Krausz Andrea | 2021.03.29. 06:00
Idén is engedélyezik áprilistól a csónakos horgászatot a Balatonon, de vannak megkötések
A tavalyihoz hasonlóan idén is enyhítést hoztak balatoni horgászrendben. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a vírushelyzetre való tekintettel részlegesen feloldja az áprilisi csónakos tilalmat, de lesznek olyan helyek, ahol továbbra is tilos a pecázás. Mutatjuk, hogy hol.

Horgászni továbbra is engedélyezett, sőt áprilistól még csónakból is végezhető ez a szabadidős tevékenység. A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás kapcsán a MOHOSZ és a likeBalaton oldalán is olvashattuk, hogy horgászni továbbra is engedélyezett, de szigorú feltételek mellett.

– A korlátozások legfőbb célja, hogy a horgászok minél kisebb mértékben érintkezhessenek egymással. Úgy gondoljuk, hogy ezen elv leginkább az egyéni csónakos horgászat során valósul meg. Ezért a tavalyi évhez hasonlóan idén is úgy döntöttünk, hogy enyhítünk a Balatoni Horgászrend 32. pontjában kifejtett áprilisi csónakos tilalom megfogalmazásán. Az enyhítés nyomán kialakult szövegezés csaknem teljes egészében egyezik a tavalyi évben kiadottal – írta honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A feloldás nem vonatkozik az alábbi partszakaszokra, amelyek előtt továbbra is kizárólag partról szabad horgászni:

A Tihanyi-félsziget partvonala mentén, azaz: Balatonfüreden az Aszófői-séd torkolatától (46°55’55,4”N; 17°51’36,1”E) Örvényesen a Bozsai HE kikötőjének bejáratáig (46°54’39,6”N; 17°49’45,2”E)

  • Balatonföldváron a hajókikötő nyugati mólójától (46°51’28.2″N; 17°52’42.3″E) Balatonszárszón az „Irmák nyaraló strandjáig” (46°50’32.6″N; 17°51’15.0″E)
  • Fonyódon a hajókikötő nyugati mólójától (46°45’11.0″N 17°33’08.7″E) a Fonyód-Bélatelepi vízkivételi műig (46°44’23.0″N 17°31’36.9″E)
  • Balatonberényben a Napfény sétány keleti végétől (46°42’55.8″N 17°20’23.3″E) a fenékpusztai madárgyűrűző állomásig (46°42’49.8″N 17°15’02.6″E)
  • A horgászat kizárólag 06:00 és 19:00 között engedélyezett. Az időpontok a kikötőből való indulást, valamint beérkezést jelölik!

A horgászat során kiemelten ügyelni kell a Balatoni Horgászrend 31. pontjának betartására, azaz csalihalat, halszeletet, műcsalit bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS! (Puhatestű csalival történő harcsázásra tehát a feloldott sávban is van lehetőség.)

A meghatározott partmenti sávon kívül a Balaton nyílt vizén közlekedő vízi járműben horgászathoz használt eszközt tartani tilos!

A fentiek megszegése kirívó szabályszegésnek minősül, és 5 év területi jegy váltástól való eltiltást vonhat maga után!

Az említett négy partszakaszt, amelyek előtt továbbra is csak partról szabad horgászni az alábbi ábrákon is bejelöltük segítségként

(akinek épp ezen területek egyikén van a csónakkikötője, a lehető legrövidebb úton, megállás nélkül kihajózhat a legközelebbi engedélyezett területre horgászni):

 

Jó tudni az áprilisi tilalmakkal kapcsolatban

Április 15-én lépnek életbe a horgászrend 33. pontjában leírt, a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak. A meghatározott felső szakaszokon általános horgászati tilalom, míg az alsó szakaszokon pontyra és harcsára szóló fajlagos tilalom van érvényben. Külön felhívnánk a figyelmet, hogy a horgászrend 45. pontját a csatornákon érvényben lévő pontytilalom esetében is be kell tartani!

A süllő, a balin és a sügér fajlagos tilalmi ideje, így ezekkel együtt az imént említett 31. és 32. horgászrendi pontok sem oldódnak fel idén korábban, mivel április 30. pénteki napra esik. Így csónakból vízre szállni, illetve süllőre, balinra és sügérre horgászni legkorábban május 1-jén, szombaton 00:01-től szabad.

Sok horgász érdeklődik a ponty fajlagos tilalma felől is. Ahogy a korábbi években megszokhatták, a társaság idén is megkérte a tilalom alóli feloldást az illetékes hatóságtól. Amint megkapják a határozatot, közzé fogják tenni, de ez a feloldás csak a Balaton főmedrére vonatkozik, a csatornákra és a Kis-Balatonra nem!

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva