Szaniszló Hajnalka | 2021.09.16. 08:00
Gyönyörű ősz, színpompás programkavalkád a Balatonnál
Mesés az ősz, itt a szüret, a Balaton tele van finomságokkal, muzsikával, nevetéssel. Élvezd te is e csodálatos táj minden ajándékát. Hétvégi programajánló.

Időjárás a hétvégén

Erősen felhős időre van kilátás, és mindkét nap szórványosan alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar.

21-26°C közé csökken a hőmérséklet, véget ér a nyárias meleg.

A fotó után mutatjuk a hétvégi balatoni programokat!

Fotó: Freepik

Szeptember 18., szombat

Őszköszöntő Retro Fesztivál Siófokon

Első alkalommal rendezik meg a siófoki hajóállomáson az Őszköszöntő Retro Fesztivált, melyen szombaton a Balatoni Hajózási Zrt. megünnepli a balatoni hajózás 175. évfordulóját.

175 éves a balatoni hajózás ünnepe, Balatonfüred

A 175 éves balatoni hajózást ünnepli különböző programokkal Siófok és Balatonfüred szeptember 18-án.

Túra a Csobáncon, Gyulakeszi

Pazar kilátás vár rád, gyönyörködhetsz a „Tapolcai-forgószínpad” elképesztő kavalkádjában. Megéri a fáradozást.

Csodaszarvas Családi Nap, Gyenesdiás

Egy nap, amikor az egész család átélheti, milyen csodákat rejt az erdő. Kóstoljatok vadételeket, próbáljátok ki az íjászkodást, lovaglást és nézzétek meg a solymász bemutatót is.

Gyenesdiási burgonya nap, Gyenesdiás

A burgonya több mint krumpli: burgonyás különlegességek, főzőverseny, szórakoztató műsorok várnak rád a gyenesdiási fesztiválon.

Bortúra Badacsonyban, Badacsonytomaj

Pincéről pincére járva borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számodra. Családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg pazar látvány kíséretében. Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, a Badacsonyról, az itt élő emberekről.

Szarvasbőgés túra, Eplény

Az eplényi sípályán a téli szezonon túl is zajlik az élet, számos egyéb aktivitás mellett szeptemberben, a szarvasbikák párzási időszakában különleges, szezonális programmal várják az érdeklődőket.

Fotó: Eplényi Síaréna hivatalos

 

Szeptember 19., vasárnap

KKM Keszthelyi Kilométerek, Keszthely

Csodálatos környezetben, 10,55 km-es körpályán várják Keszthelyre a futókat. A Festetics-kastély parkja, a Sétálóutca és a keszthelyi móló is része a félmaratonos, a maratonos egyéni és váltó versenyszámoknak is.

Őszköszöntő Retro Fesztivál Siófokon

Mesejátékkal várják a családosokat az első alkalommal megrendezik Őszköszöntő Retro Fesztivál vasárnapi napján, Siófokon, a hajóállomáson.

Hello Nyár – Szia Ősz, Keszthely

Vasárnaponként gyermekligettel és vidám koncertekkel várnak a keszthelyi kastélyban. Megnyitja kapuit az Északi szárny, megtekinthető a Velencei tükörterem, a Nagy bálterem, a Kis bálterem és a lakosztályok.

Szukot – a sátrak ünnepe, Balatonfüred

Mit jelent a sátrak ünnepe, milyen szokások tartoznak az őszi ünnepekhez? Egy kötetlen beszélgetés és meglepetés filmvetítés a Zsidó Kiválóságok Házában szeptember 19-én.

Koncert az apátsági templomban, Tihany

Az apátsági templom rendszeresen otthont ad komolyzenei koncerteknek. A sorozat szeptemberben folytatódik. Az ELTE Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának koncertje az apátsági templomban.

Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

Egész hétvégén látogatható programok

Quasimodo költőverseny, Balatonfüred, 16-19.

A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A találkozó a Balatonfüredi Irodalmi Napok keretén belül idén szeptember 16. és 19. között lesz Tagore sétányon.

Káli feszt, Szentbékálla, szeptember 17-19.

A fesztivál célja, hogy a Káli medence szerelmesei izgalmas programokon keresztül fedezzék fel a környéket.

Laposa Szüret, Badacsonytomaj, szeptember 17-19.

A Laposa Gasztrobirtok a “publikus” szüreti hétvégét olyan programokkal rakta tele, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé. Lesz dűlőtúra, mesterkurzus, pezsgős brunch, borvacsora és kalandjáték is, ahol kő kövön nem marad.

Fotó: Laposa Birtok hivatalos

 

Kis-Balaton Kör Futóverseny, Zalakaros, szeptember 18-19.

Idén hatodik alakalommal kerül megrendezésre a Kis-Balaton mesés tájait keresztülszelő futóverseny, amely évről-évre egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. A jól megszokott távok (6, 10, 21, 34 km) mellett a gyerkőcökről és a kutyás futásról sem feledkeztek meg a szervezők.

Szüreti Napok, Tihany, szeptember 18-19.

Idén is megrendezik a hagyományos Szüreti Napokat Tihanyban, gasztronómiai-zenés-kulturális különlegességekkel és gyermekprogramokkal. Az ingyenes rendezvényen bőségesen lesz program a borivóknak és mustkedvelőknek is.

Őszi tulipánhagyma-vásár és termelői pop-up a Kőröshegyi Levendulásban, Kőröshegy, szeptember 18-19.

Szeptemberi napsütés, levendulamezők, Balaton. És őszi program Kőröshegyen.

Fotó: Kőröshegyi Levendulás Facebook

 

Kulturális Örökség Napjai, Balatonfüred, szeptember 18-19.

Ingyenes tárlatvezetésekkel, programokkal, műemléki sétákkal várják az érdeklődőket a balatonfüredi múzeumnegyed (Vaszary Galéria – Jókai Mór Emlékház – Városi helytörténeti Gyűjtemény) épületeiben. A reformkori városrészt bemutató kétnapos programsorozat. Az országos eseménysorozat alkalmából számos érdekességgel ismerkedhetnek meg a Zsidó Kiválóságok Háza látogatói is.

Struktúrák – kiállítás, Tihany, október 10-ig

A Zsdrál Art balatonfüredi galériájában Ernszt András festőművész és Simon Zsolt József porcelántervező művész közös, STRUKTÚRÁK című kiállítása megtekinthető október 10-ig.

„Balatonfüred borcímkék tükrében” – kiállítás megnyitó, Balatonfüred, szeptember 29-ig

Fazekas Gergő (The Majordesign) és Varga András (Lídia Borház) előadással egybekötött bemutatója a XXI. század számítógépes applikációkat tartalmazó borcímkéiről.

A csodálatos fa – kiállítás, Balatonkenese, október 3-ig

Tamaskovics György faintarzia művész A csodálatos fa című kiállítása a kenesei Kultúra Házában.

Legó kiállítás Tihanyban, december 31-ig

Vasúti közlekedés, űrjelenet, tengerparti nyaralás és a Mikulás birodalma. Ez csak néhány érdekesség, amelyet a tihanyi legókiállításon csodálhatsz meg.

Balatonfüred 50 – Kiállítás, Balatonfüred, 2022. január 9.-ig

Képes történetek Balatonfüred várossá válásának első évtizedeiből. A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Mese Mítosz História – kiállítás, Balatonfüred, január 9-ig

A Mese Mítosz História – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960-70-es évek magyar művészetében című kiállítás megtekinthető a balatonfüredi Vaszary Galériában 2021. augusztus 21. és 2022. január 9. között. A kiállítás a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt és méltányolt szeletét mutatja be.

 

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva