likeBalaton.hu | 2022.11.13. 08:00
Így változik a távolsági busz- és a vonatközlekedés decemberben
Óriási változás várható a közösségi közlekedésben december 11-én, a Balaton térségében is.

„Egy hónap múlva itt a szokásos decemberi menetrendváltás vasúton és a Volánbusz hálózatán. Alapvetően kétféle változtatást vezetünk be a jelenlegi vasúti és autóbuszos menetrendhez képest. Egyrészt az ország számos pontján javítjuk az utasok kiszolgálását: sűrűbben, gyorsabban, egyszerűbben, este egy-két órával tovább lehet majd utazni a közösségi közlekedéssel. Másrészt javítjuk a vasút és a buszvonalak együttműködését: az állami cégek ne versenyezzenek egymással, hanem, mindenki ott szolgáltasson, ahol ezt jobb minőségben teheti – írta ki közösségi oldalán Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár.

📚 Rengeteg módosítás lép életbe december 11-én, a változásjegyzék mintegy 170 oldalt tesz ki, részletek elérhetők a MÁV-Volán-Csoport honlapján. A legfontosabb 8 változást mutatom be ebben a videóban:

1️⃣ A hatvani–miskolci vonal elővárosi szakaszán sűrűbb lesz a közlekedés, a korareggeltől későestig óránként járó új Mátra InterRégió nemcsak Gyöngyösnek teremt (Kiss, Flirt motorvonatokkal) közvetlen kapcsolatot a fővárossal, de az egri Agria IR-ekkel együtt félórás, zónázó logikájú szolgáltatást is nyújt az agglomerációban. A miskolci IC-k megállnak Hatvanban, ez nemcsak a városnak jó hír, de a salgótarjáni vonal valamennyi településének, ezek 25 perccel kerülnek közelebb Budapesthez. Gödöllőn, Aszódon, Bagon, Turán javulnak az átszállási lehetőségek buszról az új vonatokra, és ennek megfelelően új közös bérletekkel lehet majd utazni a térségből vonattal, busszal, hévvel, sokszor olcsóbban, mint most.

2️⃣ Újra vonatok járnak Aszód és Vác között, ezzel újranyílik a 2009-ben bezárt 77-es vonal. Fontos gyűrűs összeköttetés ez az agglomerációban, de a fővárost kikerülve.

3️⃣ Óránként Cívis IR vonatok indulnak Budapest és Debrecen között az eddigi sebes- és gyorsvonatok helyett. Cegléd és Debrecen között minden várost kiszolgálnak korszerű Flirt motorvonatokkal, de felármentesen és ütemesen, óránként.

4️⃣ Üzemidő-hosszabbítások: este később megy az utolsó egri IR, a Tokaj IC-kkel is tovább lehet eljutni Debrecenből, Miskolcról, Nyíregyházáról a fővárosba, Nyíregyházáról Miskolcra vagy fordítva. A Balaton felé is később megy az utolsó IC télen is.

5️⃣ A pécsi IC-kbe is bekerülnek az új, magyar gyártású IC+ kocsik prémiumfülkékkel, bisztrószakasszal.

6️⃣ Budapest elővárosában a fontosabb vonalakon este és hétvégén is 30 perces szolgáltatás lesz a mai óránkénti helyett.

7️⃣ Az esztergomi vonalon egységesebb, egyszerűbb menetrend, a G72-es és Z72-es vonatok mind Z72-esek lesznek. Hosszabb esti üzemidő, Klotildliget és Szabadságliget is közvetlen kapcsolatot kap a Nyugatival. Bővül a szolgáltatás az S76-os vonalon.

8️⃣ Etyekről új buszjárat indul a biatorbágyi vasútállomásra, csúcsban félóránként, csatlakozva a vonatokhoz.
A részletek elérhetők a mav.hu/ujmenetrend oldalon.”

 

 

 

 

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva