likeBalaton.hu | 2021.08.15. 18:00
Kis odafigyeléssel megelőzhetőek a vasúti balesetek
A MÁV és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság utasbiztonsági kampányt tart augusztus végéig Balatonfüred, Badacsony, Balatonalmádi és Veszprém vasútállomásokon. Az akció célja felhívni az utasok, a turisták és a nyaralók, valamint a közúton közlekedők figyelmét a biztonságos vasúti közlekedésre, valamint az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására, mivel a sérülések, balesetek nagy része kis odafigyeléssel elkerülhető lenne.

A vasúttársaság és a rendőrség a rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapokon a megfelelő,

szabálykövető közlekedésre is felhívja olyan gyalogosok, kerékpárosok, nyaralók figyelmét is, akik naponta az állomások közforgalom elől elzárt üzemi területén vagy nyílt vonalon a síneken keresztül rövidítik le a tópartokra, strandokra vagy a szálláshelyekre vezető utat, ezzel veszélyeztetve saját életüket.

Az ehhez hasonló tiltott szituációkon kívül beszélnek arról is, hogy miért nem szabad leszállni mozgó vonatról, miért kell a peronok elsodrási határán kívül tartózkodni, illetve miért életveszélyes felmászni a vagonok tetejére vagy a 25 ezer volt feszültségű felsővezeték tartóoszlopára. Nem maradnak ki a vasúti átjárók megközelítésére és az áthaladásra vonatkozó KRESZ szabályok sem.

 

Fotó: Mészáros Annarózsa

A megnövekedett nyári autóforgalom idején kiemelten kell figyelni a közúti-vasúti kereszteződésekben. A MÁV hálózatán augusztus elejéig 47 baleset történt vasúti átjáróban. Ebből 6 halálos kimenetelű volt, 20 személyi sérüléssel, 21 eset pedig anyagi kárral végződött; míg tavaly 34 esetből 4 volt halálos, 11 személyi sérüléssel, 19 pedig anyagi kárral járt.

Idén augusztusig a Veszprém megyei balatoni állomásokon hét sérüléssel járó személyi baleset, illetve autós kereszteződésben három útátjárós baleset történt.

Ezek tiltott helyen átkelés és a mozgó vagy álló járművekre történő fel- és leszállás közben, a vasúti útjárókban figyelmetlenség, illetve a KRESZ-szabályok megszegése miatt történtek.

A tájékoztatóról videó is készült:

 

– Az útátjárós balesetek oka száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, illetve a csúcsforgalomban bent ragadnak a kereszteződésben, ahol tilos és életveszélyes megállni. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás („még átérek”), a vezetés közbeni telefonálás és az ahhoz kapcsolódó tevékenység okozza – mondta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

– Közel kétmillió embert ért el a MÁV egy hónapos közlekedésbiztonsági kampánya, az Ütközéspont. Az edukációs kezdeményezés egyik kiemelt célcsoportja a már önállóan közlekedő tizenévesek és fiatal felnőttek. Az interaktív online játék segítségével több mint tizenötezer érdeklődő ismerkedett a biztonságos közlekedés alapszabályaival – tette hozzá.

– A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság idén is folytatja az idegenforgalmi szezonban a frekventált, jelentős utasforgalommal bíró vasútállomásokon és buszpályaudvarokon a prevenciós tevékenységeket. Ennek keretein belül augusztus hónapban a bűn- és balesetmegelőzési tevékenységgel foglalkozó rendőrök a vasúttársaság szakemberivel közösen Balatonfüreden csütörtökönként 8-10 óra közötti időszakban szólítják meg az utazóközönséget a prevenciós témákkal. Ezen túlmenően pedig felkeresik még heti rendszerességgel a Badacsonyban; Balatonalmádiban és Veszprémben található vasútállomásokat – fejtette ki Csizmadia Zoltán százados, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Fotó: MÁV-START

Szekeres Kornél, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság őrnagya hangsúlyozta:

– A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Biztonságban útközben elnevezésű bűn- és baleset-megelőzési programja keretében bűnmegelőzési tanácsokkal várja a turistákat augusztus hónap minden csütörtökén 8 órától a balatonfüredi MÁV pályaudvaron. A program során prevenciós kiadványok átadásával tájékoztatja az utasokat – közülük is elsősorban a nyaralni indulókat – a vagyonbiztonságukat érintő veszélyekről, valamint ezek elkerülésének lehetőségeiről.

Felhívja az érdeklődő turisták figyelmét többek között arra, hogy:

  • Az utazótáskáikat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül utazás közben, és a pályaudvarokon sem;
  • értéktárgyaikat, pénztárcájukat, mobiltelefonjukat, irataikat ne a táska tetejére tegyék, hanem annak belső zsebébe vagy általuk könnyen ellenőrizhető helyre;
  • a válltáskát tartsa mindenki szorosan a teste előtt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá;
  • amennyiben hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát bárki maga mellett, folyamatosan ellenőrizze értékeik meglétét.

A kitelepülés során a vállalkozó szellemű állampolgárok különféle bűnmegelőzési tesztek kitöltésével játékos formában is ellenőrízhetik prevenciós ismereteiket a gyakorlatban. A nyaralók és kirándulók sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése és visszaszorítása, valamint a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javítása érdekében a balatonfüredi rendőrök folyamatosan ellenőrzik a vasútállomás területét és annak környékét az idegenforgalmi szezonban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A vonatos utazások nemcsak kényelmesek, hanem biztonságosak is, mégis előfordulnak kellemetlen, akár súlyos balesetek, melyek azonban a szabályok betartásával és egy kis odafigyeléssel elkerülhetők.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a síneken pedig könnyen meg lehet csúszni. A mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos, az ilyen esetekből következhetnek be a komoly sérülések, tragédiák. Hiába gondolja úgy az utazó, hogy induláskor a vonat még lassan halad, ezért ő még gyorsan, gond nélkül le tud ugrani, az ugrás következtében enyhébb esetben is horzsolásos, töréses sérüléseket szenvedhet, de előfordulhat az is, hogy észrevétlenül beakad a táskája vagy a ruhája, a vonat pedig maga alá rántja.

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok is, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken. Az őket ért baleseteket sok esetben az érzékszervek működését akadályozó tényezők – fülhallgatóval történő közlekedés, kapucnis ruházat, mobiltelefon használata stb. – okozza.

Legfőbb cél a baleset-megelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat. A vonat féktávolsága több száz méter, így a mozdonyvezetőnek az átjáróban szinte semmi esélye nincs az ütközés elkerülésére.

Forrás: Mavcsoport.hu
Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva