Mihály Szilvia | 2018.12.02. 12:00
Járt már télen a Szent György-hegyen?
Ki mondta, hogy hideg időben nem lehet kirándulni? Megmutatjuk a Szent György-hegy hűvösebb arcát, és meglátja, érdemes melegen felöltözni, és feljönni a hegyre!

A Balaton környékén számos program vár bennünket ezen a hétvégén, nyitnak az adventi vásárok, de ha egy nyugodtabb napra vágyunk, kiránduljunk a közeli hegyekben.

A Szigliget és Tapolca között fekvő Szent György-hegyről még párás időben is varázslatos panoráma tárul elénk. A hegy déli oldalán, a szőlőbirtokok között álló Lengyel kápolna mellett le tudunk parkolni, de az edzettebb túrázók a hegy aljáról is kezdhetik a kirándulást. A kápolnától rövid sétával elérhető több étterem, az Oroszlánfejű kút, a kilátás pedig már itt is meseszép.

Fotó: Mihály Szilvia

A 415 méter magas Szent György hegy megmászását gyakorlott túrázóknak ajánljuk, helyenként nagyon meredek ösvényeken juthatunk el a csúcsra. A bátrabb kirándulók elmerészkedhetnek a legendás Emmaus kápolnához is. A mára már hátborzongató remetelakról mint kísértettanyáról suttognak a helyiek. Nyári kalandjainkat itt olvashatja!

A hegyen található jegesbarlanggal kapcsolatban is több legendát ismerünk. Az egyik történet szerint a barlangot valaha sárkány lakta, melyet maga Szent György győzött le. Egy ettől teljesen eltérő történet szerint a barlangot egykor lakó sárkány a falu lakóit sanyargatta, lányokat rabolt el. Egy napon a sárkány megbetegedett, ekkor a falusiak meglepő módon a segítségére siettek, ápolták. A jó szándék meglágyította a sárkány szívét, a későbbiekben békében élt az emberekkel. Mikor a sárkány megöregedett és kimúlt, utolsó lehelete jégbarlanggá változtatta az üreget, melyben élt.

A reggeli zúzmarás időszak után, ha kisüt a nap, még ragyogó őszi színekben pompázik az erdő, a szőlősorok között békésen legelésző birkákat is látunk.

 

Nézze meg képeinket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva