Krausz Andrea | 2020.03.27. 06:00
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #2. – Tóth Balázs
Tóth Balázs, a Balatoni Kör elnökségi tagja próbálja egyben tartani a néhány napja bezárásra kényszerült BL YachtClub csapatát és igyekszik megnyugtatni környezetét, hogy a vírushelyzet után újra talpra tudnak állni azok, akik eddig is a vendégekért dolgoztak.

Énidőként, egyfajta nyaralásként fogja fel a koronavírus miatti kényszerszünetet Tóth Balázs. Mint mondja, nehéz döntést kellett meghoznia a balatonlellei BL YachtClub átmeneti bezárásakor. Felelős munkáltatóként megtartotta 60 dolgozóját, akik jórészt most otthon vannak, de a létesítmény magánkikötőjében továbbra is folyik a munka, zajlanak a tavaszi hajós előkészületek.

– Milyen gondolatok játszódnak le egy sikeres vállalkozó fejében, amikor beüt egy ilyen váratlan leállás?
– Optimista próbálok lenni, nincs más opcióm. Én azt remélem, hogy június közepére lecseng a koronavírus-válság és talán a nyarat már meg tudjuk kezdeni. A vendégeink még jöttek volna most is, hiszen mi nem klasszikus szálloda vagyunk, hanem különálló épületekben, egymástól elkülönítve, komplett felszerelt apartmanokat kínálunk. Felmerült bennünk, hogy ebből csinálunk üzletet, de saját magunk és a kollégáink védelmében úgy döntöttünk, hogy egy drasztikus megálljt parancsolunk, és így járulunk hozzá a krízis mielőbbi befejezéséhez.

– A nehézségek ellenére ön nem küldte el a munkavállalóit…
– Pach Gábor barátommal azt szoktuk mondani, hogy a koronavírus igencsak jó karakterteszt. Mindenkiről kiderül, hogy milyen ember is valójában. Természetesen most nagyon nagy felelősségem van abban, hogy megnyugtassam a kollégákat, sőt a környékben élőket is.

Én azt remélem, hogy ha ennek vége lesz – márpedig vége lesz – akkor nem külföldre fognak utazni az emberek, hanem sokkal inkább a Balatonhoz. Arra kérek mindenkit, hogy védjük meg a belföldi turizmust, védjük meg azokat a vállalkozásokat, amelyek most rossz helyzetbe kerültek! Igenis utazzunk belföldre – avagy #maradjitthon!

– Ha vége lesz a bezártságnak és elindulhat az élet a régi kerékvágásban, akkor azonnal mozgósítani tudná a csapatot?
– Igen. Meglesz a pozitív hozadéka, hogy egyben tartottuk a dolgozói gárdát. Egyébként azok a vállalkozások fognak elvérezni, akik eddig sem úgy álltak a vendéglátáshoz, vagyis nem volt kimondottan vendégbarát az üzletpolitikájuk. Mi gyorsan leporoljuk magunkat és az épületeket, és azonnal nyitni tudunk. Ez elég nagy versenyelőnyt fog jelenteni számunkra. Abban bízom, hogy az áldozat, amit eddig hoztunk, igenis meg fog térülni.

– Most milyen a hangulat a Balaton-partján, mit tapasztal?
– Megdöbbenve látom, hogy az elmúlt napokban mindenkinek nekiestek. Kezdték a külföldről hazatérő munkásokkal, hogy miért jönnek haza. Hát hova menjenek, ha ez az otthonuk?! Aztán folytatták a nyaralótulajdonosokkal, hogy miért jönnek ide. Valószínűleg, mert nem egy budapesti bérházban szeretnék eltölteni ezt az időszakot. Botrányos az is, amit néhányan az idősekkel csinálnak, őket hibáztatják, mintha nekik lenne köszönhető a vírus. Én is közelharcot vívtam az édesanyámmal, mert egészen más az idősek gondolkodása. A mi feladatunk, hogy segítsük, megnyugtassuk őket.
Lehet, hogy skizofrén a helyzet, de nem kellene átesni ló túloldalára! Voltak olyan viták itt Balatonlellén, hogy egy kétgyerekes anyukát láttak a játszótéren, ezért azonnal fel kell jelenteni! Nem hiszem, hogy két hónapot ki lehet bírni a négy fal között. A megfelelő szabályok betartásával lehetőségünk van a levegőzésre. A Balaton-parton kényelmesen, veszély nélkül sétálhatunk, ahogy a szakemberek is ajánlják.

– Ön szerint hogy alakul az idei szezon?
– Többféle tervet is kidolgoztunk annak függvényében, hogy mennyi idő múlva nyithatunk majd újra. Az utóbbi napokban – óvatosan ugyan – de elkezdtek jönni a nyári foglalások. Jó látni, hogy nem egyedül vagyok optimista, ami hatalmas erőt ad. Ha egyszer vége lesz ennek, akkor mindenki ünnepelni fog. Egy nyári indulás nyilván sokkal nagyobb lendületet adna lelkiekben is. Remélem, hogy átvészeljük ezt az időszakot, és gond nélkül indulhatunk újra.

A sorozat első része itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva