Krausz Andrea | 2019.11.29. 07:00
Kilóg valami a kipecázott halból? Így jelölnek a Balatonon!
Fogtál már olyan halat, melynek hátuszonyából fura fonalszerű tárgy lóg ki? Mert ha kifogsz egy ilyent, még jutalmat is kaphatsz! Ehhez azonban szükség lesz a hal és a „fonál” adataira.

A haljelölés célja, hogy pontosabb adatokat nyerhessenek a Balatonba telepített halak életéről. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. szakemberei három helyszínen összesen 750 darab jelölt, kétnyaras pontyot engedtek a Balatonba november közepén. Helyszínenként 250 darabot csúszdáztattak a tóba Keszthelyen, Balatonszemesen és Balatonfűzfőn.

A telepítendő halak egy részét a hátuszonyuk alatt jól láthatóan haljellel látták el, és kérik a horgászokat, hogy a jelölt halak kifogási helyéről, időpontjáról és méreteiről tájékoztassák az illetékeseket. Nagyon fontos, hogy a jelölt halakról levett jelzés visszakerüljön a kutatókhoz, hiszen annak segítségével számos fontos információhoz jutnak. Egy korábbi összesítésnek köszönhetően például kiderült, hogy a visszafogott pontyok 90 százaléka egy éven belül horogra akad. (A második évben már csak 9 százalékot, míg a harmadik évben 1 százalékot fogtak vissza.) A kihelyezett pontyok egy évnél hosszabb túlélésének esélye a tóban tehát alig több mint 10 százalék.

Mégis vannak óriás pontyok a tóban. Ez utóbbi tényhez kapcsolódik egy érdekes történet. 2017-ben, az IBCC Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán kifogtak egy jelölt pontyot. A hirbalaton.hu arról számolt be, hogy ez a hal hét szezont töltött a tóban, mielőtt a verseny idején Balatonfenyvesen horogra akadt. 521 grammosan jelölte meg és engedte útjára a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. még 2010. március 30-án, Balatonszemesen. Az időközben 77 centiméteresre növekedett pontyot sztárként ünnepelték, 16,2 kg-os súlyával ugyanis nagyban hozzájárult az egyik csapat kiváló eredményéhez. Számítások szerint ez a ponty átlagosan 2,23 kg-ot hízott évente.

És hogy honnan lehet megtudni a jelölt pontyok adatait? Nos a halak jelölésére fonaljeleket használnak. A Floy-Tag gyártmányú fonaljelek vége a halak hátúszó merevítő csontjai közé kerülnek jelölőpisztollyal. A jel minden esetben a hal hátán, a hátúszó tövén található. A régebbi fonalakon a jelet kibocsájtó intézmény postacíme, az újabbakon az e-mail címe, valamint egy ötjegyű azonosító szám található, ami nélkülözhetetlen a beküldendő adatoknál.

Amennyiben a horgász megtartja a halat, be kell küldeni halból kiszedett jelet, meg kell adni a fogás helyét, dátumát, valamint a hal testtömegét és testhosszát orrcsúcstól a faroktőig mérve! (Ügyelni kell a mérés pontosságára!) Fényképet is kérnek a halakról, ahol látszik a méret (pl. mérőszalag mellé fektetve), és a jel is.

Ha a horgász méreten aluli jelölt halat fog, vagy más okból nem kívánja megtartani, akkor kíméletesen engedje vissza azt! Ebben az esetben is jogosult lehet a jutalomra, de ekkor nagyobb figyelmet kell fordítani a fotózásra! Kérnek egy egész alakos fotót a hal jelölt oldaláról, amin a jel is látható, majd egy közelebbi képet a jel sorszámmal ellátott oldaláról úgy, hogy a szám olvasható legyen.

A legjobb megoldás az e-mailen történő bejelentés, a haljel@balatonihal.hu címre.

A beküldött adatokat év végén dolgozzák fel, és a horgászszezon elején küldik ki az értük járó horgászjegy-vásárlási utalványokat. Ezeket személyesen lehet beváltani a jegyértékesítő helyeken.

Krausz Andrea

Nyitókép: Balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva