Szaniszló Hajnalka | 2021.01.24. 06:00
50 kilót fogyott, most te is megnéznéd a strandon! - Karantén után bikinitest nyárra? #2
Te is simán megcsinálod a beach body-t 2021 nyarára: brutál eredményes fogyásokat mutatunk a következő napokban. Lesz nyár és lesz Balaton, és te is lehetsz ultraszexi a strandon. Mutatjuk, hogy hogyan.

Vége a karácsonynak, a nagy kajálásoknak, a kanapén fetrengésnek, elkezdődött az új év, mindenki szeretne boldogabb, magabiztosabb, sikeresebb, vékonyabb, izmosabb, satöbbi, satöbbi… lenni az új évben. Ez a nagy fogadalmak, elhatározások, nagy elánnal elkezdett diéták csúcsszezonja, amikor mindenki, aki súlyfelesleggel küzd, megfogadja, hogy idén másképp lesz. Aztán pár nap vagy hét múlva már szerte is foszlanak a remények, hogy ez valaha is sikerülhet.

Az ember gyenge, könnyen feladja ilyen vagy olyan okokból, ezért is nagyon fontosak az olyan motiváló történetek, mint Piskóti Csabáé, aki nem egészen egy év alatt 50 kilót fogyott, teljes életmódváltáson ment keresztül.

Nagyon sok hibát elkövetett, mert azt gondolta, hogy szakember segítsége nélkül, autodidakta módon is megoldhatja a fogyást, de rájött, hogy téved. Az ő történetén, buktatóin és végül sikerein keresztül te is kaphatsz egy jó nagy adag motivációs pakkot.

Olvasd el azt is, hogy mit mond az alábbiak kapcsán a szakember. A cikk végén találod a véleményét.

Neked is erőt ad majd ahhoz, hogy…

…végre az az ember nézzen vissza rád a tükörből, akire mindig is vágytál.

Tedd félre a kifogásokat, a megbánást, a bűntudatot, a félelmeket és a rosszakarók negatív véleményt. Ők visszahúznak, mert nem hisznek benned, mert nem hiszik el, hogy meg lehet változni. Ne foglalkozz velük. Te legyél önmagad számára a legfontosabb, magad miatt csináld és mutasd meg, hogy sikerül. A saját boldogságod és jól léted érdekében!

Múlt héten már mutattunk egy csodás fogyást, itt találod annak a lánynak a történetét, aki 40 kg-ot adott le 1,5 év alatt.

Piskóti Csaba 164 kg-ról, napi 10.000 kalóriával indult

A fiatal férfi 164 kg-osan rendkívül túlsúlyosnak számított. Rendszertelenül táplálkozott: sokat és egészségtelen dolgokat evett, kontrollálatlanul: chips, csoki, cukorkák mind-mind szerepeltek a napi fogyasztásában. Rádöbbent, hogy ez így nem mehet tovább és elhatározta, hogy változtat.

Koplalás és 400 kalória egyik napról a másikra

Csaba egyik napról a másikra csökkentette a napi 10.000 kalóriát 400 kalóriára, ami nagyon drasztikus változás, de úgy érezte, hogy ez jó út lehet. Később beigazolódott, hogy nagyot tévedett. Elkezdett koplalni, egyik napról a másikra.

A kezdetek

A fiatal férfi az alábbi étrendet követte 1,5 hónapig és eredményesnek is tűnt, mert leolvadt róla 15 kg.
Reggeli: 7 extrudált kenyér, 4 szelet csirkemellsonka es egy kevés paprika vagy paradicsom
Délután: 1 alma, de nem minden nap, csak nagyon ritkán
Amikor már lefogyott 15 kg-t, akkor kezdett el futni. Közel 150 kilósan, minimális tápanyagbevitellel, tájékozatlanul kezdte el ezt a mozgásformát. Gyorsan észrevette és érezte, hogy kezdi tönkretenni a szervezetét, mert nem fokozatosan növelte a terhelést, hanem már az elején hosszútávokat akart futni.

– 4 km bemelegítés, nyújtás és víz nélkül – mondta. A harmadik futás alkalmával teljesen kikészültek a lábai a hirtelen jött és felelőtlenül végzett mozgásformától. Aznap éjjel a magnéziumhiány következtében mindkét vádlija félelmetes módon görcsbe rándult. Bajban volt.

Elkezdett edzőterembe járni, és ekkor vezetett be plusz egy étkezést a napjába: körülbelül 60 g rizs és 250 g csirke volt a vacsorája. (+600 kalóriát vitt be tehát ebben a formában a korábbi 400 kcal-hoz képest, azaz már napi 1000 kcal került a szervezetébe), de sosem számolta pontosan a kalóriát.

Ezt rontotta el az edzőteremben

Csak biciklizett és lépcsőzött, általában 1,5-2 órán át. Mindezt úgy, hogy 1,5 liter vizet megivott a kardió közben. Ismét nagyon gyorsan elkezdtek fájni a lábai, de folytatta. Négy hete járt már terembe, s látszott is az eredmény. Már 30 kilótól szabadult meg, ami nagyon jó eredménynek tűnt akkor, de sajnos, főként izomból adott le és nem zsríból, valamint elfogyott az energiája, a hétköznapokban sem bírta elvégezni még a kevésbé megerőltető feladatokat sem.

“Olyan volt, mintha nem is a saját testemben élnék”

Dr. Google sokszor volt a barátja, s rádöbbent, hogy nem az intenzív kardió az egyedüli megoldás. Megpróbált erőnléti edzéseket végezni a teremben, de a teste nem bírta a terhelést, a legkisebb súlyokkal sem tudott dolgozni, nem tudta helyesen kivitelezni a gyakorlatokat. Teljesen ledöbbent, hogy mennyire gyenge valójában.

– Olyan volt, mintha nem is a saját testemben élnék – mondja a videóban. Rájött, hogy a koplalás nem megoldás, és hogy a test mennyire precíz gépezet, s szüksége van a megfelelő tápanyagra. Nem mindegy, hogy a napi 2000 kalóriát négy csomag chips-szel vagy négy, tudatosan megtervezett étkezéssel viszünk be a szervezetünkbe. Ez volt állítása szerint a következő jó döntése: hogy elkezdett tudatosan táplálkozni. Kiszámolta a kalóriamennyiséget, amelyre szüksége volt ahhoz, hogy a szervezét megfelelő tápanyagmennyiséggel lássa el, legyen energiája, de közben fogyjon is.

Ennek az lett a pozitív hatása, hogy egyre jobban mentek az edzések, kezdett erőre kapni. Az abonettet felváltotta négy szelet teljes kiőrlésű kenyér, több csirkemellet evett és természetesen zöldéget is, amelyből szinte korlátlan mennyiséget fogyasztható. A csirkemellett és a rizst edzés előtt két órával vitte be, a vacsora pedig egy fehérjeturmix volt. Ez így 1800-2000 kalória volt naponta.

Ekkor állt meg a fogyás és ekkor döntötte el, hogy a továbbiakban személyi edzővel fog dolgozni. Az edzője a gondolkodásán is nagyon sokat változtatott, emellett személyre szabott étrendet és edzéstervet írt elő számára. Úgy érzi, hogy ekkor kezdett el igazán jó irányba fejlődni: megfelelő táplálkozás, vitaminok, táplálékkiegészítő, jól összeállított és kivitelezett edzés képezte a napi rutinját.

Mi a helyzet most?

Máig kerüli a cukrot, a fehér lisztet, heti 3-4 edzése és egy kardiónapot tart. Lassan, de biztosan halad a kitűzött cél fel, mindezt úgy, hogy nem teszi tönkre a szervezetét, nem veszélyezteti az egészségét.

Nem titkolja, hogy sokszor érzi úgy, hogy egyre nehezebb az út, mert bizony, a fogyás és a test átalakulása nem megy könnyen és lelkileg, mentálisan is nagyon erősnek kell lennie. Véleménye szerint olykor jutalmazni is kell a szervezetet. Számára ez 3-4 hetente egy csaló étkezést jelent.

Még több jó példát szeretnél? Itt további elképesztő fogyásokat mutatunk!

Mit rontott el Csaba, és mi a tanulság?

Az a konklúziója, hogy azonnal személyi edzőt kellett volna felkeresnie: megfelelő táplálkozás, tudatos edzés, pihenőnanok és rengeteg kitartás, amely szerinte mindenképp eredményre vezet.

A túlsúly miatt ma is fáj a bokája, azért meg az elején a tudatlansága miatt megterhelte a futással. Nagyon rossz ötlet volt a koplalás is: koncentrációhiány, fáradékonyság, túledzettség lettek a negatív hatásai.

Mit mond a szakember?

Ha valaki ennyire durván túlsúlyos, s elhatározza, hogy változtatni akar, mindenképpen konzultáljon előtte szakemberrel. Nemcsak személyi edzővel, hanem akár dietetikussal is.
Ha egy ilyen ember kérne tanácsot, mint a videóban szereplő férfi, extrém figyelmet szentelnék neki. Kezdetben semmi drasztikusat nem szabad csináltatni vele. Lassan, fokozatosan, ellenben napi szinten elvégzendő rutinokat adnék neki és biztosan elküldeném dietetikus kollégához is.

 

 

Nyitókép: illusztráció/ Shutterstock

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva