Szaniszló Hajnalka | 2023.03.21. 10:00
Kisvonatozz a Zselici Csühögő mesés útjain – GALÉRIA
A Zselici Csühögő 2023 márciusától ismét várja a látogatókat: kanyargós lankák között kirándulhatsz a kisvasúttal.

Ismét közlekedik a Zselici Csühögő

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút részeként működő, százhuszonkét éves Zselici Csühögő kisvasúton teljesen felújították a vasúti pályát, új fedett kültéri váróteremet hoztak létre és modernizálták a vasútállomás épületében található kiállítóteret.

A március 11-től hétvégén és ünnepnapokon közlekedő turistalátványosság Almamelléket és Sasrétet köti össze.

A kisvasút a hat kilométeres szakaszon huszonöt percig kanyarog, a Zselic csodálatos lankáin át.

 

A balatonfenyvesi kisvasút is vár – részleteket itt találsz

A balatonfenyvesi gazdasági vasút, a gazdasági vasutak vállalat utolsó, még üzemelő képviselője. A kisvasút építését – hetven évvel ezelőtt – 1950 tavaszán kezdték, a Nagyberek területén, Balatonfenyves és a mai Imremajor között. A lecsapolásokat követően a területen kialakítandó Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság szállítási igényeinek kielégítésére közel 100 km hosszú vágányhálózatot terveztek, egészen a kaposvári cukorgyárig.

Az áruszállítási feladatokra tervezett kisvasúton már 1955-ben szükség személyszállító kocsikban megkezdték az utasok szállítását, majd 1956-tól megindult a menetrendi személyszállítás is. A területen található majorok lakosságát ezzel vitték munkába, iskolába, orvoshoz és szórakozni az Imremajorban felépült 500 személyes színházterembe.

Az elmúlt két évben, összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, továbbá a balatonfenyvesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették. A kisvasút indulóállomásán megszépültek a peronok, illetve egy C50-es típusú dízelmozdonyt is kiállítottak a gyerekek örömére.

Olvasd további a balatonfenyvesi kisvasút történetét itt.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: MTI/Ruprech Judit

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva