likeBalaton.hu | 2022.04.28. 14:00
Unod az aszfaltot? Ezek a legjobb balatoni terepfutó és bringa helyek
Bár a tó körüli bringázás és futás is életre szóló élmény, a nagyobb adrenalinlöketet kedvelő sportolók a környékbeli hegyeket-dombokat is meghódították a Balatonnál. Mutatjuk a legnépszerűbb terepeket.

Húzd fel a nyúlcipőt – Fuss!

Futás közben már az aszfalton kialakul a természethez való viszony, de az útról lekanyarodva az erdőkön, mezőkön egész más impulzusok érnek. A terepfutás egyik legnehezebb része a szintkülönbség leküzdése, ezért itt nemcsak a megtett kilométer számít, hanem a megtett szintkülönbség is. Elfogadott átváltási arány, hogy száz méteres szintkülönbség plusz egy kilométer megtételének felel meg. A hegyi szintkülönbségek garantáltan átmozgatják minden porcikádat, és egy percig sem kell attól tartani, hogy unni fogod az edzést, ráadásul varázslatos panorámában is részed lehet. A hangok, az illatok, a látvány mind-mind hozzátesz valamit a futás öröméhez.

Kép: shutterstock

A talaj folyamatosan változik, vagy laza, vagy nagyon meredek, vannak kiálló tuskók, faágak, lehetnek tócsák. Ez már nem a divatfutás kategória, figyelni, koncentrálni kell, de a nehézségek mellett a terep tele van szépséggel, a figyelmesebb futók még az állatokat is észrevehetik az erdőkben. A Balaton körüli kirándulóútvonalakon is keressétek a fehér alapon fekete futó túrajelzést.

A terepfutók is erre járnak….vagyis futnak
Fotó: Mihály Szilvia

Kishegy

A Balatonlelle felett magasodó Kishegy nemcsak a finom borairól, de túraútjairól, terepfutó és terepbringa pályáiról is ismert. Az emelkedőkkel-lejtőkkel tarkított, balatoni panorámás 7 km-es pályán nagyjából 150 méteres a szintkülönbség, ha elfáradnál, hintázz egyet a Balaton felett.

Fuss, bringázz, sétálj a fák között
Fotó: Mészáros Annarózsa

Keszthelyi-hegység

A Balaton északi partján a Keszthelyi-hegységben a Vadlán ultraterep futóútvonal 108 km-es szakaszon vezet végig 12 településen. A pálya része hét kilátó, a Rezi vár, a Tátika, a Sztúpa is. A terep egyben kirándulóútvonal is, de akár bringásokkal is találkozhattok. Természetesen kisebb távok megtételére is van lehetőség, ha pedig itt versenyeznél, október elején várnak a szervezők.

A futópálya névadója: a Vadlán-lik
Fotó: Mihály Szilvia

Tihany

A TihanySport rengeteg lehetőséggel várja a futókat, versenyeket és egyénileg is teljesíthető programokat is ajánlanak. A 10, illetve 15 kilométeres Tihany Trail kör kiindulópontja a Belső-tó melletti kávézó, a félsziget ösvényeiről számtalan helyen tárul elénk mesés kilátás. Aki pedig igazolni is szeretné a túra teljesítését, a GeoGo alkalmazásban megteheti.

Igazi kihívás a Tihany Cross kör, mely a verseny egyénileg, bármikor teljesíthető változata. A 10,5 kilométeres távon 272 méter szintemelkedés, és persze csodálatos panoráma vár a futókra.

A Levendula Kör egy rövid terep instant pálya, ami 90 százalékban azonos a helyi térképeken is jelzett lila 3-as turistajelzéssel. A túra kidolgozója, a TihanySport csupán az Aranyház után csapott hozzá pár száz métert, egy szép kis eldugott levendulamező látványáért, majd a félsziget közepén a Kiserdő-tetőt lehet útba ejteni, hogy az Apátsági levendulást is megtekinthessük futásunk közben.

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben Fotó: Pesthy Márton/Napló

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Eplény

Az eplényi Síaréna Vibe Park nem csak a téli hónapokban vár. A bakonyi vidéken május 7-én például kutyás akadályfutó versenyt rendeznek, június 26-án hegyi futóversenyre, július 25-től 27-ig pedig hegyi bringás versenyre várják a sportos vendégeket.

Két keréken hegyen-völgyön át

Terepen bringázni duplán különleges élmény. Két keréken felfedezni a természetet egyszerre tesz jót testnek és léleknek. Az effajta kerékpározáshoz azonban kell néhány dolog.

Egyrészt a terepkerékpározásra alkalmas bringa megléte és megfelelő műszaki állapota, másrészt a tökéletes élményhez az, hogy tisztában légy a terep adottságaival és a saját technikai tudásoddal, edzettségi állapotoddal. Persze nem baj, ha feszegeted a határaidat, de azért módjával, főleg, ha egyedül indulsz útnak. És azt is jó tudni, hogy erdőben kerékpározni olyan helyen szabad, ahol ezt a turistajelzésekhez hasonló, de bringás ábrával külön jelzés engedi.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A természet közepén a Nagyberekben

A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület két csodálatos túrát is ajánl a kerékpárosoknak a Nagyberekben. Az egyik másfél, a másik három órás, de mindkettő útvonala áthalad a Fehérvízi lápon, mely gazdag növény-és állatvilágával különleges élménnyel gazdagít.

Épített és természeti szépségek között Keszthely környékén

Keszthely környékén több olyan túrát is találtok, melyeket gyerekekkel együtt is lehet teljesíteni. Különböző hosszúságú körtúrákat is ajánlanak keszthelyi indulással, melyeken felfedezhetitek a környék épített és természeti értékeit, szépségeit. Kerékpárral akár a Keszthelyi-hegységben is kalandozhattok, bejárhatjátok a Kis-Balaton térségét, s tekerhettek Badacsony környékére, a tanúhegyek között.

Fotó: MTI/Varga György

Sportosan a Balaton-felvidéken

Ha versenyeznél, akkor május 21-én végigtekerheted a Sportaktív tíz órakor Balatonfüredről rajtoló mountainbike túráját. A 60 kilométeres táv a Forrás családi Sport Parkból indul, majd Balatonszőlős, Mencshely, Szentantalfa , Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Balatonszőlős érintése után, összesen 1200 méter szintemelkedés leküzdése után ér vissza a mezőny Balatonfüredre.
Az út során a Balaton-felvidék szépségei tárulnak a versenyzők elé.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva