Mihály Szilvia | 2020.05.10. 06:00
Hol biztonságosabb nyaralni idén, egy balatoni hotelben vagy egy magánházban?
Te hol pihennél szívesen ezen a nyáron? Egy nagyobb hotelben, ahol profi takarítószemélyzet gondokodik a tisztaságról, vagy inkább egy eldugott, különálló nyaralóban, ahol még a háziakkal sem kell találkoznod?

A járványügyi helyzet teljesen felborította a nyaralásunk megtervezését is, hiszen a fokozatos enyhítések mellett is a biztonságunk a legfontosabb. A külföldi utazások helyett idén a nyaralók nagyobb számban választják pihenési helyszínnek a hazai turisztikai célpontokat, a Balatonra és a környező üdülőhelyekre újra elindultak a foglalások.

Az egyik legnagyobb szállásközvetítő cég, az airbnb a szállásadók és a vendégek közös érdekében és védelmének céljából közleményt adott ki, melyben meghatározza a szállásadókra vonatkozó legfontosabb higiéniai elvárásokat. A vendégek bizalmának növelése érdekében szigorú, 40 oldalas takarítási protokollt dolgoztak ki, meghatározzák, milyen takarítószerekkel és védőeszközökkel dolgozzanak a kiadók, és kötelezik őket a két kiadás közötti 24 órás időszak betartására is. Ez az az idő, ami alatt az esetlegesen a szálláson levő vírusok valóban elpusztulnak.

#maradjitthon – Nyaralj itthon, mert a Balaton menő hely!

Megkérdezett szakértőink és a szálláshely tulajdonosok is egybehangzóan állítják, hogy ez a krízis segíti a belföldi turizmus megerősödését, itthon nyaralni biztonságosabb lesz, mint távoli, egzotikus helyszínekre utazni.

Egy hotel vagy egy kis magánház lesz idén a biztonságosabb pihenési helyszín? Mutatunk érveket a kis, eldugott szállások és a nagy hotelkomplexumok mellett, így könnyebben eldöntheted, idén milyen szálláshelyen pihennél a Balatonnál.

Fotó: Krausz Andrea

A Magyar Turisztikai Ügynökség napokban kiadott COVID-kézikönyve segíti a vendéglátóhelyek és szállások felkészülését a biztonságos újranyitásban. Mint írják, a vendégek és a munkatársak biztonságának érdekében dolgozták ki irányelveiket. A cél, hogy megakadályozva a fertőzés továbbterjedését, a turisztikai szolgáltatók megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani, és a vendégélmény az adott körülmények között a legteljesebb legyen.

A Balaton térségének meghatározó szereplője Hévíz, a zalai üdülővárosban már készülnek a vendégek fogadására.
– Hévízen magánszállás -kiadók és szállodák is megtalálhatók, mindkét szegmensben minőségi szolgáltatókkal, melyek eddig is egész évben várták a vendégeket. Mindkét szállástípusnak megvan a maga előnye, és a vendégköre. Az egészség és gyógyturizmus mellett a családi pihenésekre is tökéletes és biztonságos helyszínt biztosítunk a jövőben is – tudtuk meg Papp Gábortól, a település polgármesterétől.

#HévízMegvár

Egy hévízi hangulatfilmmel kedveskedünk nektek, amit az ünnepek után forgattunk. Már alig várjuk, hogy a város megteljen élettel! <3#együttsikerül #hévízmegvár

Közzétette: Médiapart Stúdió – 2020. április 24., péntek

– Az ideérkezők Hévízen a jövőben is minden turisztikai szolgáltatónál a maximális biztonsággal fognak találkozni, a település példaértékű magatartást bizonyított a kijárási korlátozás alatt is. Folyamatosan kommunikálunk és egyeztetünk a szállodákkal és a Szobakiadók Szövetségével, segítjük őket, és odafigyelünk a higiéniai protokollok betartására. A szállások tisztán tartására, biztonságosságára eddig is kiemelten figyeltek, ezek a hévízi szállodák az elmúlt években 80-85 százalékos töltöttséggel üzemeltek, és a magánszálláshelyek igénybevétele is elérte a a hévízi vendégéjszakák 12 százalékát. Hévízen van az országban a legtöbb minősített magánszálláshely, alapelvünk a városfejlesztésben, hogy a magánszállások minőségfejlesztésére folyamatosan odafigyeljünk, jelenleg is pályázhatnak a szállásadók az önkormányzathoz támogatásért. A hévízi szállások a veszélyhelyzet kezdetén is maximálisan betartották a higiéniai szigorításokat, és normál időszakban is magas minőségű higiéniai protokollal dolgoznak. Ennek köszönhetően jelentős az érdeklődés a szállásaink iránt, városunk készül a vendégek fogadására.

Badacsonyban a Borbarátok panzió és a Fata birtokon levő vendégház üzemeltetője, Nagy István azt mondja, a biztonság és a tisztaság nem szálláshely típus függő.

– Nem a szobaszámon, hanem az ott dolgozókon múlik, hogy melyik szálláshely lesz biztonságos. A higiénia iránti elhivatottság a tulajdonos, és a munkatársak közös szemlélte kell, hogy legyen, én is ezt fogom kommunikálni a kollégáim felé. A takarítási protokoll nem szálláshely méretfüggő. A takarítási protokoll természetesen ezután szigorúbb lesz nálunk is. A tisztítószereken kívül, fertőtlenítő szereket is használni fogunk. Munkatársaink maszkban és kesztyűben fognak dolgozni. Szállóvendégeink részére a szobáinkban biztosítjuk a fertőtlenítés lehetőségét. Mindannyiunk érdeke, hogy a szállás-és vendéglátóhelyek a higiéniai előírások szerint nyújtsanak védelmet a vendégek és dolgozók számára.

Fotó: Fata pince

– A Borbarátokban a vendég találkozik a személyzettel?
Mi nem tervezzük bevezetni a találkozás nélküli szálláskiadást, erre is van példa, és van az a vendégkör, aki igényli is ezt. Azt gondolom, elengedhetetlen, hogy a vendéggel találkozzunk, így alakul ki a bizalom, amire a mi szakmánk épül. Arra kérjük vendégeinket, hogy lehetőség szerint bankkártyával egyenlítsék ki a számlájukat. A tavaszi foglalások átszervezése miatt több vendég lesz a régióban az őszi -téli hónapokban, így egyre többen fogják felfedezni a négyévszakos Balatont. Szerintem a szomszédos országokból is többen érkeznek majd hozzánk, mint a korábbi években.

Czimondor Nándor, Zalakaros alpolgármestere, a MenDan Magic Spa & Wellness Hotel igazgatója is kiemelte, hogy a vendégekkel való személyes kapcsolat, a kialakult bizalom eddig is elengedhetetlen volt a szállások esetében, jelen helyzetben pedig még fontosabb tényező lett.

– Mindkét szállástípus esetén tudunk érveket és ellenérveket felsorolni, hogy melyik tűnhet biztonságosabbnak. A felületes első megítélés szerint a szobakiadók, a magánszállások tűnhetnek biztonságosnak, de csak akkor, ha onnét a nyaralásuk végéig nem mozdulnak ki a vendégek, de ez olyan, mintha a vendég otthon maradt volna. Ha azonban elhagyja a szálláshelyet, akkor sokkal több kontaktban lesz része, mint egy hotelben. Ha a magánszálláson nincs reggeli, akkor boltba kell menni, napközben valahol ebédelni, vacsorázni fognak, esetleg fagyizni vagy süteményezni is betérnek valahova a pihenésük során. Ha nincs medence a bérelt szálláson, akkor nyilvános strandra, vagy fürdőbe is elmennek a vendégek, és igénybe vehetik a települések játszótereit, parkjait is. A magánszálláshely mellett az szól, hogy kevesebb vendég van egy helyen, gyakran az egész ház és kert egy család vagy pár rendelkezésére áll, de a napi időtöltés során, ha a szállást elhagyják, már ugyanolyan sok emberrel találkoznak, mint egy szállodában. A szállodai foglalások mellett az az érvem, hogy ott egy komplexumon belül minden pihenési, feltöltődési és étkezési lehetőség rendelkezésére áll a vendégnek. Nálunk, például a MenDan Hotelben minden higiéniai elvárást biztosítunk, ami ebben az esetben szükséges, de mi korábban is kiemelt figyelmet fordítottunk a tisztaságra.

– Mi változik a járvány miatt?
– A személyzet a jövőben maszkban és kesztyűben fog dolgozni, ezeket a védőeszközöket a vendégeink számára is biztosítjuk. Jelen helyzetben a recepciós pultunk cseppfogó plexivel lett ellátva, a vendégtérbe több helyen adagolós kézfertőtlenítőt teszünk ki, és az éttermünkben csökkentettük az asztalok számát, hogy meglegyen az asztaltársaságok közötti másfél méteres távolság. A büféasztalnál nem a vendég szolgálja ki magát, mint eddig, hanem a dolgozóink adják nekik a kiválasztott ételeket. Azt kérjük, hogy a büféasztalhoz maszkban menjenek oda vendégek, amit természetesen az étkezés során nem kell viselniük. A fürdőrészben és a közösségi tereken is tudjuk biztosítani a vendégek közötti megfelelő védő távolságot.

Közzétette: MenDan Magic Spa & Wellness Hotel Zalakaros – 2020. május 5., kedd

Vendégeink 60százaléka visszatérő törzsvendég, számukra nem okozott problémát a tavaszi időpontok átfoglalása. Ez a törzsvendégkör, a kialakult bizalom a szállások legfontosabb ereje, rájuk lehet építeni. Idén azt gondolom, többen választanak maguknak rövidebb pihenési időszakot, van, akinek a szabadsága fogyott el a járvány ideje alatt, van, aki kisebb büdzséből tervezi az idei pihenését. Az a vendégkör, aki a minőségi szolgáltatásokat keresi, idén a külföldi célpontok helyett többször keres majd belföldi pihenési helyszíneket, hiszen ők sem tudnak hosszabb szabadságot kivenni, ha épp újraindítják a vállalkozásukat. Országosan és helyi szinten is minden lehetőségünk megvan arra, hogy biztonságosan újraindítsuk a belföldi turizmust.

Nincs messze a Balatontól, mégis úgy érezhetjük egy valódi mesevilágba csöppentünk az Örvényeshegyi Pálos Resortban, ahol Badacsonyi Tamással beszélgettünk.

– Hamarosan átadjuk az új, különbejáratos, nagy teraszos új apartmanjainkat, ezek tökéletesek az elvonulós, másoktól elkülönült pihenéshez. A teraszok erdőre, szarvasaink legelőterületére néznek, esténként a bátrabbak etethetik is őket. Május végén megnyitjuk a tavalyi nyár nagy kedvencét is, a Safari Lodge szállásunkat, ebben a legtermészetközelibb az élmény, ez volt a családok nagy kedvence 2019-ben.

Fotó: Mihály Szilvia

Ebben az időszakban helyzeti előnyben érzem magunkat és a hasonló helyeket, abból kiindulva, hogy mit éreznénk mi biztonságosnak a családi pihenéshez. Mindenképpen a természetközeli, nagy tömegektől szeparált, erdőszéli, lehetőség szerint különbejáratú szobákkal/apartmanokkal, nagy teraszokkal, kerttel rendelkező kisebb szálláshelyeket keresnénk, a falusi turizmus kategórián belül. A szeparáltság mellett fontos, hogy a kiválasztott szállás a kirándulási, kikapcsolódási lehetőségektől, ne legyen távol és például legyenek a közelben kitűnő éttermek. Magyarországon a kilencvenes évek elejétől az egyeduralkodó turisztikai hívószó a welness volt. A szélesebb tömegek számára még ma is az. Ezt kitűnően használták ki az időközben gombamód elszaporodó nagy, komplex wellness szállodák, ugyanakkor egy szűk, elsősorban városi réteg az elmúlt 8-10 évben egyre intenzívebben szakít a bevett trenddel, és kifejezetten keresi az idilli, minőségi, tömegektől, sablonszerűségtől elkülönülő szálláshelyeket. A jelenlegi helyzetben ezeken a helyeken véleményünk szerint biztonságosabb a pihenés.

A képen pontosan az van, aminek a sarokban lévő kerek "dolog" látszik! Bemutatjuk az erdőre néző nagy teraszos "romantikus" szobánk egyik előnyét…? Kinek van kedve kipróbálni?

Közzétette: Pálos Resort – 2020. május 1., péntek

Itt Örvényeshegyen kitűnő lehetőség van a környékbeli dombokon a kerékpártúrákra. Az elmúlt hétvégék karanténnapjait azzal töltöttük, hogy mobiltelefonos turistatérképekre felvettük a legjobb utakat, és kellemes 30-35 km-ket letekertünk a vadregényes dombokon, erdők között. A múlt vasárnap pl. csíkos kis vadmalacok húztak át a „lábaink között” a virágzó fehér medvehagyma tengerben Bezeréd és Csáford között az erdőben. Vagy elmosott félig egy zápor bennünket, de egy nagyobb bodzabokornak köszönhetően viszonylag szárazon megúsztuk, onnan néztük, ahogy kisüt a nap újra, és eláll az eső. Ezek az egyszerű, de egyedi, megismételhetetlen élmények csak ilyen környezetben lehetségesek.

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva