Szaniszló Hajnalka | 2020.01.08. 14:00
Disznóhúsos finomságok a Balaton-partról – receptekkel
A sertéshús kétségtelenül az egyik legnépszerűbb élelmiszer-alapanyag hazánkban és nincs ez másképp a Balatonnál sem, ahol még rendezvényeket is szerveznek köré. Most mutatunk néhány disznóságot ételben (recepttel) és programban egyaránt.

VÖRÖSBOROS BABGULYÁS GAZDAGON

A balatoni borokból készült finomságainkat kóstoltátok már? Mindenféle ínycsiklandó falat elkészítését mutatjuk be itt!

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

20 dkg tarkabab
10 dk füstölt pörc
15 dkg sertéslapocka
10 dkg csípős füstölt kolbász
2 db nagy újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk disznózsír
5 dkg füstölt szalonna
1 db répa
1 db petrezselyemgyökér
1 db kisebb zellergumó
1 db nagy újkrumpli
5 szál petrezselyem
2 db paradicsom
1 db paprika
5 db nagy csiperke gomba törzse
3 db chili
1 db babérlevél

őrölt fekete bors
őrölt csípős pirospaprika
őrölt kömény
1 db zöldségleves kocka
1 db pörköltszaft kocka
gulyáskrém
1 dl vörösbor
1 dl tejföl

A babot és a pörcöt beáztatom. Másnap felteszem főni. Egy másik edényben kevés zsiradékon megsütöm a szalonnát, rádobom a kockára vágott húst. Amikor már kifehéredett, rádobom a répát, zellert és a krumplit, majd később a többi zöldséget is. Feleresztem vízzel, fűszerezem. Belemorzsolom a leveskockákat, nyomok bele gulyáskrémet, teszek bele két chilit, a harmadikat belevágom. Felkarikázom a kolbászt. A zöldségragut a babhoz öntöm. Amikor már minden csaknem puha, beleteszem a kolbászt, beleöntöm a bort. Tálalok. Merek a tányérba levest, Teszek rá két kanál tejfölt és petrezselyemlevelet.

Badacsony Gasztrohegy, Disznóságok különkiadás! Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni! Mi a Gasztrohegy? Októbertől áprilisig megmutatjuk a gasztronómiai csúcsokat: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenit arra invitálnak, hogy ismerd meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

FŰSZERES SZAFTOS SERTÉSSÜLT SÜTŐTÖKÖS HÁZI TÉSZTÁVAL

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók 6-7 személynek:
1-1,5 kg sertés comb
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db paprika
durvára darált színes bors
őrölt kömény
fűszerpaprika
csípős paprikakrém
bazsalikom
1 dl bor
kakukkfű

olaj vagy zsír
A tésztához:
5 db tojás
85 dkg finomliszt
30 dkg megsült sütőtök belseje

Elkészítés: A hússal kezdem, mert a tészta hamar elkészül. A hagymát megpucolom és felvágom apróra, a paprikát és a fokhagymát is. Előveszek egy sütőtálat, a megmosott húst belerakom, erre szórom az összes fűszert (nem sajnálom a fűszereket) és a feldarabolt hagymákat. Csípős paprikakrémet és olajat öntök rá, majd kézzel jól átmasszírozom a húst. Aláöntöm a bort, alufóliával lefedem, és előmelegített 190 C fokos sütőben 70 percet sütöm. Ekkor leveszem a fóliát róla, még további 10 percet sütöm, és készen van. A húst ekkor kiemelem a szaftból, és egy hőálló tálra teszem. A megmaradt szaftot botmixerrel pépesítem és ráöntöm a sült húsra. A tésztához előveszem a kenyérsütőt és vele dolgoztatom ki: a hozzávalókat mind beleöntöm, és fél óra alatt rugalmas tésztát kapok. Ezután a tésztából 8 kis gombócot formálok, mindegyiket 1-5-ös fokozatig kinyújtom a tésztagéppel, közben sós-olajos vizet forralok egy nagy lábosban. A tésztákat 1,5-2 cm széles metéltre vágom, és a forrásban lévő vízben pár percig főzöm, majd leszűröm, leöblítem. A felszeletelt sült hús mellé kínálom.

Ha disznóságok, akkor kihagyhatatlan téma a BBQ is, amelynek egyik legnagyobb mestere a Balaton partján a séf, akinek már a szakálla is füstbe ment. – A húsokra jobban figyelek – nevet Németh Tamás séf, akivel arról beszélgettünk, melyek a valódi BBQ ismérvei, mi a különbség a a grill és a BBQ között, és miért is kell nedves törlőkendőt magunknál tartani, ha nála eszünk valamit.

Fotó: Németh Tamás

BAZSALIKOMOS HÚSGOLYÓK GOMBAMÁRTÁSBAN

Recept a fotó után!

Emlékeztek még a balatoni gombás-receptes összeállításunkra?

Fotó: mindmegette.hu

1 fej vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom (ízlés szerint)
25 dkg darált hús (sertés, csirkemell vagy pulykamell)

őrölt bors
1 db tojás
3-4 ek zsemlemorzsa
2 ek rizs olaj (vagy étolaj)
A gombamártáshoz:
1 fej vöröshagyma (kisebb)
25 dkg csiperkegomba
1 dl fehérbor
2 dl főzőtejszín
2 tk kukoricaliszt

őrölt bors

Elkészítés:

A vöröshagymát, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, és hozzáadjuk a darált húshoz, ízlés szerint sózzuk,és megszórjuk őrölt borssal.Alaposan összegyúrjuk, és ha szükséges, megfűszerezzük még. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve szép pirosra sütjük. A megsült golyókat kiszedjük az olajból, és félre tesszük. A gombamártáshoz a vöröshagymát apróra felvágjuk, a gombát felszeleteljük ízlés szerint.A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, majd felöntjük a borral. Ezután beletesszükaz előzőleg pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve pár percig főzzük. A főzőtejszínt simára keverjük a kukoricaliszttel, majd ráöntjük a gombás húsgolyókra, óvatosan kevergetve addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön. A gombás húsgolyókhoz köretnek készíthetünk tésztát, rizst, vagy akár krumplipürét is.

Így csináld a sült húst, garantált a siker! Aki értékeli a különlegességet és a minőséget, az biztosan meglátogatja Siófokon a Déli Part BBQ-t. Baricza József Dzsozi pitmaster (hússütő mester) szerint a hely szentháromsága a marhaszegy, a sertésoldalas és a saját készítésű kolbász.

SZILVÁS-MAZSOLÁS HÚS

Recept a fotó után!

Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:
8 szelet közepes vastagságú hús (marha, sertés, pulykamell)
25 dkg aszalt szilva
15 dkg mazsola
2 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
vörösbor

bors
olaj

Elkészítés:

A húst besózom, enyhén megszórom borssal. A hosszában felszeletelt lilahagymát és a zúzott fokhagymát olajon hirtelen átfuttatom, ráteszem a hússzeleteket. Kevés vörösbort öntök alá, átsütöm. Megszórom az aszalt szilvával és a mazsolával. Ráöntök még 2-3 dl vörösbort, és tovább párolom. A puha húst húst tálra helyezem, a szaftot enyhén behabarom, ha kell, öntök alá még vörösbort, és a húsra locsolom. Köretként párolt rizst kínálok hozzá.

Nem tudtunk újat mutatni? További disznóságokat találsz ide kattintva!

Nyitókép: Németh Tamás

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva