Mihály Szilvia | 2020.03.29. 06:00
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál! #3. - Vincze Péter
Ne mondd le a balatoni esküvődet a járvány miatt, hanem keress új időpontot – kérik az esküvői piac szereplői, akik bíznak abban, hogy a jelenlegi helyzet miatt a külföldi esküvői célpontok helyett is egyre többen kelnek egybe majd a Balatonnál.

Vincze Péterrel, a Tölgyes Kúria tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy a koronavírus járvány hogyan hat a balatoni esküvői piacra. Többször voltunk már a Badacsony közeli rizapusztai kúriában, most telefonon beszélgetünk. A másfél éve nyitva tartó kúria nem csak étterem, de kedvelt balatoni esküvői célpont is. Az esküvőhöz a helyszín, a vendéglátás, és Péter párjának, Vincze-Ferenczi Zitának köszönhetően a dekoráció is egy kézben van. Számos szolgáltatóval dolgoznak együtt azon, hogy a párok nagy napja valóban felejthetetlen legyen.

Vincze Péter Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy telik most egy-egy napotok?
– Egész nap e-maileket írunk, telefonálunk, átszervezünk. A párokkal és a többi esküvői szolgáltatóval is folyamatosan egyeztetünk. Az esküvő minden pár életének legszebb napja lenne, ebben a helyzetben és időszakban ez nem kivitelezhető. Most minden nálunk tavaszra, nyárra esküvőjét szervező párral a B-tervet készítjük el, amit lehet, hogy nem kell életbe léptetni, de jó, ha van egy biztos pont.

– Hogyan lehet B-tervet készíteni?
– Az esküvőn nem csak mi vagyunk, mint esküvői helyszín, catering és dekoráció, hanem van a fotós, a videós, a ruha, a sminkes, a fodrász, a ceremóniamester, a cukrász, a DJ, velük is kell egyeztetni. Eddig a szombatok voltak az esküvői napok, a család, a barátok akkor értek rá. Ez a 2020-as esküvői szezonban egészen biztosan változni fog. Rengeteg szolgáltatóval vagyunk napi kapcsolatban, és azt mondjuk, kérjük, hogy a párok ne mondják le az esküvőjüket, hanem gondolkodjanak alternatív időpontban. Lehet esküvőt tartani pénteken és a hétköznapokon is, de lehet ősszel és télen is időpontot keresni.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

Minden párnak azt tanácsoljuk, hogy ne lemondja, hanem csak halassza el az esküvőjét, hiszen számukra ez a nap a barátokkal, családdal lesz teljes.

Korábban már beszéltünk a téli balatoni esküvők szépségéről a Tölgyes Kúriában Vincze-Ferenczi Zitával, nem is gondoltuk volna, hogy ez a téma tavasszal ismét aktuális lesz. Kattints ide, és olvasd el, miért menő télen összeházasodni!

– A tervezhetőségen kívül a téli esküvők szépségéről is mesélj nekünk!
– A téli esküvőket Kovács Ricsi ceremóniamester is népszerűsítette korábban, ő is az mondja, hogy a téli esküvő cool. Néhány hangulati elemet emelnék most ki, ami a pároknak reményt adhat arra, hogy nem feltétlenül kell nyári esküvőben gondolkodni. A forralt bor sült gesztenyével már alapból megadja a jó hangulatot, a mézeskalács, a csillagszóró is a téli időszak kedvelt eleme, az emberekben melegséget, szeretetet ébreszt.
A fotósok szerint a napközbeni kreatív fotózáshoz télen sokkal jobbak a fényviszonyok. Egy szertartásvezető pedig viccesen azt is hozzátette mindehhez, hogy télen, ha kinti ceremóniát szeretne valaki, biztos lehet abban, hogy hideg lesz, és erre készül, vagy eleve benti programot kérnek a párok. Nyáron is előfordulhat egy hirtelen rossz idő, amikor B-tervet kell kitalálni a szabadtéri programokra.
A DJ-k szerint a téli időszakban a céges bulik, összejövetelek ugyanolyan jó hangulatúak, mint nyáron, ez az esküvőkre is igaz. Ilyenkor mindenki egy helyen van, nincs a fél társaság az udvaron, az egész násznépnek együtt lehet táncolni, bulizni.
A virágok tekintetében is, ahogy ezt már korábban mondtuk, nagyon fontos a környezetvédelem. A téli időszakban nálunk a szárazvirágok, pozsgások kerülnek előtérbe a drágán beszerezhető, sokat utaztatott import virágok helyett.

Fotó: Farkas Ágnes Photography

– Mi a feladata most a szolgáltatóknak?
– Szolgáltatói részről azt mondom, hogy most nagyon rugalmasnak kell lennünk, hiszen a párok azért bízták ránk magukat hónapokkal ezelőtt, mert bennünk bíznak. Most az alternatív időpontok megtalálása a fő cél, azt mondhatom, a szolgáltatók szíve-lelke benne van az átszervezésben is. Napi kapcsolatban vagyunk minden velünk dolgozó szolgáltatóval, emberileg is nagyon jó viszonyban vagyunk velük, tartjuk egymásban a lelket, és közösen készítjük a B-terveket.

– Mit gondolsz arról, hogy a járvány után az egzotikus esküvők helyett többen választják majd a balatoni helyszíneket?
– Nem csak az esküvői piacra, de a turizmusra is jellemző lesz, hogy belföldben gondolkodunk. Ha a szívünkre tesszük a kezünket, nem biztos, hogy szívesen utaznánk majd a Távol-Keletre, Balira vagy a Seychelle-szigetekre kimondani a boldogító igent a közeljövőben. Itthon nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, azt gondolom, ezeknek az esküvőknek egy része a Balatonra költözik át.

Kajetán Jácint fotó

– Mi lesz azokkal a párokkal, ahol az egyik fél nem magyar állampolgár, és most sem ő, sem a családja nem utazhat ide?
– Van olyan vegyes párosunk, akiknek ezért 2021-re szervezzük át a ceremóniáját.

– Hogyan látod a mostani helyzetet, mit tanácsolsz a likebalaton.hu olvasóknak?
– A kormány intézkedései, amit a turisztikai, vendéglátóipari szektorban meghoztak, annak az előjele, hogy komolyan veszik a munkánkat. Bár mi zártunk be az elsők között, hiszen az emberi találkozásokon múlik a vírus terjedése, de azt gondolom, mi leszünk az első ágazat, ami újraindul. Én szeretném azt prognosztizálni, hogy május végén, június elején elkezdődik a javulás. Ez azon múlik, hogy most senki ne menjen sehova, fogadjuk el ezt a helyzetet. Két két és fél hónapra kiesünk a komfortzónánkból, de az otthonmaradással most életeket és munkahelyeket menthetünk meg. Ez egy nagyon nehéz időszak mindenkinek, én azt kérem, aki teheti, maradjon otthon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva