Mihály Szilvia | 2019.08.28. 14:00
Itt ruhája van a pipinek - Falusi turizmus a Balaton közelében
Ha már kistrandoltad magad, és jártál az összes fesztiválon, próbáld ki a falusi vendéglátást! Csend, nyugalom és idilli környezet vár rád az erdők ölelte Zalai-dombok között!

Ne gondoljuk azt, hogy a falusi vendéglátóhelyeken nem találjuk meg a kényelmet, és szélesítenünk kell a komfortzónánkat. Bár a városokat és a balatoni strandokat a hátunk mögött hagyjuk, de a 4 napraforgóval minősített vidéki vendéglátóhelyeken kényelmes szobákat, tágas fürdőket, hatalmas udvarokat, akár még medencét is találunk. A szállások nagy részén tévé és internet is van, de annyi újdonság vár ránk, hogy el is felejtjük elővenni a mobilunkat.

Fotó: Pálos Resort

Korábban a zalacsányi Pálos Resortban beszélgettünk Badacsonyi Tamással arról, hogy a falusi turizmus nem azt jelenti, hogy kapirgál egy tyúkocska az udvaron, számos feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy visszatérő, elégedett vendégeik legyenek.
– A falusi turizmus nem az olcsó szállást kell, hogy jelentse, hanem a minőségi, nyugodt pihenését vidéki környezetben, távol a város zajától, forgalmától.
Itt olvashatod el, hogy kerül egy szafari szállás a zalai falusi környezetbe.

A Falusi Vendéglátók Zala Megyei Egyesületének elnöke, Nagyné Kovács Katalin elárulja, mit jelent a falusi turizmus, miért vannak napraforgók a házak falán, és még azt is megtudhatod, hány napig lehet élvezni a csendet.

– Mi a falusi turizmus?
– 5 ezer lakos alatti településeken, falusias környezetben lehet falusi turizmushoz kapcsolódó szálláshelyeket létrehozni.
A gyógyhelyek és az üdülőtelepülések nem tartoznak ebbe a kategóriába, de a Balatontól kicsit távolabb is találunk ilyen idilli házakat. Zala megyében a Balatonon kívül is számos tavunk van, melyekben akár fürödhetünk is, de vannak kifejezetten horgásztavak is a pecásoknak. A dimbes-dombos vidék völgyeiben 52 tavunk van.

Kép: pixabay

 

– Mitől falusias a környezet? Kötelező az állattartás, gazdálkodás?
– Nem. Bár vannak olyan vendégházak, ahol tyúkokat tartanak, és a gazdával közösen összegyűjthetjük a reggelire való tojást, vagy macska és kutya van a háznál. Ezek kölykei hatalmas vonzerőt jelentenek a városi családok számára. A vendéglátók gyakran nem is tudják, mekkora érték van a kezükben, a mindennapjaikban. A csend, a tiszta levegő, a nyugalom a zaklatott városi emberek számára felüdülés, minden értelemben. A régi paraszti udvarok hangulatát igyekszünk visszahozni, orgona, jázminbokor és gyümölcsfák vannak az udvarokon. A lakótelepi gyerekek számára egy kiscica simogatása vagy az eresz alatti fecskék csivitelése életre meghatározó élmények.

Kép: pixabay

Volt olyan kislány, aki lélekszakadva rohant be az anyukájához az udvarról, hogy nézd, itt ruhája van a pipinek, mert addig csirkét vagy tyúkot csak a konyhaasztalon, vagy virtuálisan a tévében látott. Ez nem ugyanaz az élmény.

Megfelelve a turisták igényeinek, napjainkban egyre több olyan szálláshely működik a falusi turizmus keretein beül, melyek a szálláson kívül egyéb szolgáltatásokat is kínálnak.

– Mit jelent ez?
– A legtöbb háznál elkészültek a kemencék, így akár a házigazdával együtt közös lángos vagy kenyérsütésre is van lehetőség. Van olyan házunk, akik az aktív életmód kedvelőit várják, saját edzőtermük, kerékpárjaik, medencéjük vagy épp kártyaszobájuk van. Léteznek kifejezetten gyerekbarát szállások, boros, pálinkás és lovas porták is. Ha egy udvarban van gyümölcsfa vagy szőlő, a gazda megengedi a vendégnek, hogy gyümölcsöt szedjenek. Népszerűek a nagy teraszok, a házakba szinte csak aludni mennek be a vendégek.

Fotó: Pálos Resort

A reggeli kávézás vagy az esti borozgatás ezeken a teraszokon a friss levegőn óriási élmény, egészen más íze van mindennek, mint a negyedik emeleten. A félig fedett teraszok mellett az udvarok is komfortosítottak, vannak szabadtéri sütő-főző alkalmatosságok, lehet szaladgálni a fűben, pihenni a kertben.
A zalai falusi szálláshelyek mindegyikétől nagyjából fél órányira biztosan van gyógyfürdő és nagyon közel van a Balaton is.

Fotó: Mihály Szilvia

– Kik veszik igénybe ezeket a szállásokat, családok vagy megfáradt üzletemberek?
– Mindenre van példa nálunk. A legjellemzőbb, amikor szülők és nagyszülők együtt utaznak a gyerekekkel, ezért is javasolt, hogy egy-egy ilyen vendégház 3 különálló szobával rendelkezzen. Becsvölgyén, a Göcsej központjában az egyik házba rendszeresen visszatér egy üzletember, aki még újságot sem kér arra az időre, amit pihenéssel tölt. Minden évben akkor jön vissza pihenni, amikor vargánya szezon van, annyira megtetszett neki a gombaszedés élménye az erdőben.

Kép: pixabay

– Hány napig lehet élvezni a csendet? Vannak más programok is?
– Természetesen – nevet Katalin. – Minden szálláshelyen összeállítottunk egy tájékoztató füzetet, amiben a környék kirándulási lehetőségeit, a húsz perc alatt elérhető látnivalókat, fürdőket, múzeumokat felsoroljuk. Ebben a tájékoztatóban minden hasznos információt összeírtunk: orvosi ügyelet, gyógyszertár, boltok, benzinkutak. Azt gondolom, 3 nap után már mindenki vágyik a mozgalmasabb pihenésre, a kertben üldögélés és a kis séták mellé mindenhol tudnak tagjaink közelebbi és távolabbi programokat is ajánlani. Nem is gondolnánk, hogy egy gombaszedés milyen élmény. Erdei kisvasutak, bicikliutak vezetnek be bennünket a zalai erdőkbe.

Kép: pixabay

– Mit jelenteken a napraforgók a falusi turizmusban?
– A napraforgók, ugyanúgy mint a csillagok a hoteleknél, a minősítő rendszerünk részei. Ez alapján vannak minősítve a házak. Ahol a megyei egyesületek összefogják a falusi vendéglátókat, és azok a szervezetekhez tartoznak, folyamatosan ellenőrzött minőséget kapnak a vendégek.
A napraforgók jelentése:
**Szerényebb felszereltségű szálláshely, közösen használható fürdőszobával, WC-vel, étkező- és konyhahasználattal, parkolási lehetőséggel.
***A vendégek számára elkülönített fürdőszoba és WC, rendelkezésükre bocsátott étkező, konyha és társalgó, valamint pihenőkert, parkolási lehetőséggel.
****Elkülönített, saját fürdőszobával és WC-vel felszerelt lakóegység, ahol jól felszerelt szoba, étkező, társalgó, konyha és kerti bútorokkal ellátott pihenőkert várja a vendégeket, parkolási lehetőséggel.

Kép: wikipedia

A napraforgós besorolásnak nemcsak a minősítési követelményrendszerben felsorolt berendezési tárgyak megléte, hanem azok minősége, igényes, egységes stílusa is meghatározó.

– Ha valaki örököl egy falusi házat, milyen követelményeknek kell az épületnek megfelelnie ahhoz, hogy abból falusi vendéglátóhely legyen?
– A jogszabály meghatározza a méreteket és a 4 napraforgós szintet az új vendéglátóhelyek esetén.
Az egyágyas szoba legalább 8 négyzetméter, a két- vagy több ágyas legalább 12 négyzetméter, a harmadik ágytól ágyanként további 4 négyzetméter kell, hogy legyen.
Szobánként 4 ágyat helyezhetünk el, gyermekek számára emeletes ágy használata is megengedett. Egy házban maximum 8 szoba, összesen 16 férőhellyel alakítható ki.
A vendégek számára elkülönített fürdőszoba/zuhanyozó vagy mosdó, WC szükséges.
A konyhának, konyhasaroknak kávé-, tea főzésére, reggeli jellegű ételek készítésére alkalmas berendezéssel (főzőlap, mosogató, asztal, szék) és felszereléssel (edények) kell rendelkezni, a vendégek számára elkülönített hűtőszekrényt kell biztosítani. Ma már egyre nagyobb elvárás, hogy a gazda ne lakjon a házban.
Vegyük figyelembe, hogy ez többnyire csak kiegészítő jövedelemforrás, a 16 ágy a legmagasabb komfortfokozattal a családban maximum egy főnek a jövedelmét biztosítja.

Készítette: Mihály Szilvia
Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva