Krausz Andrea | 2020.05.14. 06:00
Itt az új időpont! Októberben tartják az IBCC nemzetközi pontyfogó kupát
Nem marad el a koronavírus-járvány miatt a hatodik IBCC Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa. A szervezők bejelentették, hogy 2020. október 22-28. rendezik az eredetileg áprilisra meghirdetett versengést.

A 140 órás balatoni bojlis verseny jelenleg a világ legnagyobb bajnoksága, összesen 30 nemzet profi pontyfogó versenyzőit várják a Balaton-partra. 250 csapat próbálja becserkészni a magyar tenger messze földön híres hatalmas pontyait.

– Úgy látjuk, hogy a koronavírus-helyzet októberig megoldódik, ezért egy gyors felmérés után úgy döntöttünk, hogy nem toljuk el jövő tavaszig a versenyt – mondta a likeBalatonnak Csörgő Tamás főszervező. – Az őszi rendezésre megkaptunk minden engedélyt, így várjuk a benevezett csapatok visszajelzését, hogy megfelelő-e számukra az új időpont. Aki nem tud jönni, azt átrakjuk a 2021-es versenyre. 45 csapat még várólistán van, akik nem fértek bele a nevezési keretbe, ezért közülük töltjük majd fel a mezőnyt.

Recent news! The new date of IBCC has been announced. The International Balaton Carp Carp, which is considered the…

Közzétette: IBCC – 2020. május 12., kedd

Az IBCC versenyzői ellepik majd a partot. Balatonalmáditól nyugat felé indulva, Keszthely érintésével, a déli parton egészen Balatonakarattyáig több, mint 30 település részvételével, mintegy 60 helyszínen találhatóak majd azok a horgászhelyek, melyeket sorsolás útján jelölnek ki a háromfős csapatok részére. A mesés fődíjakkal (az első helyezett csapat 30 ezer eurót nyer) kecsegtető versenyben többféle kategóriában is el lehet érni helyezéseket, a csapatverseny lényege, hogy 140 óra után melyik egység neve mellé kerül a legnagyobb szám, azaz kinek sikerült horogra akasztani a legtöbb, öt kilogramm fölötti pontyot.

Aki nem ismeri a szabályokat, annak nagyon fontos információ, hogy nagy körültekintéssel veszik ki a vízből a versenyzők a pikkelyeseket. Puha, kíméletes pontymatracon tartják addig, amíg a versenybírák a helyszínre nem érkeznek, és le nem mérik a halat, aztán egy fénykép elkészítése után szépen visszaengedik őket a Balatonba.

Napokig éjjel-nappal horgásznak a kijelölt területen a versenyzők (Fotó: IBCC.hu hivatalos)

 

Csörgő Tamás szerint az őszi időszakban nem lehet majd az összfogás tekintetében rekordra számítani, de egy-egy hatalmas halra annál inkább.

– Biztos vagyok benne, hogy több 20 kg fölötti hal jön ki a tóból. Meg merem kockáztatni, hogy most a 25 darabot is meghaladja a 20 kilogramm feletti pontyok száma, mivel a télre készülve némileg gyarapodni szokott a súlyuk. Remélem, hogy a verseny rekordhalánál is sikerül nagyobbat fogni, ami 26 kg volt – emelte ki a szakember, aki hozzátette, hogy felmerült egy ötlet, miszerint az eddig előírt szabályokhoz képest lehet, hogy idén messzebb, akár 500 méterre is beengedik majd a versenyzőket a tóba. A szabályváltoztatást azonban még végig kell gondolni.

A 26 kg-os versenyrekord (Fotó: IBCC.hu hivatalos)

Eredetileg a csónakokkal a versenyzők az északi parton 350, a déli parton 450 méteres távolságon húzhatják be végszerelékeiket, másodfokú viharjelzés esetén pedig tilos a vízen tartózkodni. A szabályok megsértése esetenként sárga lapos figyelmeztetéssel, azaz a versenytől való 8 órás eltiltással, vagy piros lap esetén azonnali kizárással sújtható.

Krausz Andrea

Nyitókép: IBCC.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva