Krausz Andrea | 2019.11.14. 07:00
Indul Tihany legnagyobb rendezvénye, a Gardália
Idén is hatalmas érdeklődés kíséretében rendezik meg november 15-17. között a hagyományos Gardáliát Tihanyban, ahol a borrendek díszes felvonulása után megáldják a város címerében is szereplő különleges halat. Túrákkal, gyermekprogramokkal, halétel- és halászléfőző versennyel, valamint Bon bon koncerttel is várják a vendégeket.

Tihany egyik nevezetessége a garda, amely annak idején nagy számban gyűlt össze a Tihanyi-szorosban, hogy a mély vízben teleljen. A háromnapos Gardafesztiválon felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai.

A háromnapos eseménysorozat pénteken Beretvás Csanád szobrának avatásával kezdődik. Az alkotást a Vinitores Tychonienses tihanyi borlovagrend ajánlja fel, így a település szüreti menetének útvonala újabb szoborral gazdagodik, a nap zárásaként pedig átadják a Pro Tihany díjat az Apátsági Látogatóközpontban.

Szombaton 10 órától külön sétahajót indít a Balatoni Hajózási Zrt. a tihanyi hajóállomásról, hogy a látogatók megnézhessék a késő őszi Balaton gyönyörű panorámáját. 13 órakor a tihanyi borlovagrend vezetésével díszes menet indul a Fő térről a Tihanyi Apátsághoz, ahol megáldják a halat és az újbort, majd tovább vonulnak a Pisky sétányon át Visszhang-dombhoz. Itt 14 órakor bemutatják, hogyan sült régen a garda.

Orgonavesszőre húzzák a beirdalt gardát és úgy sütik ki (Fotó: Veol.hu)

Annak idején Tihany egyik legfontosabb megélhetési forrása volt a garda, sajnos mostanra már nincsenek olyan hatalmas halrajok, amelyeket még a hatvanas években is kerítőhálóval fogtak ki a magyar tengerből. Mára, hogy megszűnt a balatoni halászat, legfeljebb a horgászok örülhetnek a kifogott kis halnak, melynek viszont kitűnő az íze.

A régi recept szerint hetvenkétszer beirdalták, hogy a szálkák is átsüljenek, majd orgonavesszőre fűzték, mert így megmaradt a hal eredeti íze. Sós, pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét, és ropogósra sütötték a halat.

A Gardália rendezvénysorozata ennek állít emléket.

– Garda már nem nagyon van, de aki a halat szereti, nem fog csalódni, mert sokféle más különlegesség közül lehet válogatni. Enyhe volt az időjárás, még most is 11 fokos a tó vize, a meleg sajnos nem tett jót ennek a halnak, egész Európában nehézkes a beszerzése – mondta a likeBalatonnak Rózsa Éva főszervező, a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatója.

– Halgasztronómiai rendezvényünk elsősorban a tihanyi halászoknak állít emléket. Reméljük, hogy a street food halételek, vagy más különlegességek elnyerik majd a látogatók tetszését. Vasárnapi főzőversenyünket Benke Laci bácsi emlékének szenteltük, ami nagyon megindította az embereket, és 35 csapat van nevezett rá. A magyarországi nevezők mellett Horvátországból és Szerbiából is érkeznek csapatok. Nagyra értékeli a zsűri, ha halas különlegességet készítenek a résztvevők, bár sokan főznek halászlevet, olyan ínyencségek is előfordulnak, mint a halas lángos, vagy a halas töltött káposzta – emelte ki Rózsa Éva.

A tihanyi halászoknak állít emléket a rendezvény (Fotó: Veol.hu)

Az idei rendezvény egyik különlegessége lesz a Tihanyi Bencés Apátság védőszentjének ünnepe. Szent Ányos Orléans-i püspökre emlékezve szombaton 17 órakor Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása celebrálja a szentmisét. Az istentiszteleten hálát adnak, hogy a török idők elmúltával, 300 esztendeje, 1719-ben került vissza a magyar bencések kezébe a tihanyi apátság, és ma is élő közösség dolgozik, imádkozik ezen a helyen.
Ezt megelőzően, 15 órától “Utazás a XVIII. századba” címmel a bencések egy különleges templomi idegenvezetés során bemutatják a barokk templomot, a királyi kriptát, a szerzetesi kriptát, a barokk kórust, valamint az újonnan restaurált XVIII. századi liturgikus tárgyakat.

A bencések bemutatják az Apátságot (Fotó: Facebook/Tihanyi Bencés Apátság)

Aki szeretne túrázni, az jelentkezhet a vulkánok és hévforrások világát bemutató geotúrára, sőt még nordic walkingot is szerveznek. Lesz kézműves kirakodóvásár, népi játszóház, Virgonckodó Játszópark, esténként pedig zenés programok szórakoztatják a vendégeket: szombaton Auth Csilla, vasárnap pedig a Bon bon lép színpadra, de jól érezhetjük magunkat a nosztalgia diszkóban vagy a Garda bálban is, ha éppen táncolni támad kedvünk. A Gardália idei díszvendége idén Csopak lesz.

A részletes programot itt lehet elolvasni!

Krausz Andrea

(Nyitókép: Veol.hu)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva