Krausz Andrea | 2018.12.26. 07:00
Különleges karácsony #3 – a siófoki kutyamenhelyen
Kemény fagyok röpködtek Siófok környékén december harmadik hetében, a zúzmara fehérbe öltöztette a tájat. Mínusz 5 fokban nem esett jól sokáig kint lenni, a kutyamnehely lakói is inkább behúzódtak a meleg ruhákkal, takarókkal bélelt kuckóikba. Karácsonykor minden állat kap egy kis prémiumtápot, a német támogatók ugyanis már megküldték az ilyenkor szokásos adományt.

Közel 160 otthontalan ebnek próbálnak mindent megadni az alapítvány munkatársai. Melegítik a megfagyott vizet, hogy ihassanak az állatok, tisztítják a keneleket, bekészítik az ennivalót. Gyorsan fogy a táp, hiszen a hidegben több élelemre van szükségük a kutyusoknak.

Roy, az öreg vizsla csíkos ruhát visel a hidegben, de így is reszket. Már nagyon várja, hogy Vörös Zsuzsa, az alapítvány vezetője beengedje a fűtött irodába. Húzza a hátsó lábait, izületi problémái vannak.
Őt már nem lehet örökbe adni, több mint 15 éves és nagyon beteges – mondja Vörös Zsuzsa, aki megpróbálja terelgetni a bizonytalanul dülöngélő vizslát, miközben Lady, a 10 éves kuvasz is odafut hozzá. – Nagyon szeretem az idős állatokat – mondja Zsuzsa és egy kicsit elcsuklik a hangja.

Lady, a kuvasz és Roy, a vizsla. Két öreg csont Vörös Zsuzsával. (Fotó: Krausz Andrea)

Ez a két öreg cimbora már nem számíthat új gazdára, de a maradék közel százötven még igen. A siófoki alapítvány ugyanis nagyon profin szervez különböző akciókat, amelyeken az örökbefogadásra helyezik a hangsúlyt. Közel annyi kutyát adnak minden évben új gazdához, mint amennyit befogadnak. Hagyomány, hogy nyaranta összejönnek és együtt ünnepelnek a befogadók és persze a befogadott házi kedvencek.

Ünnepekkor azonban nem engedik, hogy bárki kutyát vigyen a karácsonyfa alá.

Az élő állat nem szabad, hogy ajándék legyen! Karácsonykor mindenki stresszes, a családok sokat utaznak. Nem ez a legalkalmasabb időszak egy ilyen fontos döntés meghozatalára. Azt szoktuk javasolni, hogy később, nyugodtabb körülmények között döntsenek – magyarázza az alapítvány vezetője, aki mindjárt fel is hívja a figyelmet, hogy december 29-én, szombaton Állati jó karácsony címmel sétáltató napot tartanak. 16 óráig bárki eljöhet megnézni a menhelyi kutyusokat, és segíthet a négylábúak átmozgatásában.

A menhelyi dolgozók a fagyban is mindent megtesznek a kutyákért. (Fotó: Krausz Andrea)

– Várjuk az adományokat és a meleg paplanokat, takarókat. Elfogadjuk az olyan felső ruhákat is, amelyeket kidobásra ítélnének. A hidegben nagy szükségünk van a meleg holmira, valamint a kutya- és macskatápra is, mivel macskamenhelyünk is van – mondja Vörös Zsuzsa, aki azt is elárulja, hogy az egyik német támogatójuknak köszönhetően gyógyszerek és vitaminok érkeztek a napokban, valamint olyan kiváló konzerv ételek, amit karácsonyra osztanak ki a négylábúak között.

A kicsik és a rövidszőrűek a kölyökkutya részlegen (Fotó: Vörös Zsuzsa)

A nemrég megépített kölyökkutya-részleg helyiségeiben nagy a jövés-menés. A kiskutyák mellett a rövidszörűek is itt tolonganak. Kint megfagynának, de idebenn jó meleg van az elektromos fűtésnek köszönhetően. És mindjárt nyílnak a konzervek is…

Kép és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva