Krausz Andrea | 2019.03.01. 17:00
Itt a farsang farka! Hétvégi kavalkádok a Balaton körül
Bánata van? Égesse el Fonyódon! Itt a lehetőség! Csak fel kell írni egy cetlire, hogy mi a bajunk, és a kiszebáb kötényébe kell rejtenünk.

Fonyódon, a Vigadó téren felidéznek egy népszokást, ami a télűzés régi hagyománya volt. Téltemető jelleggel megsemmisítenek egy bábut, egészen pontosan tűzbe vetik. Már el is készült a nőnek öltöztetett figura (mi másnak?!), melyet a Fonyódi Télbúcsúztatón közelebbről is megszemlélhetünk. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket a bajtól, elűzhetjük vele a halált, a rosszat és a hideget. Nem is rossz ötlet!

Idén ezt a kiszebábot égetik el Fonyódon (Fotó: Fonyódi Kulturális Intézmények )

Nagyon népszerű a Fonyódi Télbúcsúztató elnevezésű rendezvényünk, ezért élesztettük újjá két év után – mondta Molnár Rita főszervező, a Fonyódi Kulturális Intézmények igazgatója.A gyerekek maszkot ölthetnek és zajonghatnak is, mivel a könyvtári foglalkozásokon korábban fémdobozok és csörgő tárgyak felhasználásával zajkeltő eszközöket készítettünk. A műsort a Hórihorgas Hujákolók Gólyalábas Társulata adja, az előadás végén pedig elégetjük a bábut, kötényében a gondűző cetlikkel. Ezután táncház következik a Fonyódi Betyárok Néptáncegyesület vezetésével – emelte ki Molnár Rita a rendezvénnyel kapcsolatban, amely a családok egyik kedvelt programja.

Részletek itt, a Fonyódi Télbúcsúztatóról.

A hagyományok szerint egyébként a farsangvasárnaptól (idén március 3.) húshagyókeddig tartó három napot nevezzük a farsang farkának, amelyek mulatságokkal, télbúcsúztató vidám programokkal telnek. Hamvazószerdától pedig elekezdődik a 40 napos nagyböjt, csak még előtte van egy torkos csütörtök, amikor utoljára degeszre ehették magukat a böjtölést választók.

A balatoni régióban is tartanak hagyományőrző eseményeket, amelyek közül kiemelkedik a Tapolcai Téltemető mulatság. (A tapolcaiai amúgy is nagyon vidám emberek, szilveszterkor pl. úgy megfürdenek minden évben a Malom-tóban, mint a sicc!). A farsangolók most töpörtyűsütésben és forralt bor főzésben is összemérik tudásukat, de más programok is lesznek.

Az aranyló töpörtyűk is versenyeznek Tapolcán

Részletek itt, a Tapolcai Téltemető mulatságról.

Csopakon Asszonyfarsangot rendeznek vasárnap, melyen ezúttal is a Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület Csopaki Csoportjának tagjai lépnek színpadra. A csopaki kultúrház rendre megtelik nézőkkel, ki nem hagynák a programot, a vidám bohózatokra ugyanis hosszan készülnek a csoportok tagjai és persze a férfi szerepeket is nők játsszák.

Részletek itt, az Asszonyfarsangról.

A déli parton, a völgyhídjáról híres Kőröshegyen március 2-án, szombaton rendezik a Böllérfesztivált, ahol a legkülönlegesebb ízesítésű hurkák és kolbászok versenyeznek egymással. Állítólag előfordult itt már kukoricás, vagy éppen ropogós fokhagymával felturbózott hurka is, de minden évben találhatunk valami újdonságot.

Kőröshegyi böllérfesztivál (Fotó: Sonline.hu)

Részletek itt, a Böllérfesztiválról.

Jó mulatozást!

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva