Keszey Ágnes, MIhály Szilvia | 2022.05.02. 08:00
Itt lesznek jelentős forgalomkorlátozások a Balaton körül a Giro d'Italia miatt
A Balaton mellett is elsuhannak a Giro d'Italia szélsebes bringásai, akik május 8-án Kaposvárról Keszthelyen át érkeznek Balatonfüredre. A verseny miatt jelentős forgalomkorlátozásokra, teljes útlezárásokra kell számítani az északi parton.

A Giro nemcsak egy sportesemény, hanem egy hatalmas fesztivál is, a pálya útvonalán egész napos rendezvényekkel várják a szurkolókat és a turistákat. A hazai szakaszon május 6-án Budapest-Visegrád között halad a mezőny, május 7-én Budapesten versenyeznek, május 8-án Kaposvárról indulnak a bringások a Balaton felé.

A kerékpárosok kisebb emelkedőkön, a Hévízi-tó érintésével érik el a Balatont. A szakasz során Nagykanizsán és Badacsonyban lesz egy-egy részhajrá. Az utolsó 50 km a tó északi partján halad, majd a mezőny a Tihanyi Apátság lábánál levő hegyihajrát követően, várhatóan mezőnyhajrával érkezik Balatonfüred főútján a célba.

Az eseményről már többször írtunk, itt találod korábbi cikkeinket.

Lezárások és átengedési pontok

A versenyzők és az őket kísérők Zalakarosról Alsópáhok felől Hévízen át Keszthelynél érik el a Balatont, majd innen tekernek Balatonfüredig. A szurkolók, nézők számára különleges élmény a szélsebesen tekerő versenyzők látványa, a közlekedők viszont alaposan gondolják át útvonalukat és időterveiket, mert a verseny útvonalán komoly útlezárásokra kell számítani.

A szervezők és a rendőrség tájékoztatása szerint a lezárt szakaszokon a verseny biztonságos lebonyolítása miatt a parkolás is tilos, az itt levő, parkoló járműveket elszállítják.

Lezárások május 8-án:
Galambok – Zalaapáti: 12.00 – 15.20
Zalaapáti – Hévíz: 12.30 – 15.40
Hévíz – Gyenesdiás: 12.45 – 15.50
Gyenesdiás – Balatonederics: 13.00 – 16.00
Balatonederics – Badacsonytomaj: 13.10 – 16. 20
Badacsonytomaj – Káptalantóti: 13.25 – 16.30
Káptalantóti – Zánka: 13.35 – 16. 50
Zánka – Tihany: 14.00 – 17.20
Tihanyi műút – Balatonfüred, Fürdő utcai körforgalom :13.00 – 19.00
Balatonfüred Fürdő utca körforgalom – Jókai utca: 05.00 – 23. 00

A lezárt útszakaszon átengedési pontokat jelöltek ki, ahol rendőri, polgárőri irányítás mellett időszakosan a keresztirányú forgalom számára biztosítják az áthaladást.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Átengedési pontok:

12.00-14.05
Zalakaros, Park utca

12.45-14.50
Keszthely, Hévízi út – körforgalom
Keszthely , 71. sz út – Rezi út
Keszthely, Cserszegi utca
Gyenesdiás, körforgalom

13.00-15.00
Vonyarcvashegy, Kossuth Lajos utca
Balatongyörök, Kossuth Lajos utca
Balatongyörök, Szépkilátó

13.10-15.10
Szigliget, bekötő út

13.25-15.30
Badacsony, Kisörsi út

14.00-16.00
Dörgicse, Petőfi Sándor utca

13.00-16.30
Balatonfüred, Fürdő utca

Térképes formában is mutatjuk – a helyszínekre kattintva részletesebb információkat is talász

 

Szurkolói pontok, programok

A lezárások és forgalomkorlátozások ellenére azt javasoljuk, hogy mérgelődés helyett élvezzétek a versenyt, és a szurkolói pontokon, vagy az útvonal mellett kijelölt szurkolási területen nézzétek meg, ahogy elsuhan mellettetek ez a hatalmas karaván. A verseny idején számos külföldi tévécsatorna is a helyszínen forgat, élő tudósítások során mutatják be a pályát és szurkolókat is, a drónok, közvetítő helikopterek látványa sem mindennapos. Öltözz rózsaszínbe, szurkolj a bringásoknak, vesd bele magad a fesztivál sűrűjébe, és teszteld a legmenőbb kerékpárokat.

A legnagyobb szurkolói pontok:

Zalakaroson kétnapos fesztivállal várják a versenyzőket és a szurkolókat.

Keszthely-Hévíz körforgalomnál nemcsak szurkolni tudsz, de megkóstolhatod a Giro rózsaszín süteményét, és pink italokat szürcsölhetsz, miközben elsuhannak előtted a versenyzők.

Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában a színes programok mellett bicikli alakzatba állhattok, hogy a felettettk elsuhanó tévés közvetítő helikoptereket, na és a több millió tévénézőt lenyűgözzétek.

Gyenesdiáson BMx-esek, SUP-osok és néptáncosok is várják a mezőnyt és a szurkolókat.

Badacsonytomajon még traktorpáholyból is biztathatod kedvenceidet.

Befutó

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a tihanyi önkormányzat a közelmúltban a helyi televízióban tájékoztatta az érdeklődőket a tihanyi lezárásokról és eseményekről.
Ebben Reiter Barnabás, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa elmondta, hogy 16.47-kor érik el a községet a versenyzők. Előtte, már 14.10 -kor a verseny útonalán már minden kereszteződést lezárnak kordonokkal és emberi közreműködéssel. Járművel ezidő nem lehet közlekedni, s a buszok sem járnak.
Az útlezárás idején a komp sem szállít gépjárműveket, csak gyalogos személyeket és bringásokat.
A mezőny a 71-es főútról a Kossuth Lajos utcán át a Mádl Ferenc térre érkezik, majd a Cserhegy-Halász út-Rév út- Klebesberg utca- Fürdőtelepi út- Lepkesor útvonalon tér vissza a főútvonalra.
S ezután már az utolsó percek nagy hajrája következik, hiszen Balatonfüred lesz a harmadik szakasz befutója.

A városban néhány hete felreppent a hír, hogy elbontják a településre vezető körforgalmat, de ez nem történik meg. Mindössze kisebb átalakítást végeznek a területen. A részleteket a közelmúltban a helyi televízióban mutatták be, ahol elhangzott: a Tihany felől a városba érkező két sáv közötti terelőszigetet bontják el. A verseny után visszaállítják az eredeti állapotot.
Érdeklődésünkre a város önkormányzata azt a tájékoztatást adta, hogy verseny ideje alatt a városban a parkolási lehetőségek korlátozottan lesznek elérhetőek.
A parkolás nem lesz lehetséges: a Borsos Miklós, a Huray, a Honvéd és a Zákonyi Ferenc utcai parkolókban.
A fizetős parkolási lehetőségek a belvárosban továbbra is elérhetőek: a Csokonai, a Zsigmond, a Park, a Séta, a Szabadság utcai, a Castricum téri és az Esterházy strandi parkolóban, ingyenesen parkolni pedig a Kisfaludy strandi, a Vasút utcai és kemping előtt parkolóban lehet.

Balatonfüredre várhatóan 17:00 körül érkeznek a versenymezőny legjobbjai. 10 és 18 óra között a Giro d’Italia szurkolói zónájában kitelepülések és aktivitások várják a látogatókat: a verseny honlapján szereplő információk szerint többek között VR-szemüveges kerékpáros állomás, arcfestés, kézműves foglalkozás és virágos fotófal.

A 201 kilométer hosszúságú Kaposvár-Balatonfüred Nagy Rajt szakasz után Olaszországban folytatják a versenyt a résztvevők.

Nyitókép: pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva