Mihály Szilvia | 2019.05.25. 06:00
Hitek és tévhitek a kullancsokról
Ha kirándulás után kullancsot találunk magunkban, ne rohanjunk az ügyeletre, hanem szedjük ki azt otthon! Ne kenjünk az állatra kenőcsöt, ne gyújtsuk meg a potrohát gyufával, hanem egy határozott mozdulattal, csipesz segítségével rántsuk ki bőrünkből!

Itt a jó idő, egyre többet kirándulunk, csatangolunk a szabadban. Kerti partik, piknikezések, túrák és romantikus séták várnak ránk egész nyáron. Az erdei tisztásokat, patakpartokat, parkokat sajnos rajtunk kívül a kullancsok is kedvelik, akik a cserjésben és a fű között várják, hogy gazdaemlősre kapaszkodjanak. Esős napok után, mivel szeretik a nedvességet, különösen aktívak.
A közhiedelemmel ellentétben nem a fák ágairól pottyannak ránk, hanem az aljnövényzetről, fűről, bokrokról kerülnek az emberre, ezért nagyon fontos, hogy a kirándulások során hosszú nadrágot viseljünk, és azt tűrjük be a cipőnkbe, így a kullancsok nem másznak rá a bőrünkre.

Fotó: pixabay

A kullancsok okozta betegségekről és a megelőző védőoltásról Gyenesdiáson beszélgettünk Dr. Vajda Gábor belgyógyász-háziorvos szakorvossal. A doktor úr segít eloszlatni néhány tévhitet, és tippeket ad a likeBalaton olvasóinak a kullancskiszedésre is.

– Hol fordulnak elő legnagyobb számban a kullancsok?
– A kullancs nem csak erdőben és mezőben található meg, hanem a kertekben, városi parkokban is. El kell oszlatnunk azt azt tévhitet, hogy a kullancsok a fákról, fentről pottyannak ránk, a kullancsok az egy-másfél méter magas aljnövényzetben a leggyakoribbak. Kifejezetten szeretik az árnyékos, kicsit nedvesebb helyeket.

Napos helyen nagyon ritka a kullancs, tehát a strandon, amikor a partszéli homokban napozunk, nem fog belénk mászni.
Bár a Balaton környéke fertőzött területnek számít a kullancsok szempontjából, ez nem tartson vissza senkit a nyaralástól. Még akkor sem kell megijedni, ha kullancsot találunk magunkban, hiszen nem minden egyed fertőzött.

Fotó: pixabay

A kullancsok két gyakori betegséget okozhatnak, az egyik az agyvelőgyulladás a másik a Lyme-kór.

– Tudunk ezek ellen védekezni?
A kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen nagyon jó és biztonságos védőoltás adható. Amennyiben valaki szeretné bebiztosítani magát a betegség ellen, mert sokat kirándul vagy olyan munkakörben dolgozik, hogy sokat van erdőben, mezőkön, akkor kérheti ezt a 3 oltásból álló oltássorozatot és a 3 évente alkalmazott emlékeztető oltást. Ezt az oltást a társadalombiztosítás nem finanszírozza, több gyógyszergyártó forgalmaz ilyet, áruk 6-8 ezer Ft körül mozog. Egy éves kortól lehet a gyerekeket is oltani, az oltásnak nincsenek mellékhatásai, szövődményei.

– Mikortól véd az oltás?
– Az első oltás után egy hónappal adjuk be a következőt, ilyenkor már elég magas, 90 % körüli a védettség, a 3. oltást 9-12 hónapon belül adjuk be.
Van egy gyorsított oltási séma is, ha valaki későn kap észbe egy nagyobb túra előtt, ez elvileg 3 hét után hat, ilyenkor eggyel több oltást kell adni. A kullancscsípés után értelmetlen oltást adni, a megelőző oltáson van a hangsúly.

Fotó: pixabay

– Ha nem oltattuk be magunkat, milyen tünetek jelzik, hogy baj van?
Az agyvelőgyulladás lappangási ideje 5-10 nap. Erős fejfájással, lázzal, felső légúti tünetekkel jelentkezik. Gyakran néhány nap múlva ezek a tünetek maguktól elmúlnak vagy aluszékonyság, fáradékonyság, hányás, tűrhetetlen fejfájás, akár eszméletvesztés lehet a következő stádium. Ilyenkor azonnal keressük fel háziorvosunkat vagy nyaralás idején az ügyeletes orvost, aki nagy valószínűséggel a fertőző osztályra utalja a beteget.

– A kullancs által terjesztett másik betegséget, a Lyme-kórt megelőzhetjük-e?
– Erre a betegségre nincs megelőző oltás. A Lyme-kór bakteriális betegség, amit a borellia baktérium okoz. Azért hívjál Lyme- kórnak, mert egy ilyen nevű amerikai kisvárosban diagnosztizálták először a 70 -es évek végén.

Érdekes tünete van, a csípés után számított 1-10 héten belül a csípés helyén megjelenik egy gyorsan növő gyűrű alakú folt. Ennek mérete egy-két nap alatt akár a 30 cm-t is elérheti, láttam olyat, ami két tenyérnyi volt. Ez a bőrelváltozás nem viszket, nem fáj, de elég feltűnő. Ez a bőrtünet az első stádiuma a Lyme-kórnak.

Van, hogy észre sem vesszük, hogy a kullancs bennünk volt, mert miután teleszívta magát, távozik belőlünk, de ez a bőrelváltozás jelzi a csípést. Ha ezt a tünetet meglátjuk magunkon, forduljunk orvoshoz, de nem kell éjszaka az ügyeletre rohanni, elég másnap a háziorvosunkat felkeresni.

Forrás: pixabay

– Mivel kezelhető ez a betegség?
– Az egyértelmű tünet után antibiotikumos kezelés szükséges, ennek adagolását és rendszerességét az orvosunk határozza meg, ne térjünk el ettől. 3 hónappal később lehet a vérvizsgálatokból megállapítani a fertőzés lefolyásának állapotát. Szükség esetén újabb antibiotikumos kúrát írhat fel orvosunk.
Ha a bőrtünet miatt nem fordulunk orvoshoz, az akkor is eltűnik magától. A következő tünet évek múlva is jelentkezhet. Teljesen megmagyarázhatatlan módon lesznek a páciensnek ízületi panaszai. Az ízületek megduzzadnak, bepirosodnak, meleg tapintásúvá válnak, akár be is lázasodhatunk, de ezek a tünetek aztán egy-két nap alatt eltűnnek. Néhány hét múlva idegrendszeri tünetek, koordinációs zavarok jelenhetnek meg, ez a neurolyme, a Lyme-kór idegrendszeri stádiuma. Ilyenkor sem kell nagyon megijedni, mert antibiotikumokkal fertőző osztályon ez a fázis is nagyon jól gyógyítható.
Ha megfoghatatlan ízületi tüneteinknek nincs más oka, akkor gondolni kell a kullancs csípésre.

– Minden kullancs fertőz, ha megcsíp?
– Természetesen, ha kullancsot találunk magunkban, nem jelenti azt, hogy meg is fertőződtünk, és ha az ügyeletre szaladunk, ott sem tudják megállapítani ezt.

– Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?
A kullancsot, amint észrevesszük, meg kell próbálni eltávolítani. Ennek a legbiztosabb módja, ha a fejénél, nyakánál, pontosabban a rágószervénél megfogjuk. Ne a potrohát fogjuk meg, nyúljunk mélyebben alá akár hegyes körömmel, akár egy hegyes csipesszel, vagy kullancskiszedővel, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki. A szemöldökcsipesz nem alkalmas a kiszedésre, mert annak tompább vége van a szükségesnél.

– Ismert egy-két házi praktika, hogy kenjük be a kullancsot zsírral, vagy dörzsöljük be gyufafejjel a potrohát…
– Ezeket felejtsük el. Ha a kullancsot piszkálgatjuk, bekenjük olajjal, zsírral, sprével, azt a kullancs nem veszi jó néven. Ilyenkor biztos kispricceli az addig még meg nem kapott fertőzést. A kullancs alapvetően nem méreganyagot akar belénk fecskendezni, az táplálékszerzés miatt a vérünket akarja kiszívni.
A kullancs a rákent krémtől, zsírtól valóban elpusztul, hiszen a potrohán keresztül lélegzik, de amíg agonizál és megfullad, addig minden méreganyagot belénk ürít.

Soha ne kenjünk krémet a kullancsra! Fotó: pixabay

– Ha a kullancs csípés után piros folt jelenik meg rajtunk, az Lyme-kór?
– Nem. Ha a kullancsot sikerül eltávolítanunk, majdnem biztos, hogy a csípés helyén lesz egy pirosas, kicsit viszkető, kiemelkedő duzzanattal járó bőrreakciónk. Ezt a szervezetünk a kullancs nyálára reagálja, ezzel nem kell orvoshoz fordulni. Be kell kenni gyulladáscsökkentő kenőccsel, és néhány nap alatt ez elmúlik.

– Mi történik, ha nem tudjuk a teljes kullancsot kiszedni?
– Az sem tragédia, hogy amikor szedjük ki, a kullancsból bennünk marad egy kis rész. Ez általában az állat állkapcsa, ebben nincsen vírus. Ki lehet szedni, de nem érdemes varrótűkkel és késheggyel piszkálgatni. Ha nagyon zavar bennünket, akkor másnap a háziorvos szakszerűen eltávolítja belőlünk, de egy idő után ez magától is kilökődik a szervezetünkből.

– Az első egy-két órában miért nem fertőz a kullancs?
– A kullancs úgy fúrja bele magát a bőrünkbe, hogy táplálékhoz, vagyis a vérünkhöz jusson. Nagyon speciális szájszerve van, és bár ez ijesztően hangzik, de tulajdonképpen belerágja magát a bőrrétegek alá. Azért szereti a kullancs a a vékony bőrű embereket, a gyerekeket, mert rajtuk könnyebb dolga van. Ahhoz, hogy elérjen a vérünkig, sokat kell dolgoznia, mivel egy apró lény, ez egy-két órát vesz neki igénybe. A bőr felső rétegében csak nyirokfolyadékot tud szívni, amíg nem fúrta magát mélyre, könnyebb kiszedni, és amíg nem jutott el a vérerekig, fertőzni sem tud, hiszen az általa terjesztett betegségek a véráramban terjednek.
Ezért javaslom azt, hogy amint bejöttünk a kertből, hazaértünk a kirándulásról, álljunk be a zuhany alá, és vizsgáljuk át magunkat és a gyerekeinket is.

Fotó: pixabay

– Mely testtájakon a leggyakoribb a kullancs?
Felnőtteknek leginkább övvonaltól lefelé fordulhat elő kullancs, ágyékvonalban, deréknál, térdhajlatban és a bokánál feltétlenül nézzük át magunkat. Ahol vékonyabb a bőr, és jobban izzadunk, oda szeret a kullancs bemászni. Gyerekeknél nagyon fontos, hogy tetőtől talpig átnézzük őket, az alsótest és derék mellett a fül mögötti, tarkótáji részeket és a hónaljat is.

– Városi legendaként ismert, hogy ha sok B-vitamint eszünk, akkor nem csíp meg a szúnyog, és nem mászik ránk a kullancs sem. Igaz ez?
– A túlzott B-vitamin szedés maximum a hódolóktól véd meg bennünket – nevet a doktor úr. – A verítékünk ettől valóban kellemetlen szagú lesz, de ez a rovarokat egyáltalán nem zavarja. Saját magunkat és társunkat, barátainkat azonban igen. Orvosilag nem bizonyított, hogy a B- vitamin véd a rovarok ellen.

Vannak kullancsriasztó szerek, de ezeknek a hatása is kétséges. Ha egy kullancs az aljnövényzetről ránk pottyan, az nem fog visszafordulni azért, mert be vagyunk fújva valamilyen riasztó sprével. A kullancs nem repül utánunk, mint a szúnyog, ha arra járunk a fűben, ahol kullancs van, az ránk esik, ránk pottyan.
Az biztos, hogy kullancsok és a méhek, darazsak is szeretik a gyümölcsös, intenzív illatokat, ezért ne használjunk ilyen parfümöt, dezodort, tusfürdőt kirándulás előtt.

Fotó: pixabay

Olvasd el korábbi cikkünket a darázs és méhcsípések elkerüléséről!

likeBalaton tippek a kullancsok ellen:

  • Kiránduláskor tűrjük be a nadrágunk szárát a bakancsunkba!
  • Minden túra után vizsgáljuk át magunkat!
  • Ha kullancsot találunk magunkban, ne rohanjunk az ügyeletre, szedjük ki otthon!
  • Ne kenjünk a kullancsra zsírt, testápolót!
  • Legyen az útipatikánk része a kullancskiszedő csipesz, vagy egy szálkaeltávolító csipesz!
  • Ha bármelyik fenti tünetet észleljük magunkon, keressük fel háziorvosunkat!
  • Oltassuk be magunkat kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen!

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva