lakaskultura.hu | 2019.10.24. 10:00
Hogyan lesz a nyaraló kertje a pihenésé?
A hétvégi ház kertje csak akkor felel meg rendeltetésének, ha az ott töltött idő nem fűnyírással vagy gyomlálással telik. Gondoljuk át jól a kialakítását!

1. Vegyük körbe!

A nyugalom érdekében a telket határoljuk el az utca fronton és a szomszédok felől is, hogy zavartalanul lazíthassunk. A birtokot körbeültethetjük gyorsan növő és sűrűsödő örökzöldekkel (pl. Leylandi ciprussal) vagy kevés nyírást igénylő sövénynövényekkel, a drótkerítésre kúszónövényeket (pl. borostyánt) futtathatunk. Egy gabion- vagy téglafal pedig a zajokat csillapítja kerti partik, összejövetelek esetében.

A kert kialakításánál érdemes biztonsági szempontokat is figyelembe venni. Itt írtunk róla.

2. Kevesebb gyep, több talajtakaró

Vessünk az igényeinknek megfelelő, pl. vadvirágos rét hatású vagy a taposást jól tűrő füvet, továbbá csökkentsük minimálisra a gyepet terasz építésével és talajtakarók alkalmazásával. A megmaradó, lehetőleg szabályos alakú felületen egykettőre végezhetünk a fűnyírással, ha közben nem kell akadályokat (pl. fákat, bokrokat, szobrokat, kaspókat) kerülgetnünk.

A fák és cserjék alá ültessünk idővel egybefüggő zöld szőnyeget képező meténget, gyöngyvirágot vagy borostyánt, amelyek egyúttal a gyomosodást is meggátolják. Az ágyások közé és a kerti utak mentén szórjunk a talajra kéregmulcsot, díszkavicsot.

A szép gyep titka itt található. 🙂

3. Praktikus szempontok

A könnyű fenntarthatóság érdekében ne telepítsünk, illetve kombináljunk sok(féle) növényt! Ha ritkán jutunk el a nyaralóba, ültessünk igénytelen és szárazságtűrő, de mutatós fajokat (pl. varjúhájat, kövirózsát, sziklakerti évelőket, mediterrán fűszereket, díszfüveket).

Edénykertben nagy dézsákban a föld tovább nedves marad, zöldséget pedig mulcsozott magaságyásban termesszünk: tartja a nedvességet, megakadályozza a túlburjánzást, és megkímél a hajolgatástól. Gyep esetén megfontolandó egy automata öntözőrendszer is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva