likeBalaton.hu | 2022.01.19. 16:00
Hamarosan kiderül, kik készíthetnek idén BalatonBort
Kóstoltad már a Balaton Borát? Minden évben szigorú elbírálás után kerülhetnek palackba azok az olaszrizlingek, melyek méltón képviselik a tavat akár a nemzetközi borpiacon is.

A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.
A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a szabályzat feltételeinek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja, kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

Forrás: BalatonBor hivatalos sajtófotó

A BalatonBor sztori

A BalatonBor gondolata 2014-ben fogalmazódott meg néhány balatoni borászban, és a következő évben meg is született az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. A tó környékének jellegzetes szőlőfajtájából, olaszrizlingből készülő jó ivású borok csak akkor jelenhetnek meg a BalatonBor égisze alatt, ha a meghatározott szakmai kritériumoknak megfelelnek, az elbírálást pedig 2017 óta a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság végzi.
A borok az indulás óta jól beazonosítható arculattal, a Balatonra jellemző színvilággal jelennek meg, a 2020-as új címkék bevezetése óta pedig még több jelzés utal az adott bort készítő pincészetre, miközben az egységes megjelenést is megőrizték.

Forrás: BalatonBor hivatalos sajtófotó

– Miért érdemes BalatonBort készíteni?
– A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdekünk.
A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta. Ez a többi pincénél is jellemző, 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjük a bűvös 100.000 palackot az éves BalatonBor mennyiséggel.
Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek, és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak. A környékbeli vendéglátósok pedig, akik eleinte nem igazán értették ezt a koncepciót, mostmár inkább azért panaszkodnak, hogy hamar elfogynak a borok, mert egyre népszerűbbek.
Azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó formája a Balaton és a balatoni borok kommunikációjának – meséli Dobosi Győző, a Dobosi Szőlőbirtok vezetője, aki a Balatoni Körben és a Rizling Generációban is meghatározó szerepet tölt be.

Forrás: BalatonBor hivatalos sajtófotó

A BalatonBor minőség

A projekt vezetője 5 éve Pintér Zsolt, a Kóstolom ügyvezetője és WineGroup projekt sales & marketing vezetője. Véleménye szerint a minden külső támogatás nélkül felépített stabil régiós márka az idei évtől készen áll mennyiségben is szintet lépni, valamint arra is, hogy legalább egy exportpiacon bemutatkozzon.
A BalatonBor iránt évről évre nagyobb a kereslet, ezért a termelők biztonsággal mernek nagyobb mennyiséget készíteni. Ez segíthet elérni azt a célt, hogy a Balaton környéki vendéglátóhelyeken és a kiskereskedelemben legalább szeptemberig kaphatóak legyenek a borok. A termék minőségbiztosításának alapja egy nagyon stabil bírálati rendszer, ennek köszönhetően a fogyasztók bármelyik termelő BalatonBorát veszik le a polcokról, biztosak lehetnek a jó minőségben.

A 2022-es bírálat

Az idei évi első bírálat 2022.01.26-án kerül megrendezésre a Dobosi Pincészet Birtokközpontjában, ahová minél több minta leadását várják, és arra bíztatják a borászokat, hogy csatlakozzanak a BalatonBor közösségéhez.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva