Sándor Tünde / vg.hu | 2020.04.26. 14:00
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #10 – Nem megoldás a házhoz szállítás
Nehéz helyzetben vannak a vidéki éttermek és vendéglátósok. A Balatonnál is. Nem jelent már megoldást a túlélésre a házhoz szállítás. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa beszélt a kialakult helyzetről és keresett lehetséges megoldási alternatívákat.

A vidéki vendéglátósok, éttermek is rendkívül nehéz helyzetben vannak, ráadásul náluk az elviteles fogyasztás és a házhoz szállítás még csak részmegoldásként sem működik, legfeljebb nagyon kevés helyen. Még a Balatonnál is olyan elenyésző bevételt hoz, ami az önköltséget sem fedezi – érzékeltette a Világgazdaságnak a helyzetet Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronó­miai Akadémia elnöke.

A szakember elmondta, hogy meglátása szerint a vendéglátásban foglalkoztatottak 40 százalékától már megváltak a munkaadók. Elsősorban azok a vállalkozók éltek az elbocsátással, akik pénzügyi befektetőként jelentek meg az ágazatban. Csapody Balázs szerint a többség felelős munkaadóként, utolsó tartalékait is feláldozva igyekszik majd megtartani az alapcsapatot, hogy az újrakezdésig minél kisebb veszteséggel át tudja menteni a legértékesebb alkalmazottakat. A Kistücsök esetében 35 munkavállalót kell alkalmazásban tartani csökkentett munkaidőben, a megélhetésüket biztosító, csökkentett fizetésért.

A Balaton-parti vendéglátó vállalkozások számára épp most ért volna véget a holtszezon, amelyet a főszezon bevételéből szoktak finanszírozni. Ha az előszezon elmarad, és a főszezon is csúszik, az további begyűrűző hatásokkal jár. Ilyen szintű bevételkiesésre senki sem volt felkészülve, két-három hónap múlva teljesen összeroppanhat a szektor – vélekedett.

Pohner Ádám, a Kistücsök séfje és csapata a 12. helyet szerezte meg a 2019-es Bocuse d’Or szakácsversenyen Lyonban. Részletek itt.

 

Kedves Vendégeink!Ezúton szeretnénk tájékoztatni benneteket, hogy a ma, 03.16-án kihirdetett kormányrendeletnek…

Közzétette: Kistücsök Étterem – 2020. március 16., hétfő

 

Úgy értékelt, hogy az egyes helyeken most még működő étel-házhozszállítás sem lehet hosszú távon megoldás, mert az emberek elkezdik a költségeiket mérsékelni, racionalizálni, emiatt a megrendelések idővel csökkenni fognak.

Főképp, ha a jövedelmeket is visszavágják, és tömegek lesznek munka nélkül. A belső piac élénkítése lehet a kiút. Amint a járványügyi korlátozásokat feloldják, elsőként a belföldi turizmus kaphat lábra, és a vendéglátás is leginkább hazai alapanyagokhoz nyúl majd. A helyi termelők regionális és szezonális termékeinek felhasználásában a csúcsgasztronómia képviselői már a koronavírus-krízis előtt is jó példát mutattak.

Csapody Balázs szerint nem kérdés, hogy ha a gazdasági felemelkedésnek az lesz az előfeltétele, hogy az itthoni éttermekben kizárólag magyar alapanyagokat használjanak, a vendéglátósok ezt minden további fenntartás nélkül vállalják majd. A példa nem is lenne egyedi: a hírek szerint az európai turisztikai nagyhatalmak is a lakosságra támaszkodnak majd.

A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint ráadásul a munkaadóknak a krízishelyzetben a munkavállalók irányában tanúsított felelős magatartása lehet a legjobb befektetés, hiszen a válságos időket együtt átvészelő közösségek tagjai várhatóan hosszú távon is lojálisak maradnak majd a céghez.

A balatonszemesi Kistücsök étterem nevét szinte mindenki ismeri. Csapody Balázs tulajdonos és csapata több mint negyed évszázada dolgozik azon, hogy a minőségi vendéglátás megvalósuljon a régióban. Itt olvashatsz róla részletesebben.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva