sonline.hu | 2023.03.14. 18:00
Durva összeget fizenek idén már adóként a balatoni nyaralótulajdonosok
A napokban kapták kézhez a balatoni üdülőtulajdonosok az idei évben fizetendő építményadóról szóló csekkeket.

A legtöbb déli parti településen évek óta változatlan az építményadó mértéke, amelyet az ingatlan alapterülete alapján számolnak ki. Egyes településeken attól is függ, hogy milyen célra használják az ingatlant, vagy éppen a település mely részén található a ház.

Zamárdiban 2004 óta nem módosítottak rajta, Balatonbogláron is hasonló a helyzet. Balatonmáriafürdőn sem emeltek építményadót.

Galácz György polgármester azt mondta: az utóbbi időszak építkezései és felújításai annyi pluszforrást jelentettek, hogy elegendő volt a kúrtaksán és a közterületek bérleti díjain emelni.

Balatonlellén emelkedett az ingatlanok után fizetendő közteher, de csak a nem állandó lakhellyel rendelkező tulajdonosok számára.

– A vasúttól északra a nem balatonlelleieknek 700-ról 1200 forintra nőtt a négyzetméterenként adó, de aki bejelentkezik, annak 700 forintra mérséklődik. Kenéz István polgármester elárulta, nem titkolt cél a pluszbevétel mellett a lakosságszám növelése.

Balatonfenyvesen is nőtt az építményadó mértéke, ott lakóépület esetében 700-ról 900-ra, míg melléképület és garázs esetében 500-ról 700 forintra.

– A települések elég sanyarú anyagi helyzetben vannak, valahonnan pótolni kell a kieső összegeket, mondta Lombár Gábor polgármester.

Novemberben döntött arról a képviselő-testület, hogy

Fonyódon is megemelik az építményadót: a vasúti pálya vonalától északra eső területen évi 1400 forint, ettől délre eső területen pedig 1100 forint négyzetméterenként az éves adó.

Ez a korábbihoz képest 40-60 százalékos emelés, de akinek garázsa van, annak még ennél is magasabb lehet a többletfizetnivaló.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Utoljára még 2016-ban módosítottak

– Utoljára 2016-ban módosítottuk az építményadó mértékét, azóta a bérterhünk több mint kétszeresére nőtt, nem beszélve az elszabadult energiaárakról – emlékeztetett Hidvégi József polgármester. Ennek ellenére az üdülőtulajdonosok nagy részét sokként érte a napokban kézhez kapott levél, amelyben volt akinek 41 ezerről 91 ezerre nőtt az építményadója.

– Elkerülhetetlen volt az emelés, már tavaly elkezdtük felélni a tartalékainkat és nekünk a várost üzemeltetni kell – mondta a polgármester, aki az üdülőtulajdonosok megértését kérte, hiszen az így befolyt összeget a város működtetésére, Fonyód négy cége és négy intézménye fenntartására fordítják majd.

Mi az az építményadó?

A helyi adókat szabályozó 1990. évi C. törvény (Htv.) értelmében Magyarország területén minden helyi önkormányzatnak joga van többek között építményadót bevezetni, s azt beszedni az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények után.
A helyi önkormányzatok ennek megfelelően saját hatáskörben dönthetnek az adó bevezetéséről, melyet külön rendeletben szabályoznak. Ha az önkormányzat nem alkot rendeletet az építményadó bevezetéséről, akkor építményadó beszedésére nincs lehetősége.
A Htv. 11. § (1) bekezdése értelmében az önkormányzatnál bevezetett építményadót minden az önkormányzat illetékességi területén elhelyezkedő építmény után meg kell fizetni, függetlenül attól, hogy az lakás vagy nem lakás célját szolgálja.
Az adó alanya az a személy, aki az adott naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén fő szabály szerint a tulajdonostársakat tulajdoni hányadaik arányában terheli az adófizetési kötelezettség.
A tulajdonostársak azonban dönthetnek úgy is, hogy az építményadózásban valamennyi kötelezettséget és jogosultságot egy tulajdonostárs gyakorolja. Ehhez azonban valamennyi tulajdonostársnak írásban meg kell állapodnia és a megállapodást meg kell küldeni az önkormányzati adóhatóságnak.
Társasház esetén valamennyi tulajdonos önállóan tekinthető adóalanynak a saját tulajdonában álló lakás után, míg a közös tulajdonban lévő ingatlanrészek után maga a társasházi közösség tekintendő adóalanynak.
Az adó alanyai azonban nem csak tulajdonosok lehetnek. Ha ugyanis az építményt vagyoni értékű jog (jellemzően haszonélvezeti jog) terheli, akkor e jog jogosítottja tekintendő adóalanynak.

(Forrás:adózóna.hu)

Siófokon nem nőtt az adó mértéke

A nyár fővárosában változatlan az építményadó, a helyi rendelet, amely a fizetési kötelezettség részleteit tartalmazza, három övezetre osztja a várost. Attól függően, hol található és milyen célra használják az ingatlant, eltérő négyzetméterenkénti összeget szab meg. Azonban összehasonlítva a 2022-ben közzétett rendelettel, nem változott egyik övezet és besorolás négyzetméterenkénti építményadója sem. A legdrágább az úgynevezett parti övezetben lévő üdülők és nyolcvan négyzetméternél nagyobb alapterületű ingatlanok esetében, ezek után négyzetméterenként 1850 forintot kell fizetni a tulajdonosoknak.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva