2019.08.11. 11:00
Kultsziget épül Imremajorban
Fedett piacteret alakítanak ki egy régi, szép épületből a Balatonfenyveshez közeli Imremajorban. Esténként kulturális térként működik majd.

Balatonfenyvestől három kilométerre, a Nagyberek zöld kapujában található Imremajorban egy régi új kulturális színtér alakul – írja a sonline.hu.

Az egykor a Csiky Gergely Színház társulatának játszóhelyeként is működő építményből egy „kultszigetet” álmodtak. A hatvanas években a kulturális élet központja volt az imremajori színházépület. Az elmúlt évtizedekben azonban alaposan megérett a felújításra.

– Régen a kultúrát elhozták vidékre, napjainkban azonban fordult a világ, a vidékieknek kell a kultúra után menni – mondta Antics László, a Majorka Alapítvány alapítója. Szerinte ami régen működött, ma is bejönne.

– A ma már nem létező gazdaság lakóira természetesen nem tudjuk felépíteni a kultsziget jövőjét. De ha jól utánaszámolunk, Balatonfenyvesen 4700 nyaraló ingatlan van, amelyeknek tulajdonosi köréhez úgy 13 ezer ember tartozik. Ha még hozzáadjuk az állandó lakókhoz a turistákat, akár 20-25 ezer emberről is beszélhetünk. Ehhez hozzávesszük Fonyódot és Balatonkeresztúrt, biztosra veszem, hogy alkalmanként meg tudjuk tölteni a hajdani hatszáz fős színháztermet – mondta Antics László.

Az alapítvány több mint 49 millió forintot nyert a felújításra, ám az épület ezáltal új funkciót is kap: szeretnék teljesen kihasználni lehetőségeit, így fedett piactérként is működik majd heti kétszer, hiszen a pályázatot a négy éve itt működő piac infrastrukturális fejlesztésére nyerték. Ám úgy gondolták, legyen többfunkciós a már meglévő épület, amelynek fenntarthatósága miatt is fontos, hogy programokkal töltsék meg a hét valamennyi napján.

A több mint százéves majorság, a kis csarnokával, színháztermével, színpadjával üde színfoltja lesz majd Balatonfeny­vesnek. Ráadásul közel van a kisvasút, könnyen megközelíthető, s egy jó vacsorára is lehetőséget nyújt az itt eltöltött este – vázolta Antics László, aki csakis a majorsághoz illő dolgokat szeretne megvalósítani. Úgy érzi, a legjobbkor zajlik a felújítás, ugyanis a korábban teljesen elszigetelt Imremajornak sikerült az utóbbi évek alatt a Balaton turisztikai térképére felkerülnie.

Az épület felújítása egy éven belül elkészül. A megnyitóra szeretnék megnyerni a Csiky Gergely Színház társulatát, mert a teátrum gyakran volt aktív szereplője Imremajor kulturális életének az 1960-as években.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva