Szaniszló Hajnalka | 2019.06.19. 19:00
Vízibábok és komolyzene is lesz a Klassz a pARTon!
Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon klaszikus zenei fesztivált a Balaton több városában is. Idén 62 programmal várják az érdeklődőket, többek között az alábbi településeken: Dörgicse, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Felsőörs, Paloznak, Siófok és Vászoly.

A nyitó program Budapesten lesz, melyen az Óbudai Danubia zenekar is fellép. Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, a fesztivál megálmodójával beszélgettünk.

Ide kattintva megtalálod a teljes programkínálatot és az egyéb fontos információkat.

A KLASSZ a pARTon! fesztivál több célt is kitűzött maga elé: a klasszikus zene népszerűsítését, több generáció megszólítását, a fiatal tehetségek bemutatását, az ingyenesség biztosításával a kultúrához való széleskörű hozzáférés lehetőségét és a minőségi turizmus fejlesztését. Tavaly már külföldön is, Pozsonyban – és Európa jövő évi kulturális fővárosában – Rijekában is rendeztek koncerteket. Idén már európai fesztiválokhoz is kapcsolódnak. Első lépésként Darko Brlek szlovén klarinétművész, a Ljubjanai Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője és az olasz Massimo Mercelli fuvolaművész az Emilia Romagna Fesztivál alapítója és művészeti vezetője a Budapesti Vonósokkal ad koncertet Balatonfüreden.

Ez lesz Balatonalmádiban a program!

Amikor Lengyelországban játszottam a Chopin szobor alatt, már akkor is arra gondoltam, hogy milyen jó lenne itthon is a vízparton zenélni, a Balaton partján közelebb hozni az emberekhez a komolyzenét mondta el Érdi Tamás.

Ha mondanod kellene egy zeneművet, amely számodra leírja és a legtökéletesebben jellemzi a fesztivált, melyik lenne az?

Chopin Esőcsepp prelűdje lenne az. Tökéletesen leírja a hangulatot.

Itt találod a fesztivál tihanyi programját!

Csekk a keszthelyi Klassz a pARTon kínálatot!

Azt gondolnánk, hogy a komolyzene nem feltétlenül a gyerekek es a fiatalok zenéje, főleg nyáron, a fesztiválszezonban, itt mégis a komolyzenéé a főszerep, mennyire nyitott rá a fiatal korosztály?

Azért is álmodtuk meg a fesztivált, hogy a gyerekekhez is közelebb hozzuk a klasszikus zenét. Ha nem is lesz belőlük zongorista, de kóstoljanak bele ebbe a világba, mert ha ennyit elértünk, akkor úgy érzem, hogy nem éltünk hiába. Többen jelezték már, hogy a Klassz a pARTon! Fesztiválhoz időzítik a nyaralásukat, tehát turisztikailag is nagy a hatása a rendezvénynek és jelentős a szerepe a régió népszerűsítése szempontjából.

Balatonfüreden is lesz Klassz a pARTon, nézd meg a programokat ide kattintva!

Milyen érzés például a tihanyi apátsági templomban vagy a keszthelyi Festetics-kastély tükörtermében fellépni?

Más az akusztika, de szabadtéren is vannak érdekességek: megszólal egy hajókürt, a víz is másképp viszi a hangot, de ezeket mi megpróbáljuk kizárni és csak a zenére figyelni.

Paloznak is rész a Klassz a pARTon programsorozatának, kattints a programokért!

Érdi Tamás fellépése a Klassz a pARTon Fesztiválon / Fotó: a fesztivál hivatalos sajtófotója

A Balaton kiemelten fontos turisztikai régió, cél megszólítani az ország egészéből pihenni érkezők mellett a külföldi turistákat is? Ők nyitottak a rendezvényre?

Jönnek művészek Szlovéniából és Olaszországból is, elkezdtük kiépíteni az európai fesztiválláncot, így ezeknek az országoknak a közönségére mindenképpen számítunk hisz turisztikailag is kiemelt jelentőségű az esemény.

Balatonszéplakon is Klassz a pARTon, íme a programok!

Több strandon családi programokra várják a nyaralókat, koncertekkel, játéktérrel, Gyenesdiáson egy különleges vízi performansz is szórakoztatja a látogatókat. A kép után mutatjuk a részleteket.

Gyenesdiás részletes programjáért kattints ide!

Kislány a Klassz a pARTon fesztiválon / Fotó: a fesztivál hivatalos sajtófotója

Székely Andrea, aki a veszprémi Kabóca Bábszínház igazgatója volt, korábban készített egy vizibáb-mesét, a Helkát, a balatoni legendákkal kapcsolatban. Egy hatalmas medencében, ami leképezte a Balatont. A bábok a vízben mozogtak. Ez adta az ötletet, most, a Békakirály című mesét ténylegesen a Balatonba visszük. Az a különlegessége, hogy egy vizibiciklire dolgozzák rá a játékhelyszínt, a bábok a vízen fognak mozogni, ott tartják majd az előadást, a vízből, a partról egyaránt élvezhető lesz az izgalmasnak ígérkező produkció. fejtette ki Horváth Viola, a fesztivál projektmenedzsere.

Az interaktív balatoni játékterünkben különböző táblás, ügyességi játékok lesznek, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak: kultúra, művészet, földrajzi környezet – ezekről mind szó lesz, ismeretterjesztő, játékos formában. A koncertek ezekhez kapcsolódnak. Mivel a játéktérbe kicsik, óvodások és alsó tagozatosok jönnek, elsősorban az ő számukra készültek a játékok. Kreatív művészeti foglalkozásokat is viszünk a strandokra, ahol együtt alkothat az egész család. mondta a projektmenedzser.

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Gyerekek a Klassz a pARTon fesztiválon / Fotó: a fesztivál hivatalos sajtófotója

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva