Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Keszey Ágnes | 2022.03.07. 13:00
Így dobjuk el a maszkot és a korlátozásokat a Balatonnál
A Balatonnál is sokan megkönnyebbülve vették a hétfői enyhítéseket. A koronavírus-járvány mérséklődése miatt már nem kell maszkot viselni a zárt terekben és a tömegközlekedésben, illetve megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is. A kompon sem kell maszkot viselni.

A kormány március 7-től feloldotta a járványügyi korlátozások többségét. Hétfőtől megszűnt a maszkviselési kötelezettség, ami könnyebbség a balatoni vendéglátóhelyek dolgozói számára is.

– Nagyon örülök én is és a munkatársaim is, hogy hétfőtől maszk nélkül fogadhatjuk a vendégeket – mondta Karádi Szabolcs, a hévízi Macchiato Caffe vezetője. – A vendéglátásban dolgozók nem csak szavakkal, hanem gesztusokkal, mimikával is kommunikálnak, a kedves szó egy mosollyal kiegészülve teljes a szolgáltatási szektorban. Az elmúlt hosszú időszakban a vendég csak a kiszolgáló személyzet szemét látta, sokkal nehezebb volt így, érzelmi kifejezések nélkül dolgozni. Sokszor a maszk miatt félreérthető vagy halk volt egy-egy válasz, a szemüveges kollégáknak volt, hogy a maszkviselés miatt bepárásodott a szemüvege is, kényelmetlenné téve a munkavégzést. Az egész napos maszkviselet nem tett jót a kollégák arcbőrének sem. Mától újra láthatjuk, ha egy pincérnő gyönyörű rúzst tesz fel reggel, és szép sminkben várja a vendégeket, nem pedig az arcát elfedő maszkban. Vendégként és munkatársként is kellemesebb, felszabadultabb élmény lesz ezentúl kávézóba, étterembe járnunk.

A vendéglátósok most már levehetik a maszkot
Fotó: Mihály Szilvia

 

A balatoni kompokon sem kell maszk

Korábban az előarások miatt a balatoni révkikötők teljes területén és a kompok fedélzetén a – 6. életévét be nem töltött kiskorúak kivételével – mindenki számára kötelező volt az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

Március 7-től most már itt sem kell hordani az álarcot.

A buszokhoz és a vonatokhoz hasonlóan a kompokon sem kell már a maszk
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Újra talpra állhatnak a programszervezők

– Örülünk, hogy végre elindulhat az élet. Annak szurkoltunk, a 2020-as 2021-es évnél ne legyen rosszabb, hogy tudjunk dolgozni, és az emberek végre szórakozhassanak. A februárban megtartott Kolbászfesztiválon egyébként már szinte ugyanannyi látogató volt, mint korábban.

Viszont előfordult, hogy sokan rendelkeztek ugyan védettségi igazolvánnyal, de ha a baráti társaságukban valakinek nem volt, akkor szolidaritásból inkább nem jöttek el.

Fonyódon is örülnek a feloldásoknak
Fotó: Krausz Andrea

 

Most nagyobb önbizalommal állunk neki a szervezésnek, reméljük, hogy nem kell újabb korlátozástól tartani! Egyébként „megrostálta” a szervezői szakmát a vírus. Sokan feladták. Egy évnek el kell telnie, hogy ők is újra talpra állhassanak. Bízunk benne, hogy onnan folytathatjuk, ahol abbahagytuk – mondta Posza Róbert, a fonyódi Kolbászfesztivál, a RockBalaton és a Retro Balaton fesztiválok egyik szervezője.

Nem árt óvatosnak lenni

– A továbbiakban mi a látogatóinkra bízzuk, hogy akarják-e használni a maszkot, vagy nem – jelentette ki az új szabályozás kapcsán a város kulturális életét szervező, több intézményt is működtető Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Schmidtné Kositzky Anett. Tehát aki szeretne, továbbra is lehet maszkban a rendezvényeken, aki pedig nem tartja szükségesnek, anélkül is részt vehet a programokon. A kulturális szakember örül a járványveszély csökkenése miatt életbe lépett enyhítésnek, ám óvatosságra is int.
– Én személy szerint örülnék neki, ha tovább viselnék a maszkot az emberek főleg az olyan helyszíneken, ahol kétszáz főnél többen gyűlnek össze – tette hozzá.

Balatonfüreden sok szabadtéri programot szerveznek
Fotó: Szücs Ildikó

 

Az elkövetkezendő időszak programjait, például az e héten kezdődő Füredi Tavaszi Fesztivált is úgy szervezték meg, hogy minél biztonságosabb körülményeket teremtsenek. A legtöbb programot, s ezen belül minden nagyobb tömeget vonzó eseményt szabadtéren valósítanak meg.

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva