Krausz Andrea | 2020.04.13. 06:00
Lemondanád a lefoglalt balatoni szállásod? Van jobb megoldás!
Különböznek a lefoglalt szállás lemondásának feltételei attól függően, hogy az adott időpontban kijárási korlátozás van érvényben vagy sem. Érdemesebb azonban inkább új időpontra áttenni a foglalást a lemondás helyett. A témában Kelmen Lilit, a Szallas.hu sajtószóvivőjét kérdeztük.

– Hogyan érinti a szállásfoglalásokat a koronavírus-válság miatti kijárási korlátozás? Mi történik ilyenkor az előleggel, vagy az előre kifizetett utazásokkal? Visszakapja a vendég a pénzét?
Amennyiben az utazás időszakában olyan hatósági korlátozás lép érvénybe, amely megakadályozza a leutazás megvalósulását, az előleget a szálláshely visszautalja szállásfoglaló részére vagy jellemzően egy másik időpontban felhasználhatja a vendég, ha lemondás helyett átfoglalást kér egy másik időszakra. Amennyiben az utazás időszakát hatósági korlátozás nem érinti a foglalás visszaigazoló levélben szereplő lemondási feltételek a mérvadóak az előleg visszautalásával kapcsolatban. Szállásadó partnereink a felelős magatartást követve ettől rugalmasan eltérnek, amennyiben a lefoglalt időszakban az utazás kockázatos lehet az utazó vendégek, vagy a szálláshelyen dolgozók egészségére. Ez esetben a szállásadó partnereink jellemzően más időpont átfoglalását ajánlják a vendégnek. A célunk, hogy lemondás helyett átfoglalások legyenek. Ilyenkor, ha volt előlegfizetés, az automatikusan beszámításra kerül az időpontba, tehát nem vész el az összeg.

Ha a lefoglalt időpontban még kijárási korlátozás van érvényben – például most húsvétra foglaltál – akkor visszajár az előleg. Ha már nem lesz kijárási korlátozás amikorra foglaltál a nyáron, de még inkább nem utaznál, akkor viszont a visszaigazoló levélben/szerződésben leírtak szerint kapod vagy nem kapod vissza az előleget.

– Mit tegyen az, aki hezitál a szállás lemondásával kapcsolatban?
A lemondás helyett az időpont módosítását, átfoglalást javasolunk. Erre a legtöbb szálláshely esetében díjmentesen lehetőség van,. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsük egymást. Számos partnerünk rugalmas lemondási feltételeket állított be, hogy akár az utazás előtt is dönthessen a vendég az út lemondásáról. Kérünk mindenkit, hogy tájékozódjanak a lemondási feltételekről a lemondás előtt.

– A koronavírus-válság a szállásadók és szállásközvetítők életében egy speciális helyzet?
– Sok a bizonytalanság a jelenre és a következő hónapokra, az idei szezonra és az egész évre vonatkozóan. A szállásadók nehéz helyzetbe kerültek, hiszen áprilisra és májusra nagyon kevesen foglalnak. A szálláshelyek dönthetnek úgy, hogy szüneteltetik tevékenységüket vagy bezárnak. Mi a rövid távú üzemszünetet javasoljuk, amit szükség esetén meg lehet hosszabbítani. Egyesek hosszútávú kiadásban gondolkodnak, mások karanténra ajánlják fel szobáikat, egy szállodalánc pedig home office céljára kínálja szolgáltatásait.

– Hogyan érintette a koronavírus-válság eddig a Balaton régióját?
– 2019 márciusához képest 2020 márciusában országos átlagban 45,8 százalékkal kisebb értékben foglaltak apartmant, faházat vagy vendégházat. Az idei, márciusi balatoni foglalások értéke rosszabb az átlagnál: apartmant közel 73 százalékkal, vendégházat közel 74 százalékkal, nyaralót 77,4 százalékkal foglaltak kevesebb értékben, mint tavaly.

 

– Van egy kampány azzal kapcsolatban, hogy ne mondják le az emberek a lefoglalt szállásaikat, hanem foglaljanak át egy későbbi időpontra, hogy ezzel is támogassák a turisztikai vállalkozásokat. Ezt mennyire fogadják el a vendégek? Élnek ezzel a lehetőséggel?
– Nincs százalékos adatom arról, hogy mennyien élnek a módosítás lehetőségével, de a legtöbben pozitívan fogadják, hiszen így nem vész el a befizetett előlegük, és örülnek a rugalmasságnak.

– Önök hogy látják, a visszarendeződés után mekkora szerepet kap a Balaton?
– Ez attól is függ, hogy mikor lesznek alkalmasak arra a körülmények, hogy a korlátozások enyhüljenek, és megjöjjön a kedv, a bátorság és a lehetőség az utazásra. Ha ez csak őszre, vagy az év végére valósul meg, akkor inkább a fürdővárosok szerepe lesz jelentősebb, a Balaton csak a következő szezonban térhet magához. Belföldi irányba előbb visszaáll majd a bizalom, ezért úgy gondoljuk, előbb fog élénkülni a belföld, így a Balaton is, ha a szezonalitás megengedi. Jelenleg az országos átlagnál nagyobb mértékben mondják le a balatoni foglalásokat az emberek, a tömegtől való félelem miatt inkább eldugottabb helyek kerültek előtérbe, kisebb vendégházak, faházak, apartmanok, ahol a vendégek az üdülés időpontjában minimális kontaktussal tervezhetnek.

Nyitókép: Pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva