Mészáros Annarózsa | 2021.01.29. 06:00
Kifogtad az óriáshalat? Így csinálj róla szuper fotót!
Ha kifogtad életed halát, akkor természetes, hogy szeretnéd megörökíteni a zsákmányt. De nem mindegy, hogy hogyan!

1. Hacsak nem az éjszaka közepén akadt horgodra a legszebb példány, a legjobb megvilágítás a nappali, természetes fény. Kerüld a vakut!

2. Nappal sem mindegy, hogy milyenek a fényviszonyok. 10-15 óra között a legerősebb, legtűzőbb, égetőbb a nap. Ha ebben az időszakban készítenél képet és túl erős a fény, vonulj árnyékba a fogásoddal. A legideálisabb fények a korareggeli órák, illetve napnyugta előtt. Igaz, a halak nem igazodnak ehhez.

3. Figyelj arra, hogy te is és a halad is ugyanazt a megvilágítást kapjátok. Ha egyikőtök jobb megvilágításban van, mint a másik, akkor túl nagy lesz a kontraszt. A túl világos részek kiégnek, míg a túl sötétek „besülnek”, feketék lesznek.

Fotó: Takács Edvard / balatonihal.hu hivatalos

4. A fény mellett nagyon fontos, hogy milyen környezetben készíted el a fotót. Legyen gondod rá, hogy szétnézz magad körül, semmilyen zavaró tárgy vagy oda nem illő dolog ne csúfítsa el a fényképedet (szemét, pohár, ruhák, botok).

5. A harc után mindenki megérdemli a tisztálkodást: mosd le ellenfeledet, mielőtt megörökíted!

6. Ha nem is futkározol zsebtükörrel a táskádban, azért magadat is szedd rendbe az expozíció előtt. Igazítsd meg a pólót, pulcsit, ha túl szennyezett, akkor cseréld át! Ha sapkát hordasz, az ne takarja ki az arcodat, hadd látszódjon a büszke, csillogó szempár is!

7. Ne feledd, hogy a fényképezéskor a zsákmányod alatt matrac legyen! Ne a kopoltyújánál és ne is a szeménél fogd meg!

8. Ha kis uszonyossal van dolgod; tartsd egy kézben, ha több emberes a példányod és nem egyedül fogod, akkor te állj a fejénél! Minden esetben kissé tartsd el a testedtől a pikkelyest, hogy jobban érvényesülhessen!

9. Tudd, hogy szorít az idő, gyorsan kell elkészítened a fotódat: halad agykárosodást szenvedhet, ha 10 percnél több időre hagyod víz nélkül! Folyamatosan tartsd nedvesen kopoltyús barátodat!

balatonihal.hu/a horgászok felvételei

 

10. Készíts több felvételt! A kattintás előtt „pislogd ki magad”, próbálj mozdulatlan lenni és erős kézzel fogni a modellt! Ha kezedet kis időre a hal szeme elé teszed ő is megnyugszik, kevésbé fog ficánkolni.

11. Ügyelj arra, hogy semmi ne maradjon le a képről! Semmit nem ér a fotód, ha véletlenül lemaradt a farok!

12. Képed ugyan nem viccmagazinba készül, de attól egy kedves kis mosoly mindig belefér!

+1 tipp: a virtuálison túl nyiss valódi fotóalbumot fogásaidról! A valódi, kézzel fogható fotók hangulatával egyetlen monitor vagy kijelző sem veheti fel a versenyt!

balatonihal.hu/a horgászok felvételei

Az Országos Horgászrend külön pontokban rendelkezik a horgászfotók elkészítésének helyes módjáról:

„60. A horgászfotók elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső, vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható. A hal objektív felé történő „kitartása” nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. A hal legyen tiszta, így a sarat, fűszálakat, nyálkát, esetleges vért friss vízzel le kell öblíteni róla. Célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhetők legyenek. Nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban, vagy a halat ronggyal megfogva. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad. A fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek. A legfontosabb a hal védelme, ha a szakszerű gyors fotózás nem biztosítható, akkor a halat haladéktalanul vissza kell engedni.
61. Terítékfotók csak kivételes esetekben, horgászversenyek mérlegelésekor és szakcikkek illusztrációjaként készíthetők.
62. Más fogott halával rekordfogást bejelenteni, illetve egyedül fényképet csináltatni etikátlan és tilos.
63. A színezett fertőtlenítők használata csak a fotózás után támogatott. Ekkor a hal minden látható sebének fertőtlenítése is ajánlott, az esetleges élősködők eltávolítása mellett.
64. A visszaengedéskor a halat csak akkor szabad elengedni, ha az már az egyensúlyi helyzetét önerőből fenn tudja tartani, valamint mozgása (szabadulási reflex) beindult.”

Az idei év változásait itt gyűjtöttük össze neked.

balatonihal.hu/a horgászok felvételei

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva