Krausz Andrea | 2022.11.11. 08:00
Karácsonyig már csak 42 nap van – Újra megnyílik Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön
Megkezdik a Európa legnagyobb beltéri betlehemének építését Vörsön. A 60 négyezetméteres karácsonyi életképet ezúttal is a helyiek készítik el. A betlehem november 27-től január 22-ig várja a látogatókat.

Advent első vasárnapján hetvennegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a vörsi betlehem. A Szent Márton-templomban néhány nap múlva megkezdődnek a munkálatok. A különleges életkép felállítását idén is a helyiek végzik.

A részletgazdag óriásbetlehemhez rengeteg természetes anyagot használnak. Mohát, bogyókat, terméseket gyűjtenek hozzá, valamint tujákat és fenyőágakat is beépítenek a díszletbe.

– Legalább 10 napra van szükségünk, hogy elkészüljünk a betlehemmel

– mondta a likeBalaton.hu-nak Deák Tamás polgármester. – Vannak, akik a saját kertjükből adnak alapanyagot, de érkezett már felajánlás Balatonszentgyörgyről és Nagykanizsa mellől is. A felkínált tujákat, fenyőfákat a helyszínen kivágjuk, és a templomhoz szállítjuk teherautóval – tette hozzá a polgármester.

Újra megnyílik Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön

Részletgazdag a vörsi betlehem
Fotó: Mészáros Annarózsa

20 ezer látogatót várnak

A vörsi betlehem népszerűségét jelzi, hogy ebben az időszakban egymásnak adják a kilincset az látogatók. Buszos csoportok, külföldi vendégek is megfordulnak a Kis-Balaton fővárosának nevezett településen.

A csoportszervezők már számos hétvégi látogatási időpontot lefoglaltak.

Tavaly közel 20 ezer ember kereste fel a karácsonyi életképet, Deák Tamás szerint idén is nagyjából ekkora forgalomra lehet számítani.

Ingyenesen meg lehet nézni a Szent Márton-templom beltéri betlehemét
Fotó: Krausz Andrea

Gyerekprogramok és adventi ablakok

Vörs országosan is ismert máig élő hagyományáról, a bábtáncoltató betlehemezésről. A vörsi férfiak azon kevesek közé tartoznak az országban, akik továbbviszik őseik hagyományát. Már a XVIII. századból származó feljegyzések is léteznek a bábokkal előadott, Jézus születését megelevenítő hagyományról.

A betlehemezés néphagyományához kapcsolódóan idén a gyerekeknek is szerveznek programokat.

– Csatlakoztunk a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz. A Marcali Múzeum „A somogyi bábtáncoltató betlehemes közösségépítés” pályázatán Balatonberénnyel, Holláddal és Kéthellyel közösen gyerekprogramokat szervezünk – hívta fel a figyelmet a polgármester.

November 19-től hétvégenként

játékos bábkészítő foglalkozás, adventi koszorú készítés, hangszerbemutató és hagyományőrző családi nap, valamint mézeskalácskészítés is szerepel a kultúrházban megrendezendő programok között.

Emellett megnyílik Menyhért Margó textilszobrászati kiállítása, lesz adventi vásár és december 1-jétől a helyiek csatlakozhatnak az élő adventi naptár felhíváshoz, melynek során minden este más-más családi ház feldíszített ablakában gyúlnak fel a fények.

Újra megnyílik Európa legnagyobb templomi betleheme Vörsön

Máig él az betlehemezés hagyománya, amit a gyerekek is megismerhetnek
Fotó: Krausz Andrea

Bringaúton is érkezhetsz a vörsi betlehemhez

A 2022 szeptemberében átadott Balatonberény, Balatonszentgyörgy és Vörs közötti 10,6 kilométeres kerékpárútnak köszönhetően csatlakozni lehet a Balatoni Bringakörhöz, így a bevállalósabbak akár bicajjal is ellátogathatnak a vörsi betlehemhez.

Szombaton és vasárnap tart nyitva a templom melletti adventi udvar, ahol meleg italokkal és ételekkel várják a látogatókat.

A betlehem november 27-től január 22-ig tart nyitva naponta 10-16 óráig. December 24-én 10-12 óráig látogatható.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva