Mihály Szilvia | 2020.04.16. 10:00
Indul a B- terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #6 - Nagy István
A jelenlegi járványhelyzet segítheti a Balaton négy évszakossá válását. Nagy István optimistán tekint a jövőbe, bízik abban, hogy a törzsvendégek mellett egyre többen jönnek majd Badacsonyba az őszi-téli időszakban is.

A Badacsony lábánál, néhány percre a Balatontól, Badacsonytomajon, a Római úton található a családi üzemeltetésű vendéglő, a Borbarátok. Nagy Istvánnal beszélgetünk arról, hogy mit lehet, mit kell tenni most egy olyan turisztikai egységnek, ahol az étterem, a borászat és a szállás is egy helyen, egy kézben található.

A 30 éve működő étteremben a vendéglátás jelen helyzetben alternatív módon működik, a vendégkört egy főzős játékkal, virtuálisan hozzák a vendéglőbe, illetve online receptek segítségével viszik a Borbarátok ételeit a vendégek otthonába.

‼️ Főzz és Nyerj ‼️?‍??‍? Készítsd el a lenti fogások bármelyikét.? Küldj nekünk egy fotót az elkészült ételről.?…

Közzétette: Borbarátok – 2020. április 2., csütörtök

A Fata pince borait kiszállítják otthonunkba, akár telefonon is megrendelhetjük a kedvenc tételeinket.

– A Balatonnak és Badacsonynak, a Borbarátoknak is van egy stabil, visszajáró törzsvendégköre, tudjuk, hogy ők könnyen vissza fognak hozzánk találni. Nem csak azért, mert a korlátozások után érvényesül majd az emberek szabadságvágya, hanem azért, mert ezek a vendégek évek, évtizedek óta járnak a Balatonhoz, Badacsonyba.

A Balaton, a régió és mi, a Borbarátok is annyit tettünk az elmúlt évtizedekben a vendégkörért, hogy elmondhatjuk, létrejött az a bázis, aki szinte hazajár ide, kialakult egy nagyon erős bizalmi kapcsolat. Őket a helyzet normalizálódása után, hogy úgy mondjam, újra hazavárjuk, és ők fognak is jönni, itt az a kérdés csak, hogy mikortól.

Nekik már nem idegen a négyévszakos Balaton sem, ők hidegebb időben is szívesen eljöttek hozzánk. Mellettük megjelenik majd az a vendégkör, akik eddig távolabbi tájakon pihentek, de most biztonságosabbnak gondolják a magyar úti célokat, köztük a Balatont.

Nagy István, Borbarátok

Fotó: Feelusion

– Ez a krízis segítheti az őszi-téli Balaton fellendülését?
– A mi vendégeink eddig is négyévszakosak voltak, az átfoglalásokon is látszik, hogy nem okoz problémát nekik egy kora nyári hétvége helyett egy őszi hétvégére áttenni a pihenésüket. Bízom benne, hogy ez máshol is fel fogja lendíteni az őszi és téli foglalásokat, és felfedezik a vendégek a nyári szezonon túli Balatont is. Optimista terveim szerint a pünkösdi hétvégén már újra vendégekkel lesz tele Badacsony és a Borbarátok is.

– Hol és hogyan tudjátok a borokat értékesíteni?
– Az online értékesítés működik, és elvitelre a pincénél is lehet bort vásárolni. Az online kommunikáció a törzsvásárlókkal való kapcsolattartásra is nagyon fontos most. A törzsvásárló, a visszajáró vendégek a borászatnál és a szállásnál, étteremnél is fontosak. Ezen a télen egy teljesen új vendégkör is megjelent nálunk, a Balatonnál és Badacsonyban is. Azt látjuk, hogy egyre több fiatal érkezett a téli hónapban hozzánk, akik korábban még nem jártak itt. A meglévő törzsvendégkör évek óta folyamatosan fejlődött, és reméljük fejlődni is fog. Érdekes, hogy eddig a fiatalabbak használták nagyobb számban az online rendelési felületeket, de most ez a vásárlási mód az idősebb korosztály számára is megszokottá, hétköznapivá válik.

– A szőlőben zajlanak a munkák?
– Igen, a kinti munkák folyamatosak, a kertben, szőlőben lehet és kell is dolgozni. Már végeztünk a metszéssel, készülünk a tavaszi munkákra, lassan kezdődik a gyomirtás, kapálás. Az embernek most egy kis lelki nyugalmat is ad, ha a szabadban dolgozik, a természet részeseként végezzük a feladatokat, kicsit kikapcsol az agyunk, lelkileg is feltöltődünk. Minden borászatnak, borásznak ez a természeti környezte, a szőlő maga az egyik legnagyobb értéke, ezt gondozni, óvni kell.

– Sokszor beszélgettünk arról, hogy a badacsonyiak összetartó ereje milyen sokat segített már. Most ebben az időszakban tudtok együtt gondolkodni, dolgozni?
– Igen. Nagyon fontosak a család és a mikroközösségek közti telefonos beszélgetések, ötletelések, ezek átlendítenek bennünket a holtpontokon. Mindenkinek vannak jobb és gyengébb napjai. A Badacsonyi Kör és a Balatoni kör tagjainak most azonosak a problémái, hisz azonos szegmenst képviselünk, egy-egy tippel, megoldással tudunk segíteni egymásnak, a folyamatos kommunikáció megnyugvást is jelent. A szakmai és baráti kapcsolatok most is nagyon jól működnek.

– Negyedik generációs borászatot működtettek, voltak nehezebb időszakok az elmúlt 100 évben is. Vannak családi túlélési hagyományaitok?
– Ha belegondolunk abba, hogy a világháborúk idején évek mentek el, estek ki az értékesítésből, hogy ezek sokkal súlyosabb helyzetek voltak, de megoldódtak, akkor ennek tudatában pozitívan nézünk előre. Bízzunk abban, hogy bár elképzelni sem tudtunk ilyen krízist a mi életünkben, hogy ez gyorsabban megoldódik. A család ereje, összetartása most is nagyon fontos. Ilyen helyzetben még nem voltunk, de a szűkebb és tágabb környezetemben is azt látom, hogy az emberek közelebb kerülnek egymáshoz, emberségesebbek lettünk. Az lenne a jó, ha ez hosszútávon így maradna. Sokunkban hoz ez olyan változást, hogy kicsit lelassulunk, máshova tesszük a fókuszt, mint eddig.

Fotó: Borbarátok

– Személy szerint te miben változnál, változol?
– Én sem veszem, vettem észre mindig a körülöttem levő apró szépségeket, ha ennek vége lesz, a saját életemben én is sok mindent más szemszögből fogok nézni. Túlgyorsult a világ, és vele mindannyian, mi is, én is. Most, hogy kényszerűen lelassultunk, a körülöttünk levő dolgokat egészen másképp látjuk. Egy nyíló virág, a balatoni panoráma, a napfelkelték, naplementék, csillagok látványa most felértékelődik a korábbiakhoz képest, pedig ez a szépség itt volt, itt van, de a hétköznapi rohanásban nem mindig láttuk meg valójában. Úgy gondolom, fontos, hogy ezekre a jövőben több időt tudjunk szánni! Ha ennek vége lesz, mindenki a maga aspektusában erősödik meg. Az emberek az elért dolgaikat, egymással való kapcsolatukat is sokkal többre értékelik majd.

– Mit tanácsolsz most a likeBalaton olvasóinak?
– Azt hiszem, most még fontosabb, hogy magyar termékeket válasszunk, magyar borokat igyunk, vásároljunk magyar, és ha lehet, helyi termékeket az import áruk helyett. Most mindenki maradjon otthon, de már tervezzék a balatoni, badacsonyi pihenésüket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva