likeBalaton.hu | 2020.07.09. 12:00
Gasztrotúra a tó körül #1 - Itt a nagy balatoni fröccskörkép!
Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester? Fehér bor vagy rosé az alapja? Teszel bele málnát, levendulát esetleg fenyőrügy szörpöt? A Balatonnál megszámlálhatatlan verzióban készülnek a legjobb fröccsök, gyere, kóstold körbe velünk a tavat!

Elképzelhetetlen a balatoni nyár egy pohár fröccs nélkül, a jéghideg szóda és a bor párosítás nem csak a strandon vagy otthoni grillezésnél, de menő éttermekben is jó választás, ha megszomjazunk.
Mitől jó egy fröccs?
A titok az összetevőiben és a hőmérsékletében rejlik. Minél hidegebb a fröccs, annál több illat jön ki belőle a szénsavak, buborékok elpattanása során. Felejtsd el, hogy a rossz bor jó lesz fröccsnek, mert a szóda minden borhibát, ízt és illatjegyet felerősít, így jó fröccs csak jó minőségű borból készülhet.

Hol vannak a legjobb fröccslelőhelyek a Balaton körül? Gyere velünk, mutatjuk!

Majthényi Présház és Borozó – Balatonlelle, Kishegy

Aki életében csak egyszer járt Balatonlellén, az is pontosan tudja, hogy a Kishegy az egyik legromantikusabb célpontja lehet a kirándulásának. Itt több pincénél is lehet egy jót borozni, fröccsözni. A Majthényi Présházat, a pincét és a kishegyi kápolnát 1784-ben, villáműző Szent Donát tiszteletére építette a Majthényi család. A pincékben barrique-hordókban érlelik a Konyári család vörös borait. A borozó teraszáról pedig a déli part legszebb panorámája tárul eléd Keszthelytől Balatonfüredig. Itt igazán lecsendesedhetsz és kikapcsolhatsz a balatoni forgatagból, de baráti társasággal is érdemes felmenni a Kishegyre. Egy fröccs, balatoni naplemente, kiváló ételek, a vendégszeretet pedig olyan, mint a panoráma, lenyűgöző.

Lido – Balatonlelle, Moló sétány

Hiába divat a bor, még a tó partján is csak kevés vendéglátóhely mondhatja el magáról, hogy tisztességes balatoni kínálata van. A Lido kávézó és borbár ilyen, hatvan féle balatoni bort lehet megkóstolni az amúgy igen trendi, környezetben a tóparttól néhány lépésre. A Balatoni Borrégió minőségi boraival, a szokásos és kreatív, nyárra hangolt fröccsökkel is várnak, ráadásul a különleges tételek közül is lehet kérni egy-egy pohárral.

Borudvar – Balatonboglár, Platán tér

A balatonboglári borudvar a legautentikusabb hely a déli parton, ahol poharazhatsz! Az a különleges benne, hogy nemcsak bort kapsz, de a borászokkal is találkozhatsz. A Platán téren igaz csak esténként, 18 óra után szolgálnak ki, de ez egész nyáron ez a város közösségszervező tere. Olyannyira, hogy ide nemcsak a helybeliek, de több településsel odébbról is átjárnak borozgatni a nyaralók. A dél-balatoni borászok közül jó néhány pince megtalálható a kínálatban: Buzás, Hujber, Pócz. A hangulatról nem csak a bor gondoskodik, a vendégeket élő zene, kiváló lángos, hamburgergerek, falatkák, de van úgy, hogy még közös főzés is várja. Aki pedig valami különlegesebbre vágyik, annak is van hova menni, csak pár lépést kell tovább sétálni a jobb éttermek kedvéért.

Paletta Bistrobar – Balatonboglár

A Paletták alapítója, tulajdonosa és ötletgazdája Bezerics Dani 2013-ban indította útjára a boglári Paletta bisztrót. Azóta is céljának és küldetésének tekinti, hogy kiváló minőségű alapanyagokból, elérhető áron, közkedvelt és közérthető, ám mégis modern és a kortárs gasztronómiai elvárásoknak megfelelő ételeket szolgáljanak fel. A borokban éppen ennyire igényes, a környék legszebb tételeit lehet inni náluk. A helyi vitorláskikötő bejáratából, a hajók és a Balaton tárul a fröccsözők szeme elé. Semmi felesleges körítés, itt tényleg el lehet lazulni, akár egy hűsítő fröccsel a kézben, meghitt hangulatban a Balatonnal.

Szabó pince – Fonyód, kikötő

A lellei Szabó pince bódéjánál fröccsöznek esténként legtöbben Fonyódon, már hét éve. A szomszédos város borászata csak saját bort és abból készült fröccsöt árul. A legnépszerűbb náluk, évek óta a rosé alapú fröccs és az olaszrizlingből is sokan kérnek szódával. Azt tapasztalják, hogy egyre többen kifejezetten a balatoni borokat keresik és mintha többen fröccsöznének a fiatalok közül is, mint korábban

Erika Grill és Fröccsterasz – Balatonmáriafürdő, a nagy strand bejárata mellett

Balatonmáriafürdőn akár rögtön a napi strandolás után bele lehet merülni a fröccsözésbe. Ez a terasz ugyanis közvetlen Mária legnagyobb strandjának szomszédságában található. Itt is tudnak mindent a bor és a szóda kapcsolatáról. Összes 16 féle, tényleg különböző változatból lehet választani. A kínálatot a kisfröccs kezdi és az Angol-Magyar zárja, ami a legendás meccsre utal és 6 dl bor és 3 dl szóda keveréke.

Siófok

Az Egy Csipet Nádas Siófok-Törekiben található, ahol varázslatos környezetben, távol a dübörgő Balaton zajától, madárcsicsergést hallgatva fröccsözhetünk egy természetvédelmi terület kellős közepén. Persze különleges ételek és limonádék is várják a látogatókat, de egy jó balatoni fröccsel bármikor megkoronázhatjuk a napunkat.

Egy Csipet Nádas étterem (Fotó: Egy Csipet Nádas – hivatalos)

A Kecskés Szilárd és Fia Pincészet minden hétvégén várja a fröccsözni vágyókat a siófoki Hajóállomáson! A borászat Balatontól délre, Ságvár napsütötte szőlőhegyén található. A Kecskés Család 1996 óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Pavilonjuk megtalálható a siófoki és más országos rendezvényeken, fesztiválokon.

Fotó: Facebook/Kecskés és Fia Pincészet

Kis-Balaton

A Kányavári borbirtok teraszán ülve a Kis-Balaton és a távoli Badacsony látványa csak felerősíti az érzést, hogy innét nem kell sietnünk. Végtelen nyugalom vár ránk a napágyakban, érdemes a fröccsünk mellé egy sajtválogatást is kérni. Azt tudtad, hogy itt rendezik a Bor.Zene.Zala fesztivált?

Fotó: Mihály Szilvia

Hévíz

A Macchiato Caffe borlapján a környék legjobb borai szerepelnek. Igazából bármelyiket kérhetjük szódával hígítva, de az idei nyár fröccsbora a badacsonyi Büttner borászat roséja és olaszrizlingje lesz.
A fröccs hozzávalói csatos üvegben érkeznek az asztalunkhoz, kisfröccsöt és hosszú lépést kérhetünk 0,5 vagy 1 literes kiszerelésben.

Fotó: Macchiato Caffe

Keszthely

A Boratórium előtt arra invitálnak minket, hogy sétálgatás közben csücsüljünk le egy fröccsre. A vendégek legkedveltebb borai közé tartozik itt egy badacsonyi borász család olaszrizlingje és egy Villányból érkezett Irsai Olivér. Azt is megtudtuk, hogy a fröccsel felfrissülni vágyók leginkább hosszúlépést kérnek.

Boratótrium Keszthely

Badacsonytördemic

Azt mondják, a Skizo bornak egyénisége van, ráadásul több is. Az első generációs borászat teraszán üldögélve egy pohár fröccsel a kezedben megválthatjuk a világot. Érkezhetsz hozzájuk akár kerékpárral is a tördemici macsakaköves úton.

Badacsonytomaj

A Friss Teraszon nyugágyak, napernyők várják napközben a pihenni vágyó fröccsözőket, este pedig a legjobb bulihangulatot varázsolják a hegyre. Ingyenes autó és bringaparkolójuk van, ha fröccsözni mész, akkor gondoskodj sofőrről. A terasz kutyabarát, ráadásul míg te lazítasz, a gyerkőcök egy gyereksarokban játszhatnak. Érdemes a Laposa fröccsök mellé egy Bazalt burgert is kérned!

Fotó: frissTerasz

Istvándy Gergő ebben az évben is kitalált valami újdonságot. A Káptalantótiba vezető út mentén a Badizson borkimérő az egyik legautentikusabb fröccslelőhely a környéken! Bor, szóda, demizson, igazi időutazás a múltba! Az üzlet mellett Bauman Szabolcs szódakészítő műhelye található.

Badacsonyörs

A Folly Arborétum százéves fenyői alatt üldögélve kipróbálhatod az egyik legkülönlegesebb balatoni fröccsöt, ami fenyőrügy szörppel van ízesítve. A kilátás káprázatos, míg ti az italotokat kortyolgatjátok, a gyerkőcök kipróbálhatják a különleges fajátékokat is.

Fotó: Mihály Szilvia

Balatonalmádiban saját szőlőből készül Kerekes András bora, pincéjében összesen négyféle bor található, amelyek egytől egyig a vendégek kedvencei. A nyári hőségben a legfinomabb és legkönnyedebb rozéfröccsöt pedig ezen a teraszon fogyaszthattuk el.

– Ez egy kékfrankos szőlőből készült rozé. A rozéról azt kell tudni, hogy alapvetően kékszőlőből készül, és a vörösborral ellentétben ezt nem áztatják bogyón hosszú ideig, hanem gyakorlatilag fehér bor elkészítési technológiával készül. Rövid idő alatt kipréselik, bogyózzák, zúzzák, ezáltal valamennyi színanyag is feldolgozódik, ezáltal lesz ilyen kellemes rózsaszínes a kinézete. Viszont megtartja a nagyon kellemes illatanyagokat, ami érződik speciálisan a rozéban vagy a kékfrankosban. agyon szeretjük a kékfrankosból készíteni, mert nagyon finom illatok jönnek ki belőle. Tartályban kierjesztjük, szűrjük, derítjük, majd palackozzuk. Öt fokos gépi szódával adjuk, hiszen akkor jó a fröccs, ha olyan hideg, hogy a pára kiül a pohárra – mondta el a likeBalaton kérdésére Kerekes András borász.

Kerekes András ínycsiklandó rozéfröccsét kóstoltuk Fotó: Horváth Virág

A rozéfröccs a Balatonon nyáron még mindig a legkedveltebb hűsítő, a Kerekes Pince bora pedig kitűnő választás. Könnyed és illatos, üde, és nagyon finom, lendületes sav jellemzi. A bor színe egyáltalán nem hivalkodó, ahogy a savassága, vagy az alkohol tartalma sem. Fiatalos aromák jellemzik, tisztán is érdemes megkóstolni, fröccsnek pedig tökéletes választás.

Ha Tihany, akkor levendula!

Tihanyban az utcákat járva is finom levendula illatot érzünk mindenhol, az árusok pipereholmiktól a használati tárgyakig mindenben felhasználják a levendulát, de még a bejáratoknál kihelyezett kézfertőtlenítő is levendula illatú. Természetesen a hűsítő nedűkben is találkozhatunk az apró lila növénnyel. A tihanyi Balázs Kisvendéglő 1997 óta várja vendégeit, és az ínyencségeket kedvelők legnagyobb örömére megtalálható repertoárjukban a balatoncsicsói Szabó és fia pincészet levendula rozé bora is. A levendula íze egyáltalán nem tolakodó, de nagyon kellemes összehatást eredményez. Természetesen a fröccsnek lilás a színárnyalata, ami nemcsak az ízlelőbimbóknak, de a szemünknek is nagy örömet okoz, érdemes megkóstolni.

A Szabó és fia pincészet levendulás borát Tihanyban is megtalálhatjuk Fotó: Horváth Virág

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva