Fábos Erika | 2019.06.22. 21:55
Kisebb volt a vihar, mint várták, de így is volt mit tenni
Nagy viharra kell készülni - ezt az információt kapták a katasztrófavédők és a vízimentők is, így ennek megfelelően több szabadtéri programot lemondattak, vagy zárt helyre tetettek át a szervezőkkel, néhány vitorlást azonban így is menteni kellett a háborgó Balatonról.

A Múzeumok Éjszakájának programjai közül sok elmarad a beígért vihar miatt. Siófok környékére nemrég meg is érkezett a rossz idő, több vitorlást még most is mentenek.

Mindenki meneküljön 🙂

Közzétette: Drónfotó és Videó Böröczky Bulcsú – 2019. június 22., szombat

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat este hét órára ígérte a nagy vihart a Balatonnál. A zivatar nyugat felől meg is érkezett, délután öt óra körül kezdett esni az eső Keszthelyen, de az ilyenkor szokásos nyári esőnél nem volt nagyobb. A zivatarrendszer aztán tovább haladt, és mire a keleti medencébe ért, komolyan meg is izmosodott, 80-90 km/hórás szél fújt a Balatonon. Az északi parton a viharos szél, Siófok környékén pedig a felhőszakadás okozott gondokat.

Érkezik a vihar Siófokra 2019. június 22-én Fotó: Krausz Andrea

Vihar idején a vizirendészet siófoki műveletirányítási központjába tömegesen érkeznek a bejelentések. A vízirendészek, súlyosságuk alapján a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát.

Vajon mitől őrült meg a Balaton időjárása? Megkérdeztük.

Vihar Siófokon 2019. június 22-én Fotó: Krausz Andrea

Hosszú Balázs, a rendőrség somogyi szóvívője elmondta: tucatnyi riasztásuk volt, főleg vitorlások kerültek veszélyes helyzetekbe szombat este.

  • Balatonalmádinál felborult egy hajó, a vízimentők vontatták ki, a két vitorlázót pedig a vízirendészet juttatta a partra.
  • Balatonaligánál homokpadra futott egy vitorlás, a rajta tartózkodók kiúsztak a partra, a hajót egyelőre még nem sikerült talpraállítani.
  • Káptalanfürednél a hajósok horgonyra tettek egy vitorlást és kimenekültek a vízről, de a hatalmas szélben elszabadult a hajó, a vízirendőröknek kellett átvenni az irányítást és partra juttatni.

Már vízimentő drónok is vannak a Balatonnál. Éjjel is látnak, és szállítani is képesek.

A viharos szél miatt kerültek bajba a legtöbben a tavon Fotó: Krausz Andrea

A Múzeumok Éjszakájának több programja is elmaradt az időjárás miatt. Mivel a meteorológusok nagy viharra figyelmeztettek, elővigyázatosságból, sok szabadtérre szervezett programot lemondtak a tó körül. Az eső miatt, érdeklődőből is kevesebb volt a rendezvényeken.

Holnapra felhőket, szeles időt és szinte az egész Balatonnál kisebb-nagyobb záporokat ígérnek, de napközben azért láthatjuk majd a napot is. A hőmérséklet viszont mérséklődni fog, nappal 24 fok körül alakul, késő este 20 fok köré hűl le a levegő.

Fábos Erika

Néhány napja Fonyódon volt nagy vihar, ott elmosta a fél települést az özönvíz. Katt ide!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva