Krausz Andrea | 2022.04.29. 08:00
Különleges élménynek ígérkezik a balatoni Bagolytúra
Szombaton tizedik alkalommal rendezi meg Szántódon hagyományos Bagolytúráját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület siófoki, helyi csoportja. A költőhelyükön csodálhatjuk meg közelről a kis macskabaglyokat.

Hatalmas élmény a kezünkbe venni egy gombócnyi macskabagoly fiókát. Bár a szülők pompás vörös vagy szürke tollazattal rendelkeznek, a kicsik még fehérek és aprók. A túra célja, hogy a természetet szerető családok egy kirándulás keretében megismerkedjenek a baglyok életével.

Fehérek a kis macskabaglyok
Fotó: Krausz Andrea

Bicajjal és gyalog is mehetünk

– Két irányból lehet megközelíteni a helyszínt. Balatonendréden 14 óra 30-kor a Szent András templomnál gyülekező túrázók gyalog indulnak a 3,5 km távolságra lévő Tótokilap irányába Baranyai Balázs vezetésével. A kerékpározók (mindenki a saját kerékpárját használja) pedig a Szántódpusztánál található parkolóban találkoznak 15 órakor. Innen aszfalt burkolatú úton kerekeznek ugyancsak Tótokilap irányába.

A két csapat nagyjából egyszerre érkezik a bagolygyűrűzés helyszínére

– mondta Pálinkás Andor, a túra egyik szervezője, aki hozzátette, a Szántódi Erdészet útja egyébként a gépkocsiforgalom elől elzárt terület, oda csak az útvonalengedéllyel rendelkezők hajthatnak be. De nem is szeretnének a természeti értékeket bemutató erdei programjukon gépkocsis forgalmat generálni.

Talán még nagyobb macskabaglyot is lehet látni
Fotó: Krausz Andrea

Mesterséges költőládában szaporodnak

A madarászok helyi csoportja az elmúlt évtizedben több tucatnyi költőládát telepített ezen a területen, hogy a macskabaglyok szaporodását elősegítsék. Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban nevelik fel kicsinyeiket. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú, öreg fák már szinte alig vannak. A fiatal fás területen tehát nekiálltak a madarászok a költőládák építésének és telepítésének, aminek meg is lett az eredménye.

– A mesterséges odúknak köszönhetően a macskabagoly-állomány stabil, de az idei költések sajnos nem olyan jók, mint a korábbi években. Viszonylag kevés a fiókák száma. Erről már előre tájékozódtunk, és oda szervezzük a túrát, ahol tudjuk, hogy vannak kicsinyek. Kivesszük majd őket a fészekből, majd gyűrűt kapnak a lábukra – fűzte hozzá Pálinkás Andor.

A túrára tehát érdemes lesz regisztrálni, itt olvashatóak a részletek.

Egy korábbi túráról itt lehet olvasni!

Az erdei fülesbaglyok számlálására kérik a lakosságot

Ahogy a likeBalaton.hu is beszámolt róla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét idén januárban. A szervezet az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Most a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében tudnak segíteni az emberek.

Nyomozzuk ki, hány erdei fülesbagoly él a közelünkben!
Fotó: Pixabay

 

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni. A felmérés lényege, hogy

az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva

– és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg egészen júniusig. Eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük: https://www.xeno-canto.org/403460

Ha hallottuk, vagy láttuk a fiókákat, esetleg az etető szülőket, a felhívás honlapoldaláról letölthető elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tudunk adatainkkal hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva