likeBalaton.hu | 2020.07.21. 05:40
Gasztrotúra a tó körül #6 - Ha Balaton, akkor halászlé!
Valahogy természetesnek tűnne, hogy vízpart mellett halat ehet az ember. Sült formában sok helyen fogyaszthatjuk is, ám a régi hagyományos leves, a halászlé kevesebb vendéglátóhelyen van a térségben. Mi most mutatunk néhányat, ahol szerepel a kínálatban.

Balatonlelle – Sok család karácsonykor is ezt választja

Sanyika Balatonlellén fogalom a halszeretők körében. Sőt, vannak, akik több faluval messzebbről, de akár a fővárosból is elindulnak egy halászléért a Sanyika Halsütőbe. A két évtizedes rutin nem hazudik, de Szalai Sándor, tulajdonos szerint, aki több halászléfőző versenyt is nyert, az sem mindegy milyen alapanyag kerül az üstbe. Náluk nem a maradékok főnek bele, hanem csakis a legjobb halak. A receptet több mint húsz év alatt kísérletezték ki. Jó sűrű a halászléjük, nem túl hagymás, nem túl paprikás és a harcsán és a pontyon kívül – ami filézve kerül bele – lehet kérni belsőséget is, amit nagyon sokan szeretnek. Ezt a halászlevet ráadásul nemcsak nyáron ehetik az emberek. Több száz család asztalára ez kerül karácsonykor is. A Sanyika ugyanis karácsony előtt is kinyit és a három napos “téli szezonban” meg lehet venni nála az ünnepi asztalra való, igazi balatoni halászlét.

Halászlé a Sanyika Halsütőben. Sokan ezért a halászléért indulnak el Balatonlellére és van aki karácsonykor is erre esküszik. Fotó: Fábos Erika

 

Fonyód – Petyeket is kóstolhatsz, a régi recept szerint

Fonyódon, a Présház étteremben ettük a legjobb halászlevet. A tulajdonos, Herczeg István azt mondta, egy több mint kétszáz éves balatoni présházhoz szerinte hozzátartozik a halászlé, ezért nem is volt kérdés, hogy felkerül az étlapra. A hagyományos recept szerint készül, vegyes halból főzik és filézett halhússal tálalják. Fonyódon azonban máig használatban van a balatoni halászlének egy ősi receptje. Fonyódi petyek néven. A Présházban ugyan az étlapon nincs, de napi kínálatban időnként fellelhető.

– A petyeket a balatoni halászok főzték, onnan maradt fenn a recept – mondta Herczeg István. – A legfrissebb halból készült és mivel a parton passzírozgatással nem foglalkoztak, ezért ezt a fajta halászlevet nem passzírozzák. Rövidebb lével, egy határozottabb lecsós alapra készül és még annál is több benne a hal, mint a halászlében megszokhattuk. Nevét onnan kapta, hogy petyektetve, vagyis nagyon lassan főzték. Az egykori halászok azt is hozzáteszik, hogy az igazit, csak a Balaton vízével lehetett elkészíteni, attól volt jellegzetes íze…

Halászlé a Présház étteremben – Kis zománcos bográcsban, ahogy kell Fotó: Fábos Erika

 

Balatonmáriafürdő – Itt mindig bográcsban készül

Balatonmáriafürdőn a Hableányba érdemes betérni egy halászlére, eredeti balatoni recept szerint készül, ráadásul nem a konyhán, hanem bográcsban. Egy 50 literes kondérban, az étterem udvarán rotyog hetente van hogy kétszer is. Ezt fagyasztják le adagonként, így rendes halászlét kap mindenki a tányérjába.

– Úgy gondolom, hogy a halászlé zamatához hozzátartozik az a kicsi kis füstösség, ami jelzi, hogy szabadtűzön főzték meg – mondta Ujhelyi István, a Hableány tulajdonosa. – A receptünk egy balatoni horgásztól származik, tehát autentikus, régóta így készítjük és nagyon bevált, mert a vendégek keresik és szeretik. Halászléből ezer féle recept létezik, mi abban hiszünk, hogy hosszan kell főzni, alaposan kifőzzük hozzá a halfejet, a csontokat és turmixoljuk az alaplevet. Ponty filét főzünk bele frissen, amikor a vendég megrendeli. Ha kapunk szép harcsafilét, akkor kínálunk azt is, de az állandó étlapunkon ponttyal szerepel.

A halászlé, csak úgy az igazi, ha bográcsban készül el. Tudják ezt a Hableány Étteremben is.

 

Keszthely – Hűen a névhez és a hagyományokhoz

A város ikonikus helyén, a Halászcsárdában természetesen kínálnak halászlevet. Sőt, halászleveket, hiszen több fajta is szerepel az étlapon. Lehet választani pontyfilével vagy harcsafilével, készül ikrával és haltejjel is, aki pedig több féle halat megízlelne, annak a Balatoni halászlé vegyesen nevű levest ajánlják. A receptúrákat gondos kutatás előzte meg: régi szakácskönyvek tanulmányozása után alakult ki, hogyan készül ma is. Pontyot, keszeget, harcsát és fogast főznek meg, majd passzírozzák. Ebbe az alaplébe kerülnek bele végezetül a kért halszeletek. A vendégek kedvence egyébként a harcsafilés, de a többit is szívesen fogyasztják.

Halászlé a Halászcsárdában – Fotó: Mihály Szilvia

Vonyarcvashegy – Korhely módra, káposztával és kaporral

Nem csak a kilátás különleges, hanem a halászlé is a Bock Bisztró Balaton nevű étteremben. Itt ugyanis korhely módra készítik. Ács István konyhafőnök elárulta, hogy friss pontyból, zöldségpürével dúsítva és ízesítve főzik. Készítésekor nem passzíroznak, hanem csak szűrnek. Különlegessége, hogy savanyúkáposztát főznek bele, tejszín is kerül bele, majd kaporral díszítik. Színét a tradicionális pirospaprikás ízesítés adja. De nem csak az ily módon, hanem a hagyományosan készített halászlé is megtalálható a kínálatban.

Halászlé a Bock Bisztró Balatonban Kép: az étterem facebook oldala

Szigliget – Friss halból, húsz éves recept szerint

Kisbádogban, forrón, várvölgyi kenyérrel érkezik az asztalunkhoz a szigligeti halászlé a Kikötő Étteremben. Marcsi neve 20 éve garancia az ideérkező vendégeknek, házias ízei és a kiszolgálás minősége is messziről vonzza nem csak a vitorlással érkezőket, de a településen kirándulókat is egy jó ebédre vagy vacsorára.
Mi a titka a halászléjüknek? A friss alapanyag. Nem fagyasztott halból, hanem friss harcsából készítik az alaplét, ebbe kerül tálaláskor a ponty vagy harcsafilé, ha valaki szigligeti módon kéri a halászlét, akkor belsőség is.

Badacsonytomaj – Kiváló hallé, panorámával

– A halászlé a balatoni gasztronómia megkerülhetetlen fogása, ez egy tradicionális balatoni étel. Nálunk nem csak a külföldi vendégek, de a magyarok is nagyon kedvelik, korosztálytól függetlenül kérik az étlapról – mondta Nagy István, a badacsonyi Borbarátok étterem tulajdonosa. – Hagyományos, passzírozott halászlevet készítünk, a kész alaplébe főzzük bele a harcsafilét, a mai napig ez nyár egyik kedvenc fogása. Bográcsban, a kisebb adagot csészében szolgáljuk fel a vendégeknek.

A badacsonyi Kisfaludy-ház Étteremben már a kilátás miatt érdemes leülni, de a halászlében sem fogunk csalódni. Bográcsban vagy csészében kapjuk a harcsafilével készített levest, igazán laktató fogás, de kár lenne kihagyni a harcsapaprikást túrós csuszával vagy épp a túrógombócukat.
Nagy Miklós azt is elárulta, hogy az alaplé többféle halból készül, kerül bele ponty, keszeg is. A harcsafilé könnyebben fogyasztható, mint a pontyszelet, nagyon kedvelik a vendégek.

Fotó: Kisfaludy-ház Étterem

Aszófő – Gyufatésztát is lehet kérni, a balatonihoz

A Szálka Bisztró olyan hely, ahová nagyon sok vendég tér vissza egy-egy fogás miatt. Az étlapon szereplő ételek zöme halas étel, igazi csemegéket kínálva, és természetesen nem hiányozhat a halászlé sem. Vegyes halászlét főznek gyufatésztával, és több halfaj mellett a balatoni harcsa adja a leves lelkét. Nagyon kedves, barátságos csapat gondoskodik a felejthetetlen ízek mellett a jó hangulatban elköltött ebéd vagy vacsora élményéről is.

Fotó: Szálka Bisztró közösségi oldala

Siófok – Piroska: ahogy mi szeretjük…

A siófoki Piroska Csárda és Fogadó az egyik legismertebb vendéglátóhely a Dél-Balatonnál. Magyaros ízeivel és családbarát környezettel várják egész évben a vendégeket. A halászlé elmaradhatatlan fogás a Piroska étlapján, ahol úgy szerepel, hogy “Halászlé, ahogy mi szeretjük.” Ez azt jelenti, hogy háromféle halból, keszegből, harcsából és pontyból készül. A passzírozott alapléhez a vendég igénye szerint tálalnak egy-egy pontyszeletet is.

A Piroskában háromféle halból készül a halászlé (Fotó: Piroska Csárda-hivatalos)

Zamárdi – Paprika Csárda – akár halbelsőséggel is

A Paprika Csárda Zamárdiban, közvetlenül a 7-es főút mellett, egész évben várja a vendégeket. “Magyaros ételek – házi specialitások”, ezzel a szlogennel hirdetik kínálatukat, és valóban szinte minden klasszikus magyar fogás megtalálható a bőséges étlapon. Pontyhalászlét és filézett harcsahalászlét is választhatunk, sőt, aki bajai módra gyufatésztát is fogyasztana, azt is rendelhet. Különlegesség, hogy az ínyencek akár halbelsőséggel (ikrával, tejjel) is feldobhatják a halászlét.

Balatonföldvár – Kukorica Csárda – Cigányzene és magyar konyha

Az egész évben nyitva tartó nádfedeles Kukorica Csárda 40 éve fogadja a magyar konyha ízeire éhes vendégeket, hogy aztán jóllakassa és elvarázsolja őket páratlan népi-kulturális miliőjével. A nyári estéken cigányzene mellett fogyaszthatjuk el kedvencünket, a halászlét, amit csinos mini bográcsban tálalnak. Ezen a patinás helyen választhatunk hozzá gyufatésztát is.

A Kukorica Csárdában is megadják a módját (Fotó: Kukorica Csárda)

Összeállította: Keszey Ágnes Készítették: Fábos Erika, Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva