Krausz Andrea | 2018.10.23. 07:00
Hihetetlenül kreatív volt a Fonyódi Tök Jó Nap
Nem tudom, hogy lehet-e élni azzal a fordulattal, hogy tök jó lett a fonyódiak rendezvénye, de tényleg az volt. A Dísz téren lévő vendéglátóhelyek megteltek, a jó időben mindenki a kültéri asztaloknál élvezte az őszi napsütést és a programokat.

Amíg a gyerekek a népi játszótéren próbáltak szerencsét, addig a nagypapák és nagymamák ledobták magukat a stílusos szalmabála-puffokra és majszolták a tökmagos pogácsát. Az egyik sátor alatt hatalmas elánnal kalapálták az apukák és csemetéik a madáretetőket, egy asztallal távolabb pedig apró kezek morzsolták tele a fateknőt kukoricával, amiben aztán könyékig lehetett turkálva pergetni a lehulló szemeket.

A tökfaragó verseny műveiből pedig olyan utcai kiállítás nyílt, hogy nem győztünk álmélkodni. Egyéni, családos és csoportos pályaművekkel lehetett jelentkezni, mindenki hozta az otthon (munkahelyen, óvodában, iskolában) elkészített tökkompozícióját. A tökmagos (szezámmagos) hamburgertől a Disneyland-kastélyig, a mesebeli töklaktól a bagoly odújáig, a nagyon vidám hóembertől a Várhegyi kilátóig, minden volt. És akkor még nem említettük a bravúros macska-sziluetteket, a CD-lejátszót, a tökéletesen megformált vőfélyt, a madarakat, sünöket, boszorkányokat vagy Hamupipőke tökhintóját. Zsűri lehetett a talpán, aki kiválasztotta a verseny győzteseit, mert nagyon magas volt a színvonal, végül egy csomó díjat át is adott Hidvégi József polgármester, a legjobbaknak például görögországi üdülés dukált.

A tökfaragó verseny pályaművei (Fotó: Krausz Andrea)

A családi kategória győztese a Gál család lett. Gálné Szabó Ágnes és fiai, a 11 éves Péter, valamint a 6 éves Dávid egy tökbe zárt halálfej kompozícióval vívták ki a döntnökök elismerését. A Sparban dolgozó Ágnesnek egy kis fejtörést fog okozni, hogy oldják meg a két görög utat, ugyanis Péter hamburgerfaragványával az egyéni versenyt is megnyerték, de hát ez legyen a legnagyobb baj! – Harmadik éve minden alkalommal részt veszünk a versenyen és voltunk már korábban is győztesek – mondta a büszke anyuka, aki hozzátette, hogy ilyenkor, ősszel és karácsonykor is szereti a lakást dekorálni, általában az internetről szerez mintákat, vagy ihletet, a Tökhasadás című koponyás kompozíciójukat pedig 4-5 óra alatt készítették el.

Gálék a „Tökhasadással” nyerték a családi versenyt (Fotó: Krausz Andrea)

– Nagyon pozitívnak tartom, hogy ennyi kreatív energiát fektetnek a versenybe az emberek. Magyarországon azért is különlegesek a tökfesztiválok, mert a tökből készült ételek is megjelennek, és be lehet mutatni, hogy milyen jól felhasználható a konyhában ez a sokszor mumusnak tartott zöldség – mondta Pavlicsek Csaba, világbajnok ezüstérmes ételszobrász, aki a fővárosi Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában oktat élelmiszerismeretet. Kanadai sütőtökből és fekete retekből is készített a helyszínen faragványokat. Mint mondja, az eredeti szakmája szerint szakács és ma már csak a hobbiszinten foglalkozik az ételszobrászattal. Szerényen megemlíti, hogy dolgozott szakácsként Londonban, a világhírű, három Michelin-csillagos Fat Duck étteremben. Az utóbbi években ugyan már nem trendi a vendéglátásban a zöldségfaragás, de nem is kell szakácsnak lenni ahhoz, hogy bárki meglássa a faragásban rejlő kreativitást. Ezért is tart például óvodásoknak foglalkozásokat, hogy fejlődjön a gyerekek kézügyessége és megismerjék a gyümölcsöket, zöldségeket.

A Fonyódi Tök jó Napot egyébként ötödik alkalommal szervezték meg a városi és környékbeli vállalkozók a fonyódi intézmények és civil szervezetek összefogásával. Felléptek a kultúrházban működő civil csoportok, a vendéglátóhelyek pedig vállalták, hogy profi séfjeik valamilyen tökös különlegességgel rukkolnak elő. A Terasz bisztró például sütőtökös rizottót készített konfitált kacsával és erdei csiperkeraguval, az év strandétele verseny idei győztese, a Konyhám pedig a Gofcsit (gofrisütőben sütött tócsnit) turbózta fel tökkel, de volt például pirított tökmagparfé gyömbéres körte raguval is, hogy csak néhány érdekességet említsünk. A legtöbben azonban a város közétkeztetését ellátó Fonyód Konyha standja előtt álltak sorban, ahol sült tökkel, tökös sütikkel, finomságokkal készültek a konyhai dolgozók, és ha lett volna „kitelepülők legszebb helyszíne díj”, akkor azt is ők nyerték volna.

Nagy siker volt a Fonyód Konyha kitelepülése (Fotó: Krausz Andrea)

– Kezdetben a piactér volt a rendezvény helyszíne és családi programnak indult az önkormányzat által kezdeményezett fesztivál, de mára a neves éttermek gasztro-különlegességeivel, street food ételeivel valamint az este megtartott Halloween partyval már kiszélesedett a program. Jobban összehozza a civil szférát valamint a vállalkozókat, és így olyan egész napos rendezvényt kínálunk, ami minden korosztálynak vonzó – mondta Molnár Rita főszervező, a Fonyódi Kulturális Intézmények igazgatója. – Szeretnénk a múzeumi tevékenységünket fejleszteni a jövőben, ezért hoztuk el a múzeumpedagógiai programjainkat, a kukoricafosztást, a madáretető- vagy a csuhébaba-készítést. Egy különlegesség is helyet kapott, mivel a Balaton körül először volt látható az Esztrád Színház Kultúrkamionja, melyben élőzenés retro előadás várta a látogatókat.

További fotók a fesztiválról:

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva