Mihály Szilvia | 2019.07.14. 06:00
Szombat, Balaton - tűzharcba került tankokat videóztunk a fűben kuporogva!
Tigris, T 72, Katyusa - ha tudod mit jelentenek ezek a kifejezések, akkor vagy voltál katona vagy imádod a harckocsikat! Most a Balaton közelében jól megnézheted, sőt akár ki is próbálhatod a replikákat!

Bár nincs strandidő a Balatonnál, nem unatkozunk ezen a hétvégén sem.
A sármelléki repülőtéren, ami a 90-es évek elejéig egy működő szovjet katonai bázis volt ismét a harckocsiké és harci repülőké volt a főszerep. A 400 hektáros területen már a második világháború idején működött ideiglenes reptér, amelyet 1961-ig a magyar légierő, majd 1990 októberéig a szovjet 5. gárdaezred használt. Emlékszem, az első fesztiválon 1991-ben PA-DÖ-DÖ koncerttel ünnepeltük az oroszok elvonulását, ezerszer elénekelték a Bye-bye Szását.

Most vidáman nótázzák a kiskatonák az orosz katonadalokat:

A mostani Hangárfesztre több ezer fő látogatott ki, a nagypapák, apukák lelkesen mutatták a gyerekeknek és párjuknak, hogy ők milyen fegyvereket fogtak kézbe a katonaság alatt, vagy épp milyen edényből ettek, hol aludtak. Édesapám egy AMD géppisztolyra mutatva mondta, hogy „két évig ő volt a feleségem”.

Fotó: Mihály Szilvia

Posza Róbert főszervező mutatta be a területeten található járműveket, katonai csapatokat, és mesélte el a likeBalatonnak, mi vár ránk az ingyenes hadifesztiválon:

Megmutatjuk a legjobb szombati programokat, és még eldöntheted, eljössz-e az ingyenes vasárnapi harci bemutatóra! Lesznek a képeken skót katonák szoknyában, vietnami, orosz, német és amerikai katonák is.

A harci bemutatón pirotechnikai eszközöket, hang és fényeffekteket használtak éles lőszerek helyett a tapolcai hadiegység katonái. Nézzétek, a fűben hasalva vettük fel nektek a legjobb csatajeleneteket.

Vasárnap ennél egy sokkal látványosabb show-t láthatunk, ahol harci repülőgépeket is bevetnek:

Az, hogy a katonaság nem lánynevelő tábor, minden pillanatban érezhető és látható volt. A harci őrségben az sem mindegy, milyen ritmusra lépsz a többiekkel:

Mi holnap megnézzük a harci repülők parádéját is. Jössz?
Kattints ide a részletes programért!
Előzetesként megmutatjuk Vári Gyula JAK-52 bemutatójának néhány pillanatát!

Jelentem, az osztrák egységek visszaküldtek, túl sokat kérdeztem:

Fotó: Mihály Szilvia

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva