likeBalaton.hu | 2022.01.26. 10:00
Jelölt hal – így részesülnek jutalomban a balatoni pecások
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felhívja figyelmet, hogy a jelölt halakról adatot beküldők jutalomban részesülnek. Erről e-mailben, vagy postai úton tájékoztatják őket az év végi összesítését követően, vagy az új év elején.

A balatoni halgazdálkodási cég egy érdeklődő horgász kérdése nyomán szeretné elejét venni a téves információk terjedésének. Mint írják, a Balatonon és vízrendszerén folyó haljelöléses vizsgálatok már több évtizedes hagyományra tekintenek vissza.

Ha méreten aluli, akkor is le kell fényképezni
Fotó: Balatonihal.hu

„A jelölt hal fogás esélyére a balatoni horgászjegyeken található információk is felhívják a horgászok figyelmét a horgászrend 6. pontjában. Szintén itt olvasható, hogy az adatküldők jutalomban részesülnek.

Ez a jutalom egy horgászjegy-vásárlási kedvezményre jogosító utalvány, amelyet a jogosult adatküldő e-mail-ben (igény esetén akár postán) kap meg rendszerint az adatok év végi összesítését követően, vagy az új év elején, még az éves jegyek érvényességének lejárta előtt.

Az utalványt bármely horgászjegy-értékesítő helyen, személyes vásárlás esetén lehet beváltani.

A fentiekkel ellentétes „hírek” tévesek, ez úton is kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjanak!” – olvasható a balatonihal.hu oldalon.

A kutatásokat segíti a kifogott halakról kapott pontos információ
Fotó: Balatonihal.hu

Pontos adatokat kérnek

Korábban a likeBalaton.hu is beszámolt róla, hogy a halak jelölésére fonaljeleket használnak, melyeket a halak hátúszó merevítő csontjai közé helyeznek jelölőpisztollyal. A jel minden esetben a hal hátán, a hátúszó tövén található. A régebbi fonalakon a jelet kibocsájtó intézmény postacíme, az újabbakon az e-mail címe, valamint egy ötjegyű azonosító szám található, ami nélkülözhetetlen a beküldendő adatoknál.

Amennyiben a horgász megtartja a halat, be kell küldeni halból kiszedett jelet, meg kell adni a fogás helyét, dátumát, valamint a hal testtömegét és testhosszát orrcsúcstól a faroktőig mérve.

Ügyelni kell a mérés pontosságára! Fényképet is kérnek a halakról, ahol látszik a méret (pl. mérőszalag mellé fektetve), és a jel is.

Ha a horgász méreten aluli jelölt halat fog, vagy más okból nem kívánja megtartani, akkor kíméletesen engedje vissza azt!

Ebben az esetben is jogosult lehet a jutalomra, de ekkor nagyobb figyelmet kell fordítani a fotózásra!

Kérnek egy egész alakos fotót a hal jelölt oldaláról, amin a jel is látható, majd egy közelebbi képet a jel sorszámmal ellátott oldaláról úgy, hogy a szám olvasható legyen.

Nyitókép: Balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva