Krausz Andrea | 2023.03.12. 08:00
Kék ég, hatalmas hullámok és repülő szörfözők a Balatonnál
Nagy szelet hozott a hidegfront szombaton a Balaton környékére. De gyönyörű tiszta, napos időt is. Siófokon a 60-70 centiméteres hullámok sem zavarták a kiteszörfözőket, hogy vízre szálljanak.

Markáns hidegfront vonult át szombaton felettünk. Az északi, északnyugati szél a Balatonnál is viharossá fokozódott.

– A hajnali órákban érkezett a Dunántúlra az a szélvihar, amely nagyon gyorsan átvonult az ország felett – mondta a likeBalaton.hu-nak Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője. – A legerősebb széllökések a Bakony és Budapest között voltak. Kab-hegyen 110 km/h-s szelet mért az OMSZ műszere.

A Balatonnál ehhez képest viszonylag gyengébb volt a szél, elsősorban a keleti medencében voltak 80 km/h körüli széllökések.

A vihar erőssége elmaradt a 2023. február 4-i nagy vihartól, amikor a déli parton mindenütt 100 km/h fölött volt a szél – emelte ki Horváth Ákos.

A márciusi vihar nem tántorította el a legbátrabb sportolókat. Jónéhány kiteszörfös vízre szállt a Surfbeach elnevezésű siófoki partszakaszon.

Átlagosan 50-60 km/h-s szélben küzdöttek a kiteszörfözők Siófok-Sóstón
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A levegő 9-10 fok, a víz pedig 7-8 fok körül alakult, így a sportolók részéről elég nagy bátorságot jelentett a kora tavaszi sportolás.

A kiteszörf egyébként a wakebord, a szörf és siklóernyőzés kombinációjából alakult ki. Van, aki hatalamas ugrásokra képes az ernyője segítségével.

Elhalasztották a vitorlásversenyt

Pénteken az előrejelzésekre alapozva

elhalasztották a március 11-re tervezett balatonlellei BöFF Fesztivált (Balatoni borok és füstölt falatok fesztiválját), valamint a VII. Tavaszi Regatta vitorlásversenyt.

Ennek új időpontot jelöltek ki, így április 15-én kerül megrendezésre.

Szép napsütés, de erős szél volt március 11-én a Balaton déli partján
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az előrejelzések szerint vasárnap jelentősen csökken a szél, az elkövetkező napokban pedig fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. Hétfőn és kedden pedig

igazi tavaszi időre, 16-17 fokos nappali maximum hőmérsékletre számíthatunk a Balatonnál.

Itt az idő felkészülni a jó időre

Tavasszal készítsétek fel a kertet a vendégfogadásra! Adunk néhány ötletet a kerti kiülők megtervezésére. Vagy ha balatoni hangulatot teremtenél a nyaralódba, akkor innen meríthetsz inspirációt. Már a leanderekről is gondoskodhatsz, itt mutatjuk.

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva