Krausz Andrea | 2019.02.03. 10:30
Hatalmas érdeklődés volt a lellei gasztrofarsangon
A 15-16 fokos, kellemes tavaszi időben sokan a kinti padokon sütkérezve fogyasztották el a farsangra hangolt ételkülönlegességeket és ízletes borokat. A rendezvénytéren felállított sátorban talpalatnyi hely sem volt, pedig idén kétszer akkora sátorral készültek szervezők, mint tavaly.

A lellei vendéglátósok és borászok már nem először bizonyítják be, hogy mennyire jó szezonon kívüli gasztroprogramokat szerveznek. Ott volt a tavalyi Kishegyi kortyok és falatok, majd az őszi Murci fesztivál, aztán most a II. Lellei Gasztrofarsang, melyen közel 3000 vendég érezte jól magát.

Malacpofa burgonyafánkkal, fehérkáposzta pürével és retekkel, halkocsonya pontyfilével és zöldségekkel, valamint szűzpecsenye hagyma jus-vel, zellepürével és käsespätzle-vel. Ilyen különlegességek csábítottak mindenkit, nem csoda, hogy az egyik helyről a másikra toporogva sem tudta az ember eldönteni, hogy melyik kulináris szenzáció mellett döntsön.

Aztán a Melis Panzió Étterem ropogós kacsaraviolija mellett tettem le a voksom, amit csicsókapürével és ázsiai bbq szósszal kínáltak. Isteni volt, arról már nem is beszélve, hogy milyen kedvesen fogadtak a standnál. A mosoly akkor sem maradt el, amikor hosszú sorok alakultak ki és nagyon kellett pörögni a pult mögött.

Ropogós kacsaravioli csicsókapürével és ázsiai bbq szósszal (Fotó: Krausz Andrea)

A Melis még a látványra is rágyúrt, ugyanis hatalmas, félbevágott gurigasajtokat folyamatosan hevítve csorgatták az illatos raclette-et a rozskenyérre, amire került még egy kis rukola és gyöngyhagyma. De tényleg tátott szájjal bámultunk, mert ilyent nem sok helyen látni, és kóstolni.

 

Forró raclette sajt (Fotó: Krausz Andrea)

Aztán ott voltak még az isteni fánkok és már-már az ájulás kerülgette az embert, pedig még a kínálat tizedénél sem tartott. Úgy tűnik, hogy nagyon jó hatással vannak egymásra a lellei vendéglátóhelyek, hihetetlenül kreatív ötletekkel rukkoltak most is elő, a Vitorlás étterem például szerintem a program felénél eladta a borjúnyakat zöldfűszeres tarhonyarizottóval, paprikasalátával.

Borjúnyak zöldfűszeres tarhonyarizottóval, paprikasalátával (Fotó: Krausz Andrea)

Az asztalnál együtt faltunk a balatonlellei Nyitrai családdal, akik a Kishegyi csárda malackaraját választották pergelt káposztával és sült céklával, hozzá a Konyári pincészet Fecske borát kortyolgatták. A szimpatikus házaspár elárulta, hogy az ilyen programokat ki nem hagynák.

– Ez egy szuper rendezvény, nagyon örülünk, hogy vannak ilyen események. Enni nagyon szeretünk, kedveljük a jó ízeket, finom borokat, úgyhogy egy kicsit mindenhonnan kóstolunk. Kedvenc helyünk Balatonlellén a Vitorlás étterem, gyakran vacsorázunk ott, de szeretjük a Hegyi csárdát is. Itt most addig kóstolunk, ameddig bírjuk – mondta Nyitrai Zoltán.

– Nem túl változatos az élet Lellén ilyenkor télen, de ez egy jó kimozdulás otthonról, végre látunk embereket – nevetett a feleség, Sipos Szilvia, miután megkérdeztem, hogy nem zavarja-e őket a nagy nyüzsi.

Több ezer ember a lellei gasztrofarsangon (Fotó: Krausz Andrea)

Meglepetés volt, hogy a Mango étterem megváltoztatta a nevét és Kedvesem Bisztróvá keresztelkedett át, a kínálat azonban ugyanolyan jó maradt. Fárbás Tímea, az étterem képviselője elmondta, hogy már a tavalyi, első gasztrofarsang is felülmúlta minden várakozásukat és tanulva abból, hogy pillanatok alatt elfogyott a vendéglátósok kínálata, most sokkal több adaggal készültek.

Folyamatosan jöttek az emberek, én úgy láttam, hogy nagyon kedvelik ezt a rendezvényt. Mindhárom ételünk egyformán jól fogyott, de kiemelném a grillezett sajtot, aminek nagy sikere volt, korábban ugyanis igényként merült fel, hogy vegetáriánus jellegű fogás is legyen. A vendéglő koncepciója, hogy a környékbeli termelőktől próbálja az alapanyagokat beszerezni, a sajtok például Bálványosról származnak, de a tepertőkrém alapanyagát például mi magunk állítottuk elő – mondta Fárbás Tímea.

Összesen 7 étterem, 3 cukrászda és 8 borászat kínálatát lehet megkóstolni Lellén. A Hegyi Csárda és Majthényi Présház tulajdonosa ebben a videóban mondja el, hogy mivel készültek a gasztrofarsangra:

A farsang persze nem telhet el gyermekprogramok nélkül, úgyhogy játszóház és fánkevő verseny is várta a kicsiket, sőt jelmezverseny is volt. Egy apuka például három napon át gyártotta kisfia Transformers jelmezét, úgy, hogy az tényleg átváltozott kamionná, de a kedvenc egy egészen apró kislány volt, akit séf apukája tükörtojásnak öltöztetett szalonnával.

Stílusos jelmez a gasztrofarsangon: tükörtojás szalonnával (Fotó: Krausz Andrea)

A jó idő mindenkit kicsalogatott a levegőre és rengetegen sétáltak a Balaton-parton:

Kép, videó, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva