2020.01.26. 10:00
Hasznos tanácsok korcsolyázáshoz - erre figyelj!
Kellemes, szórakoztató időtöltés lehet a korcsolyázás, ha betartjuk az alapvető szabályokat, és odafigyelünk magunkra, illetve társainkra.

Kellemes zene, nagyszerűen előkészített jég – vagy egy befagyott tó –, jó barátok és remek hangulat: minden adva van a korcsolyázáshoz! A korizás nemcsak jót tesz a közérzetnek, hanem egészséges is. Alaposan megmozgatja a testünket, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, javítja az egyensúlyérzéket. Ráadásul óránként csaknem 400 kalóriát égethetünk el.

Némi előismeret és megfelelő kondíció hiányában ne kezdjünk azonnal csúszkálni, érdemes előbb elsajátítani a helyes technikát. Mert mindenki, aki korit csatol a lábára, jobban teszi, ha megtanul fékezni és akadályt kikerülni, márpedig ez gyakorlást igényel.

Idén már 7 helyen korizhatunk a Balaton körül, és eljött a téli gasztrofesztiválok ideje is.

Fotó: Shutterstock

Sokan alábecsülik a veszélyeket, amelyek a jégen leselkednek rájuk. Egy 2015-ben készített ausztriai kimutatás (KFV) szerint évente mintegy 4800-an sérülnek meg korcsolyázás közben, elsősorban a férfiak. Minden harmadik balesetet szenvedő gyermek vagy 15 éven aluli fiatal. A legtöbb sérüléssel végződő balesetet az osztrák fővárosban, Bécsben regisztrálták. A nagy esések mellett az összeütközésekből fakadnak a bajok. Az érintettek több mint a fele törte el valamelyik csontját, a legtöbben a kezüket, amely az eséskor először földet/jeget ér – írja a csupasport.hu.

Eláruljuk, miben korcsolyáztak a kisasszonyok a múlt század elején, és mit látott vagy nem látott a gardedám a melegedő kunyhóból, amikor a fiatalok párban siklottak a jégen!

– Sokan a csuklójukat törik el, ami jó esetben nem igényel műtétet, gipsszel rögzítjük a törött csontot – mondta a bécsi klinika baleseti sebésze, Gobert von Skrbensky a Kronen Zeitungnak.

Hogy pontosan mire figyeljünk, azt a fotó után mutatjuk!

Fotó: Pesthy Márton/Napló

  • Mielőtt korcsolyázni kezdünk, készüljünk fel alaposan!
  • Védjük a csuklónkat, illetve húzzunk vastag kesztyűt, hogy megóvjuk a kezünket a sérülésektől.
  • Ne szégyelljünk bukósisakot viselni.
  • Mindig a körülményeknek megfelelően válasszuk meg a sebességünket.
  • Legyünk tekintettel a többiekre, óvjuk a többi korcsolyázót is.
  • Tartsuk be a jégpályák szabályait, mindig a helyes irányba haladjunk, ne veszélyeztessünk mást.
  • A befagyott tó jegén figyeljünk a figyelmeztető táblákra és lezárásokra.
  • Ellenőrizzük, hogy milyen vastag és szilárd a befagyott tó jege.
  • És még egy jó tanács a tavon korcsolyázóknak: figyeljék a madarakat, mert ahol leszállnak a jégre, ott többnyire vizet találtak, tehát vékony és törékeny a jég!

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva