2020.01.25. 08:00
Halpusztulás a Sión: átépítik a zsilipet, emiatt engedték le a vizet
Megkezdődött a balatoni zsiliprendszer átépítése, az elmúlt hetekben a kiliti duzzasztónál földmunkát végeztek, a héten pedig megkezdték ugyanennek a műtárgynak az alapozó munkáit is.

– A Sió vízállása emiatt várhatóan márciusig alacsonyan marad – tájékoztatott Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Jelenleg mintegy 20-30 centiméternyi víz van a csatorna siófoki belvárosi szakaszának medrében. A múlt héten még vízzel teli szakasz a napokban rövidebb időre szárazra került a már említett alapozási munkák megkezdése miatt. Horgászok vették észre, hogy az így kiürült Sió mederben halak vergődnek. Ezek egy részét pecások kezdték menteni, akik igyekeztek a Balatonba hordani a szárazra került vagy a medermélyedésekben felgyűlt pocsolyákban veszteglő állatokat, de a prédára az orvhalászok is megjelentek.

A Siónak ez a szakasza a Siófoki Horgász Egyesület kezelésében van, ők értesítették az illetékes vízügyi igazgatóságot a helyzetről, amire a hatóság néhány órán belül reagált, vizet eresztettek a mederbe, így a halak nagy része megmenekült. Kalauz Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, a gyors reagálásnak köszönhetően sikerült megelőzni a bajt és hangsúlyozta, hogy nem történt tömeges halpusztulás. Hozzátette: a mederben talált halak egy részének kimúlását nem az okozta, hogy szárazra kerültek, hiszen több tetem is a menekülő orvhalászok zsákjaiból került vissza a Sióba.

Ilyen lesz az átépített zsilipek környéke Siófokon (Grafika: OVF)

A Sió-csatorna medrének karbantartása és a három legfontosabb műtárgy átépítése egyébként 2022-ig valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közös programjában. A hajózási és a vízleeresztő zsilip újjáépítését egyaránt tartalmazó, összesen 19 milliárd forint összértékű rekonstrukciós munkálatokra azért van szükség, hogy nagy vizek esetén hatékonyabban tudják csökkenteni a Balaton vízszintjét. A korszerűsítés a vízi turizmus fejlődésének is kedvez. A cél, hogy a vízleeresztő rendszer korszerűsítésével a Sió vízi sportútja elérje a Duna torkolatát.

Építész tervező: Térhálózat Design Kft. Korompay Attila, Hatvani Ádám
Generáltervező: SBS-Komir Kft. Benedek András
Tájépítészet: VK Stúdió Varga Tibor, Kiss Blanka
Látványtervező: Homologue Kft.

Forrás: Sonline.hu

Nyitókép: Sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva