot szedtek a mezőn, és szamócát az erdőben. Gyakran játszottak a kutyákkal.
A parkban saját kiskertjük volt, amit lelkiismeretesen gondoztak. A gyerekek sárkányt eregettek, télen hóembert építettek, nyáron a parkban teáztak és tortát ettek. Diót szedtek, amit aztán meg is törtek. Ha rossz idő volt, és bent kellett maradni a kastélyban, sokat olvastak, babáztak, rajzoltak és festettek, albumba ragasztottak újságkivágásokat és képeket, vagy színészkedéssel töltötték az időt. Akinek ekkora kastély a játéktere, az bizony sokat bújócskázik, és ha esik az eső, a kocsiáthajtóban is lehet tollasozni!”
A képen az előtérben álló három lány – Alix, May és Ella – krokettezik a parkban. A krokett egy labdajáték, melyben kis kapukon kell átjuttatni egy fakalapács segítségével egy fagolyót.

Kép: Fénybe zárt idő – A keszthelyi Festetics család élete képekben

Egy csoportkép a négy gyerekről – és egy bicikliről – a kastéllyal a háttérben.

Kép: Fénybe zárt idő – A keszthelyi Festetics család élete képekben

Ezen az 1909-ben készült felvételen György és Ella diabolózik a kastély előtt – bár maga a feldobott diaboló lemaradt a képről. A diaboló egy orsóból áll, amit forgatni és dobni lehet egy zsinórral, ami a két, kezünkben lévő pálcát köti össze.

Kép: Fénybe zárt idő – A keszthelyi Festetics család élete képekben

Az első világháború

1917-ben a siófoki gyermeknap nem a fagylaltozásról és a vidám strandolásról szólt. A Gyermekvédő Liga, a háborúban elesett katonák árvái részére balatoni árvaház létesítését határozta el, és július 22-én valamennyi balatonparti fürdőhelyen gyűjtést rendezett a megsegítésükre.

Boldog balatoni napok

1931-ben a fonyódi strand is kedvelt színhelye volt a gyerektáboroknak. A képen az akkori fürdőruha divat is tetten érhető, de a kislányok és a tanító néni frizurája is figyelemre méltó.

Fonyód, 1931, Fortepan, Saly Noémi

Idilli pillanat a siófoki MAC klubház kertjéből 1943-ból. Az épület a háború után a Nemzeti Színház üdülője lett. Érdekes, hogy a kép felirata szerint a loknis szőkeség egy kisfiú.

Siófok, 1943, Fortepan, Dr. Ember Károly

Tragédia Balatonfüreden- elsüllyedt egy gyerekekkel teli hajó

1954-ben tragikus véget ért a balatonfüredi gyereknap, amikor felborult a Balatonon a Pajtás gőzös. Május 30-án 23 ember vesztette életét, egy hétéves kisgyerek volt a legfiatalabb áldozat…

Közzétette: Újságmúzeum – 2018. május 29., kedd

“Kora délelőtt, verőfényes időben 192 kirándulóval – köztük rengeteg gyerekkel – és a hatfős legénységgel indult a Pajtás gőzös Siófokról Balatonfüredre. Onnan 11.30-kor indult tovább Tihanyba.
A baj akkor történt, amikor a Pajtás éles jobbkanyarral Tihany felé fordult, a móló másik oldalán azonban éppen az év első vitorlásversenyt indították. A kíváncsiskodók a hajó bal oldalára özönlöttek, mire a jármű megdőlt. A rémült utasok erre a másik oldalra tódultak, amitől a gőzös ismét jobbra billent. A kapitány próbált ellensúlyozni, de már nem járt sikerrel, a Pajtás ismét balra dőlt és süllyedni kezdett.”

A tragédiáról ebben a cikkben írtunk bővebben!

Boldogság

1957. májusában a Veszprémi Napló írása szerint méltóképp ünnepelték a gyerekeket, még filmfelvételt is készítettek az ünneplő, fagylaltozó gyerkőcökről.

“Jelmezes karnevált rendeznek a Nemzetközi Gyermeknapon Balatonfüreden a gyermekeknek. Ezenkívül rollerverseny, babakorzó, tréfás versenyek, játékok, egész napos műsor lesz ezen az ünnepen. Az óvodásoknak külön tejszínhabos fagylaltot készítenek. Este nagyszabású vitorlás fáklyás felvonulás és a parton tábortűz lesz. A gyermeknapról Balatonfüreden előreláthatólag felvételeket is készít a Filmgyár.
Egész napos kirándulásra viszik május 26-án a füzfőgyártelepi iskolásokat Porva-Csesznekre. Az óvodásokat pedig Káptalanfüredre, ahol megvendégelik őket és különböző játékokat rendeznek.
Sólyon műsoros délutánt rendeznek a gyermekeknek. Fagylaltozással, uzsonnázással, szórakozással töltik majd el a Nemzetközi Gyermeknapot a sólyi gyermekek is.
Vászolyban a szülői munkaközösség szombaton este bált rendez, melynek teljes bevételét a gyermeknap megrendezésére fordítják. Süteménnyel, tortával és más édességgel vendégelik meg őket.”

Úttörőtábor gyereknapra

“A nemzetközi gyermeknap alkalmából vasárnap délelőtt Zánkán ünnepélyesen átadták a balatoni úttörővárost. A bensőséges, vidám hangulatú ünnepségen — a sport- és kultúr- csarnokban — zászlóval, énekszóval foglalta el helyét kétezer úttörő, a különböző országrészek, megyék és városok küldötte. Harczi Kálmán, a nagykőrösi Arany János Általános Iskola hetedik osztályos tanulója kért engedélyt az ünnepség megkezdésére Kádár Jánostól, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkárától, az avatás vendégétől” – írta a Magyar Nemzet 1975. május 27-én.

“A balatoni szél délutánra hátára vette az esőfelhőket, kiderült az égbolt, s négyezer gyermek részvételével a szabadban folytatódhatott a játék, a vigadalom. Volt mit látni, volt miben részt venni. A határőrség kutyaiskolájának lélegzetelállító bemutatóját az MHSZ repülőmodelleinek légicsatája követte. A Balatonon hajók, csónakok, vitorlások jelentek meg. Békaemberek emelkedtek ki a hullámok közül, elkezdődött a káprázatos víziparádé. A parton szabad volt felülni a rendőr-motorkerékpárokra, beülni a rendőrkocsikba, párbeszédet folytatni az URH- rádiókon. Sétahajózni és táncraperdülni a város főterén lehetett”– tudósított a Pajtás Újság a zánkai gyereknapról.

Azok a boldog 80-as évek

1989-ből került elő ez a keszthelyi felvétel. A sétáló utcai aszfaltrajzversenyen az alkotások mellett a korabeli divatelemek is megfigyelhetők a képen. Akkoriban a fehér zokni elengedhetetlen viselet volt akár szandálhoz, akár lakkcipőhöz, és minden kislány csitt-csattot kért a hajába.

Ezzel a régi gyereknapi aszfaltrajz versenyen készült fotóval köszöntjük a gyerekeket!

Közzétette: Keszthely Anno – 2018. május 27., vasárnap

Idén a járványügyi helyzet miatt a gyermeknapi bábelőadások online kerülnek megrendezésre, kattints ide, és olvasd el az erről írt cikkünket!

A Balaton körül a biztonsági előírásokat betartva már nyitva lesznek az állatkertek, állatparkok és a játszóterek is, jó időben pedig május utolsó vasárnapján már strandolhattok is a gyerkőcökkel.

Nyitókép: pixabay

Forrás: Arcanum, Fortepan

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva