Klein Péter / sonline.hu | 2020.12.18. 17:00
Kapás Boglárka újabb aranya Somogyban született
A hirtelen jött rosszullét ellenére sem lépett vissza az országos bajnokságtól Kapás Boglárka, aki egy arany­éremmel zárta a kaposvári viadalt.

Nem először (és bízunk benne, nem is utoljára) ugrott a kaposvári Csik Ferenc Versenyuszoda vizébe Kapás Boglárka. A világ- és Európa-bajnok úszónő edzője, Virth Balázs miatt is szeret itt versenyezni és edzeni.

– Mindig remek érzés Kaposvárra jönni, hiszen az edzőm miatt én is otthon érzem magam a városban. Már voltunk itt edzőtáborban is, illetve egy évvel ezelőtt a rövidpályás országos bajnokságon is. A mostani versenyzést is nagyon élveztem, eltekintve attól, hogy nem voltam a legjobb állapotban egészségügyileg. 200 pillangón az előfutamban elért időmmel elégedett vagyok, de mégis maradt bennem hiányérzet. Úgy gondolom, versenyszituációban sikerült volna 2:07-nél jobb időt elérnem. A döntőben szerettem volna jobbat úszni ennél, de ott nem tudtam rajthoz állni – fogalmazott Kapás Boglárka.

Az idei országos bajnokság nem sikerült túl jól Bogi számára

Az idei országos bajnokság nem úgy sikerült Kapás Boglárka számára, ahogy tervezték, hiszen a főszámának döntőjétől vissza kellett lépnie egy rosszullét miatt. A sportolónál nyáron diagnosztizálták a Hashimoto-thyreoiditis autoimmun pajzsmirigy betegséget. Kapás saját bevallása szerint a 200 méteres pillangóúszás döntője előtt, illetve az azt megelőző napokban is többször érezte ennek tüneteit. Ennek ellenére kevésen múlt, hogy nem állt rajthoz.

– Azon vagyunk, hogy minél előbb, minél többet megtudjunk erről a betegségről. Egyelőre még nem sok mindent tudunk vele kezdeni, de azon vagyunk, hogy sikerüljön. Így nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki próbált segíteni – tette hozzá az úszó.

– Bogi nagyon jól és akaratosan kezelte a helyzetet, hiszen mindenképp oda akart állni a 200 pillangó döntőjében, mert érezte, hogy akár 2:06 alatti időt is tud úszni, de nyilván nem abban az állapotban. Rengeteg vizsgálaton vesz majd részt, hogy megtudjuk, miből fakad, mi a kiváltó oka a rosszullétnek. Nagyon remélem, januárig kiderül, hogyan tudjuk távol tartani ettől a betegségtől – tette hozzá Virth Balázs.

MTI/Kovács Tamás

Az UTE úszóját az sem zavarta, hogy a 2021-es tokiói olimpiához igazodva nem délután, hanem délelőtt rendezték meg az döntőket.
– Furcsa volt megszokni, de ehhez is lehet alkalmazkodni. Mivel az olimpián is így lesz, meg kell szeretnünk ezt a beosztást. Volt már ilyen, hiszen az első olimpián, a pekingin, amin részt vettem, szintén délelőtt rendezték meg a döntő futamokat, míg délután az előfutamokat – mondta Bogi.

A kaposvári Virth Balázs tanítványai a betegség ellenére is folytatta a versenyzést. Nem is akárhogy, hiszen 400 méteres vegyesúszásban első lett, majd a 100 méteres pillangóúszás a B döntőjében egyéni csúcsot döntve, jobb időt úszott, mint Sebestyén Dalma, aki aranyat szerzett ebben a számban.

– Ebben a helyzetben nem az időeredmény érdekelte, hanem az, hogy megnyerje a 400 méteres vegyesúszást, mivel nem akart aranyérem nélkül hazautazni.200 gyors­on két percen belüli időt szeretett volna úszni, hogy bekerüljön a válogatott váltóba. Az előfutamban elért idejével ott is nyert volna, de azért döntöttünk a visszalépés mellett, hogy a 100 méter pillangó egy percen belüli időt tudjon úszni. Ez majdnem sikerült is, de legalább az egyéni csúcs összejött számára – mondta – mondta Virth Balázs a sonline.hu-nak.

Kapás Boglárka idén körbeúszta a Balatont, nézd meg te is!

 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva