Krausz Andrea | 2019.07.18. 14:39
Így még nem láttad! Hegytetőről szurkoltunk a Kékszalagnak
Ott voltunk, hogy megnézzük, hogyan szurkolnak a tömegek Balatonkenesén az 51. Kékszalag mezőnyének. Közel száz hajó a vízen ringatózva, mások a magaspartfalról kísérték figyelemmel, hogy kerüli meg a bóját mind az 561 hajó.

A balatonfüredi rajt után az első pályajelet északkeleti irányban, Balatonkenese előtt találhatta a mezőny. Ide érkeztek meg először a nagy vitorlázatú katamaránok nagyjából 10 óra és 10.30 között, amelyek még a csekély szélben is gyorsan tudtak haladni, aztán később megérkeztek a kisebb hajók is.

Felkapaszkodtunk a balatonkenesei partfalra, a Soós-hegyi kilátóhoz, ahol egész sokan gyűltek össze: családok és baráti csapatok kaptattak fel a látvány kedvéért és telepedtek le egy kis időre, hogy gyönyörködjenek a nem mindennapi látványban. A Balaton keleti medencéje önmagában is lenyűgöző erről a pontról, hát még a Kékszalag méltóságteljes mezőnyével kiegészülve.

A kenesei magaspartfalról nézték sokan a Kékszalagot (Fotó: Krausz Andrea)

Egymásnak magyarázták az emberek, hogy most melyik hajó fordult rá a bójára, a profi megfigyelők természetesen távcsövet is hoztak magukkal.

Polniczky József és Szentirmai Zsolt kerékpárral érkeztek Balatonfűzfőről. Az idős urak a partoldal aljában hagyták bringáikat és egy szerpentinen jöttek fel a hegytetőre. Elmondták, hogy a 60-as, 70-es években ők is vitorláztak különböző balatoni egyesületek kötelékeiben, sőt a Kékszalagon is indultak annak idején, de most már kiöregedtek a versenyzésből. Polniczky József viszont a fiának drukkolt, mert ő egy egytestű hajóval épp a forduló felé tartott.

Így néztük a Kékszalagot a két idős úrral, kattints a videóra!

Fentről jól látszott, hogy közel 70-80 vitorlás állt oda a fordító bójához, hogy egészen közelről szurkoljanak, tapsoljanak az éppen előttük forduló versenyzőknek. A hatalmas vitorlázatú hajók mellett álldogáló egyszemélyes szurkoló kishajók például úgy tűntek távolról, mint valami makettek. Elképesztő volt fentről figyelni Európa legnépesebb és leghosszabb távú versenyének mezőnyét.

Több mint 550 hajó a Kékszalagon Balatonkeneséről nézve (Fotó: Krausz Andrea)

A budapesti Fölföldi család plédekkel felszerelve érkezett a kilátóhoz, hogy kényelmesen elhelyezkedve figyelhessék a mezőnyt. Mint mondták, ők nem szakértők, de nagyon lelkes szurkolók. A családfő szerint a Kékszalagnak közösségformáló ereje is van, összekovácsolja a vitorlás-társadalmat és az ország hírnevének is jót tesz.

Itt látható a velük készített videó:

És hogy közelit is mutassunk a versenyről, ne csak távolról kémleljük a dolgokat, itt egy szuper videó:

A verseny nagy esélyeséről, Litkey Farkasról itt olvashatsz.

A négyes európai győzelemre hajtó Raffica hajóról itt olvashatsz.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva