Koszorús Rita/sonline.hu | 2022.06.12. 14:00
Késik a suhanó e-rollerek szabályozása
Egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-parton is elektromos rollereken suhanókkal. A kétségek, miszerint motornak vagy kerékpárnak kell tekinteni őket, a megjelenésükkel egy idősek.

Ma már a megyeszékhelyen közlekedve sem meglepő, ha egy e-roller suhan el mellettünk, hiszen egyre többen választják a közlekedés ezen formáját. A Balatonnál pedig szinte mindennapi a gyors rolleres turisták látványa. Tavaly nyáron a Balaton-parti településeken csapta ki a biztosítékot a bérelhető villanyrollerek megjelenése. A helyieknek ez azért nem tetszett, mert előfordult, hogy használóik a kerékpárút közepén hagyva, a nádasba hajítva vagy az úttestre dobva tették le a járműveket használat után.

Több polgármester is begyűjtette a rollereket, hogy ne okozzanak balesetet.

A rolleres szezon a Balatonnál egy hete indult.

– Nyitottabbak a déli parti városok – mondta megkeresésünkre Varga Denise, a Lime magyarországi képviseletének vezetője. – Mindenhol közterület-használati kérelemmel indultunk, volt, ahol kötelező parkolópontokat jelöltünk ki, és van olyan település is, ahol ezeket felfestés jelöli. Olyan is maradt, ahol szabadon le lehet tenni a rollert.

Fonyódon okultak a tavalyi tarthatatlan helyzetből.

– Tavaly nyár elején, amikor letelepítették, elvitettem őket – mondta Hidvégi József polgármester. – Közterület-használati engedélyük sem volt, és szanaszét hevertek a járművek. Aztán tavaly ősszel és télen egyeztettünk, ennek eredményeként 34 helyet jelöltünk ki a rollerek parkolására, melyeket felfestés is jelez. Így júniustól ezeket a helyeket jelöli az applikáció is, csak itt lehet leállítani a járműveket. Szemmel láthatóan bevált a korlátozás, és sokkal rendezettebben használják a rollereket.

Balatonföldváron egészen jól behatárolható, hol járnak villanyrollerekkel.

– Elsősorban a kikötőbe való eljutáshoz, illetve a kerékpárúton közlekednek velük – mondta Holovits Huba polgármester. – Az idén visszaengedtük a szolgáltatót, miután sikerült megállapodnunk. Most közel egymillió forintos bevételt jelent a szolgáltatás a város kasszájába.

 

Nincs még egyértelmű szabályozás

A legtöbb európai országban nem lehet járdán és kerékpár­úton rollerezni, van, ahol sebességkorlátozás is érvényben van és kötelező a bukósisak. Hazánkban ezekhez hasonló szabályozás egyelőre nincs.

Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, a KRESZ mely része vonatkozik az e-rollerekre. Válaszukban azt írták: a vonatkozó jogszabályok szerint sorolják be a rollereket, és ez alapján járnak el. Vagyis a KRESZ és a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet alapján.

Csakhogy ezek egyike sem tartalmaz egyértelmű meghatározást az elektromos járművekre. A rendőrség a válaszában kitért arra is, hogy az e-rollerek közlekedésben való részvételének feltételeit és hivatalos definícióját egy KRESZ-módosítás keretein belül kellene meghatározni, de ez évek óta húzódik, és amelyet feltehetően a későbbiekben fognak majd tárgyalni. Közlekedési szakértők szerint mivel a törvényi szabályozás még foghíjas, a legjobbat akkor tesszük, ha segédmotorként közlekedünk elektromos járgányunkkal.

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: freepik

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

 

Bérelhető elektromos rollerek a Balaton körül is – te használod?

 

Unod az aszfaltot? Ezek a legjobb balatoni terepfutó és bringa helyek

A 2022-es dm Balaton Run, Zamárdi képekben – megtalálod magad a fotókon? – GALÉRIA

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva