Szijártó János/veol.hu | 2023.03.11. 14:00
Korszerűbbé válik a Balaton levezető rendszere
Több mint húszmilliárdos fejlesztéssel újul meg, válik korszerűbbé a Balaton levezetőrendszere, a 2019-ben elindított projekttervek szerint idén el is készül – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatójából.

Az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozásával megvalósuló beruházás célja a Balaton jó ökológiai, vízminőségi és -mennyiségi állapotának elérése, vízszint-szabályozási feltételeinek megteremtése, a bel- és csapadékvízzel mint vízkészlettel való gazdálkodás fejlesztése és a vízkárelhárítás feltételeinek javítása. Ennek érdekében Siófokon épül egy hajózsilip, egy vízszintszabályozó zsilip, valamint egy üzemviteli épület. A hajózsilipnél jelen állapot szerint az üzemviteli épület elkészült, a tárgyaló épületszárnyban az elektromos és épületgépészeti alapszerelési, valamint a szárazépítési munkálatok fejeződtek be. A tárgyaló épületszárnyon pillanatnyilag a gépészeti alapszerelési, valamint a lakatosszerkezetek mázolási munkálatai zajlanak. A vízszintszabályozó zsilipnél szintén dolgoznak a szakemberek.

A Balaton levezetőrendszerének korszerűsítése a vízállás szabályozásán keresztül a természet védelmét is szolgálja Fotó: Szijártó János

 

A beruházás elindítását az indokolta, hogy a 2000-es évektől kezdődően – feltehetően a klímaváltozás hatásaként – rendkívül szélsőséges ingadozások jellemezték a Balaton vízjárását. Az előrejelzések alapján ebben a jövőben sem lesz változás, és mivel a Balaton rendkívül nagy gazdasági, idegenforgalmi potenciállal rendelkezik, a kiegyensúlyozott feltételeket a vízgazdálkodás eszközeivel is segítik. Ennek egyik eszköze lehet az eddiginél jelentősebb vízkészlettartalék képzése, csökkentve ezzel az alsó szabályozási érték alatti vízállások valószínűségét.

A tartósan alacsony balatoni vízszint ugyanis komoly természetvédelmi kockázatot jelent a térségben, és országosan is érzékelhető gazdasági károkat okoz. Azonban ahhoz, hogy a megemelt szabályozásiszint-tartás egy hosszabb csapadékos időszak esetén se okozzon károkat a part menti területeken, szükséges a balatoni szabályozás rugalmassá tétele. Ezzel összefüggésben, az építési munkálatokon túl a Sió-csatorna vízlevezető képességének növelése érdekében a csatorna egyes mederszakaszain kotrást végeznek, illetve az árvízvédelmi töltésrendszer magasítása is ehhez a fázishoz tartozik.

A projekt részeként a hajózást is biztonságosabbá teszik a vízügyi hajózási adatbázis fejlesztésével és a hajózási jelek aktualizálásával.

Fotó: Szijártó János

 

Ami a tó vízállását illeti, továbbra is biztatónak mondható, hiszen folytatódott az idei emelkedés, a március 9-én mért 102 centiméter öt centiméterrel haladta meg az egy hónappal ezelőttit.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva