Krausz Andrea | 2018.10.02. 12:00
Hihetetlen tökös ötletek a Balatonnál
Itt a sütőtök szezonja és október első hétvégéjén beindulnak a legkülönbözőbb kreatív rendezvények a Balaton környékén is. A Balatonboglárhoz tartozó Szőlőskislakon például idén is megtartják a hagyományos Töklámpás fesztivált és a hozzá kapcsolódó Tökéletes tökételek sütő-főző versenyét.

A töklámpás-készítés pontosan 20 éves hagyományra tekint vissza a településen, az eseményen megmozdul a falu apraja-nagyja. Ilyenkor szinte mindenki nekilát a faragásnak, a házak udvarát, a porták előtti területet pedig kicsinosítják, őszi kompozíciókkal, szalmabálákkal, virágokkal díszítik. Este több száz fény pislákol a tökökben, ami varázslatossá teszi a falut.

– Olyan tökfesztivált szerettünk volna meghonosítani, ami a magyar néphagyományokon alapul, ezért nem november 1-jéhez, hanem a szőlőskislaki búcsú időpontjához kapcsolódik a mi rendezvényünk. Régen sokan termesztettek tököt ezen a vidéken – mondta a Like Balatonnak Csere Andrea főszervező, aki egyben Balatonboglár alpolgármestere is. – A töklámpások versenyében a fantáziadús, kreatív ötleteket díjazzuk. Volt már tökhóember, készült komplett várkastély, vagy például faragtak horgászt, akinek volt pecabotja és még a halak is tökből voltak. Ilyenkor, előző nap az óvodások is töklámpásokat készítenek a csoportjaikban és közösen létrehozott kompozíciókkal is lehet nevezni. A verseny első 6-7 helyezettjét elvisszük kirándulni a környékbeli élménytanyákra, idegenforgalmi központokba, idén a Nagyberényi Vadasparkba is elmehetünk egy túlélő túrára. Az október 6-7-i hétvégén egyébként kisvonattal és a Lelle-Boglár tekergő kisbusszal is körbe lehet járni a gyönyörűen kivilágított falut – hívja fel a figyelmet a főszervező.

Tökéletes Tökételek főzőversenye idén is sok különlegességet ígér, a csaptok olyan kreációkkal rukkolnak elő, mint például a tökös kukoricaprósza, sütőtökkrémes csiga, tökös cigánylecsó bográcsban vagy a fordított sütőtöktorta mézzel. A zsűri tagjai Nagy Péter, Kecskeméti Lajos és Makó Beáta különböző kategóriákban értékelik az ételeket, a versenyre a szervezők még várják a csapatok jelentkezését.

A nap folyamán színpadi programok, sorversenyek, töklámpás-készítő játszóház várja kicsiket és nagyokat. Részletes program itt található.

Egy kis hangulat a 2017-es rendezvényből:

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva