likeBalaton.hu | 2022.12.20. 16:00
Harcsát nevelnek mostantól Balatonszabadiban
Februártól intenzív halnevelő rendszer kezdi meg működését Balatonszabadiban. A 457 millió forintból megvalósult beruházásban kezdetben évi 1200 tonnányi afrikai harcsát, később szürkeharcsát állítanak elő.

Keő Ferenc, a Pelso Fish Zrt. cégvezetője elmondta, hogy jövő februárban kezdődik meg a tényleges termelés a jogelőd Max Construct Kft. balatonszabadi telephelyén, zöldmezős beruházásként létesült rendszerben. Kitért arra is, hogy még kevés a tapasztalat a teljesen zárt rendszerben történő szürkeharcsa termelésről. Ezért kezdik afrikai harcsával az üzemelést, amiből szintén keresleti piac van Magyarországon.

Az ivadékok 8-9 hónap alatt válnak eladhatóvá.

A dél-balatoni vendéglátósokat ellátják

A szürkeharcsának magasabb az ára, jövedelmezőbb a termelése, ezért amint a kísérleti eredmények lehetővé teszik. Szeretnének átállni ennek a magyar vizekben őshonos halfajnak az előállítására – mondta az MTI-nek a cégvezető. Hozzátette, az előzetes piaci felmérések szerint,

a Pelso Fish Zrt. által előállított évi mintegy 1200 tonnányi hal körülbelül a dél-balatoni vendéglátósok igényeinek kielégítésére lesz elég a jövőben.

A tavaly alapított Pelso Fish Zrt. négy magyar társaság tulajdonában van, amelyek közül Keő Ferenc tájékoztatása szerint a két meghatározó az SG Fish Kft. és a DSPV Kft.

Megújuló energiát hasznosítanak

A balatonszabadi zöldmezős beruházás 30 hónap alatt, a Széchenyi 2020 program keretében, 457,6 millió forintból valósult meg, amelyből 228,8 millió forint volt az uniós támogatás, az önerőt magyar befektetők biztosították.
A projekt során kiemelt figyelmet kapott a gazdaságos, energiatakarékos termelés, és a környezettudatosság.

Víz nem kerül ki a megújuló energiát is hasznosító új haltermelő telepről.

„A zárt rendszer azt jelenti, hogy a víz recirkulációval, biológiai tisztítórendszeren átjutva újrahasznosul” – mondta a cégvezető.

Nyitókép: Illusztráció/MTI/Komka Péter

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva